Mi a kutyának legjobb természetes etetési mód?

Azt mondják, a háziállatként tartott kutyák valamikor 50 000 évvel ezelőtt, a farkasokból kezdtek fejlődni. Természetesen folyamatos vita megy róla a szakértők között, hogy a háziasított kedvencek mennyit változtak a szabadban folytatott élet óta, ami felveti azt a kérdést is, hogy vajon mi a kutyák “természetes” táplálási módja. Vajon akkor a kutyák most tisztán húsevők vagy mindenevők? Ragadozók vagy dögevők? A kutyáknak ugyanúgy kellene táplálkozniuk, mint vad őseiknek, mióta házi kedvenccé váltak?

A szervezetüknek leginkább megfelelő táplálási mód előnyei egyértelműek, és ebből következően a kutyáknak azt kell enniük, ami leginkább megfelelő számukra. Csak gondolj saját magadra, hogyan érzed magad és hogyan működik a tested, az agyad egy friss, egészséges, teljes értékű ebéd, és egy gyorskaja után. Kutyád is ugyanígy érzi magát.

Rendben, de mégis mi a legjobb akkor a kutyáknak?

A kutyák ragadozók. Az emésztőrendszerük felépítése alapján testük arra van kihegyezve, hogy sejtjeik, szöveteik, idegrendszerük a működéshez szükséges energia nagy részét és a tápanyagokat húsból (fehérjéből és zsírból) nyerjék. Az is igaz, hogy a háziasított kutya kedvencek emellett szeretnek megkóstolni minden ehető (és nem-ehető) dolgot is, főleg ha abból a gazdi már jóízűen falatozik. Ám ettől függetlenül ez nem jelenti azt, hogy valóban mindent enniük kéne.

A kutyáknak, mint minden állatnak, megvan a természetes táplálkozási rendszere. Normál esetben ez a táplálkozás – húsevőknek megfelelően – egyszerű, hús-fehérje alapú, szénhidrátokban szegény.
A legegyszerűbb végiggondolni, mit kap egy valódi húsevő az állatkertben, pl. az oroszlán?

Ezen ismeretek után érdemes összehasonlítani egy népszerű száraz táp és a komplett BARF menük összetevőit, hogy lássuk, melyik támogatja jobban kedvencünk szervezetének egészséges működését.

  • Népszerű száraz táp összetevői:
    Összetevők (23)…
  • Komplett BARF menü összetevői:
    Összetevők (10)…

Mit gondolsz, a kettő közül melyik az inkább “egyszerű, hús-fehérje alapú, szénhidrátokban szegény” étel? Melyik a természetesebb a kutya számára, és melyik készült laboratóriumban?

(Forrás: BARF MAGYARORSZÁG)