Nyersetetés és száraz táp / konzerv – keverhetjük őket?

Ez valószínűleg egy olyan téma, amiről mindenkinek más véleménye lesz. Keverni a nyers etetés összetevőit és a száraz tápot? Nem rossz ez a kutyus emésztőrendszerének? Nem csökkenti le a nyers táplálék előnyeit? Sokszor találkozunk ezekkel a kérdésekkel.

Véleményünk szerint a semminél még a kevert megoldás is jobb. Javaslatunk alapján érdemes minél több nyerset a táplálékba tenni, de ha valaki csak kevert módon tudja megoldani (anyagi vagy egyéb megfontolásból), az is jobb, mint a tisztán száraz táppal való etetés.

A száraz táp és nyers keverésének mítoszai

Amiért általában ellenzik a két típusú táplálék keverését, az az, hogy különböző módon történik a száraz és a nyers táplálék emésztése. A száraz tápok nagy részben tartalmaznak keményítőt – általában 30-60% közötti arányban. Ha a kutyusnak ilyen nagy mennyiségű keményítő kerül az emésztő rendszerébe, az kétségtelenül megkavarja az emésztést – bár háziasított kedvenceink már egész jól alkalmazkodtak a nagyobb mennyiségű feldolgozott élelmiszer emésztéséhez, kérdés persze milyen áron. (Gondolunk itt a különböző allergiákra, tápanyag-intoleranciára, hasnyálmirigy-gyulladásra.) Éppen ezért, ha kutyádat kizárólag száraz táp helyett keverten, táp-nyers kombinációval eteted, máris csökkentetted a bevitt keményítő mennyiséget, és segíted a kutyus emésztését azzal, hogy nagyobb mennyiségben kap könnyen emészthető nyers húst, ami sokkal közelebb áll a természetes táplálkozásához, mint a gabonamezőn legelni.

Hasonló módon tudod ezt elképzelni: ha az ember egy szendvicset eszik, akkor egyszerre visz be húst és lisztet. Habár a kettő emésztése teljesen különböző módon zajlik, az emésztő rendszer elboldogul vele. A tápok esetében hasonló a helyzet – kutyánk egyszerre kapja meg a húst és a „kenyeret” is a gabonákkal. Az egyetlen „apró” különbség, hogy az ember mindenevő, a kutya viszont alapvetően ragadozó.

Természetesen érthető, hogy nem mindenki tud valamilyen okból kifolyólag teljes mértékben átállni a nyers etetésre. Ettől függetlenül, ha szem előtt tartjuk kedvenceink egészségét, érdemes minél többször és minél nagyobb arányban a nyers hús és esetleg csontos hús felé tolni az arányokat. A nyersezés erő, még ha nem is teljes mértékben tudjuk biztosítani. Egy tökéletes világban minden kutya és cica 100%-ban nyers koszton élne, de a valóságban ez nem minden mai ember számára megvalósítható.

Ha gyakran kell a kutyádat hozzá nem értőre bíznod, vagy anyagi okokból nem váltasz a teljes nyers etetésre, akkor is javasolt valamilyen módon becsempészni a nyers etetés összetevőit a mindennapok étkezéseibe. Igazság szerint már egy kisebb mennyiségű friss nyers hús is nagy mértékben tudja javítani kedvencünk egészségi állapotát és emésztését. Javasoljuk természetesen minél nagyobb mértékben a nyers menük bevonását a táplálásba, ami még a gazdinak megengedhető.

A legjobb módszer a nyers etetés és a száraz táp kombinálására

Ha csak egy kevés nyerset tudsz a száraz táphoz adni hetente, már azzal is többet tettél kedvenced egészségéért, mintha semmit nem változtatnál. Ezenkívül ha a kutya emésztését probiotikumokkal támogatod, az még inkább kiegyensúlyozza az emésztő rendszer működését.

Emberi példára lefordítva ez ahhoz hasonló, mintha egy hamburgert és salátát rendelnél ahelyett, hogy csak sült krumplival tudnád le az ebédet. Természetesen a hamburger talán még mindig nem a legjobb megoldás, de legalább a salátával kiegyensúlyozza a tápanyag-bevitelt kalória, rost és vitamin szempontból azzal szemben, mintha csak egy nagy tányér kalóriadús sültkrumplit ettél volna ebédre (habár tudjuk valójában milyen finom is az). Egy kiegyensúlyozottabb emberi táplálkozás is szép lassan cseréli le a gyorskaját az egészségesebb megoldásokra azáltal, hogy a kalória- és keményítőben dús megoldásokat szépen fokozatosan cseréli le a rostban és vitaminokban gazdagabb, kevésbé kalóriadús megoldásokra.

Kutyusodnál is hasonló módon érdemes keverni a tápanyagokat. Próbáld ki, hogy reggelire nyerset, estére pedig tápot adsz. Vagy néha kapjon a kutyus egy kis húsos csontot is, hogy megkapja az extra tápanyagokat, amire az egészségéhez szüksége van.

(Forrás: BARF MAGYARORSZÁG)