Te már egészségesen élsz – de mi jut a kutyádnak?

Ha kutyád van, akkor a legjobb helyen jársz, itt ugyanis csupa olyan dologról olvashatsz, amik kis kedvenced egészségét szolgálják!

Felejtsd el a hizlaló, gabonával teli száraz tápokat; a következőkben bemutatott újdonságok gyártója csak olyan dolgokat válogatott össze, amiket saját kutyusain is tesztelt. 

Az általános gyakorlat

 A kisállatok évezredek óta az ember társai valamilyen formában, s mindig azt ették, amit az ember mellett élve a természetben találtak és amit ösztönük diktált. Ám mióta az emberi táplálék „gyártása” is nagyüzemi méreteket öltött és az állatokat még inkább házi kedvencként tartjuk, az állateledelek gyártása is a  tömegtermelés irányába mozdult. 

Nem véletlen, hogy manapság a tudatos ember egyre inkább az egészségét támogató táplálkozási rendszereket keresi.  De mi a helyzet a kutyák és macskák táplálásával? Vajon miért van egyre több allergiás, hasnyálmirigy-gyulladásos, rákos kutya? Ugyanúgy, mint az embereknél, a táplálék óriási szerepet játszik az egészség-betegség kialakulásában és megtartásában. 

Nézd meg a tápok összetevőit, melyeket minden nap szőrös kis társad táljába teszel. Az első helyen lesz valamilyen gabonaféle vagy szénhidrátforrás, ami – mint tudjuk – a mindenevő emberek esetén is csak megfelelő, nem túl nagy mennyiségben szükséges a napi tápanyagbevitel során. A kutya és a macska viszont húsevők. Az energiát fehérjéből és zsírból nyerik, a szénhidrát emésztéshez szükséges emésztőenzim minimálisan termelődik a szervezetükben. Így a mosolygós, egészséges és boldog száraz és konzerv kutyatáp-reklámokból ismert termékek, melyek tele vannak szénhidráttal, teljesen feleslegesen terhelik a kisállatok szervezetét, és nemhogy boldoggá-egészségessé, de hosszú távon akár beteggé is tehetik őket. 

Gondold végig – láttál már kutyát vígan legelészni a gabonamezőn? Vagy macskát – kukoricacsutkát majszolva?
Persze, hogy nem…  hiszen a macskák és kutyák természetes ősei elejtették a prédát, és megették azt. Manapság viszont azt kapják, amit az ember saját magának is jónak és finomnak gondol (vagy a reklámok annak mondják), és a kis kedvencek nagy bociszemekkel kikönyörgik maguknak.

Egy másik lehetőség: a B.A.R.F.

A fentiekkel szemben a B.A.R.F. (Biologically Appropriate Raw Food) vagyis Biológiailag Megfelelő Nyers Etetés módszere az eredeti megoldáshoz nyúl vissza – úgy állítja össze a táplálékokat, ahogy azt a szőrös társak ősei ették. Színhús, kis csont, és egy kevés zöldség-gyümölcs pép, mindezt főzés nélkül, nyersen. 

Miért nyersen, és miért hús alapon? Mert ez utánozza leginkább azt a táplálkozást, melyekre a kutyák és macskák szervezete és emésztőrendszere ki lett találva. Ők húsevők, függetlenül attól, hogy a gazdi szívesen megeteti az asztaltól kenyérrel, sütivel, sült krumplival.  Fogazatuk a hús tépésére, a gyomrukban található – az emberénél sokszorta erősebb – gyomorsav a hús és csont emésztésére, a rövid bélcsatorna pedig a fehérjék és zsírok gyors felszívására hivatott. A szénhidrát, a gabona megemésztéséhez nincs a nyálukban emésztőenzim (mint az emberében vagy növényevő állatokéban), tehát amikor gabonát, szénhidrátot eszik a kutya, kizárólag a hasnyálmirigye próbálja az emésztéshez szükséges enzimeket megfelelően nagy mennyiségben előállítani. Ugyanakkor ezt hosszú távon nem bírja, előbb-utóbb kimerül, kedvencünk pedig megbetegszik, és irány az állatorvos. 

Persze a nyers hús hallatán egyből jönnek a vészjósló intelmek – „tele van baktériummal”, „majd a nyers hústól tele lesz féreggel” vagy „a nyers véres hústól megvadulnak”, és hasonló megjegyzések. 
Végül is a macsek mikor kiszabadul, s vadászik egyet, azért viszi neked az ajtóba az elejtett nyers egeret vagy verebet, hogy megfőzd neki mielőtt felfalja. Vagy a kutya ha elás valamit, majd előszedi később a földből, azt bizony fertőtleníti. (Nem.)

Valójában a húsevők nyála olyan összetevőt tartalmaz, mely fertőtlenít, megöli a szalmonellát, e-colit illetve
hasonló baktériumokat, a sokszor erősebb gyomorsav pedig második vonalban teszi ugyanezt. A rövid tápcsatornában pedig el sem tudnak szaporodni azok a baktériumok, amik egy ember esetén problémát okozhatnak.  S nem lesznek férgesek sem (féreghajtót amúgy is rendszeresen kapnak), és megvadulni sem fognak. 

Ha már látod a lényegét, és hogy miért egészségesebb a nyers etetés egy kutya vagy cica számára, érdemes akár ki is próbálnod. Hogyan kezdj hozzá? Vegyél valamilyen húst: természetesen olyat, amire a kutyus nem allergiás, és nem javasolt sem a disznó sem a vaddisznó. Darabold fel vagy daráld meg, esetleg egyben tálald. Tegyél hozzá zöldség- és gyümölcspépet, csak olyat, ami a kutyák számára nem mérgező. Ezeket mindenképpen szükséges pépesíteni, hiszen már tudjuk, hogy sem igazán megrágni, sem emészteni nem tudják a nagy darabokat, ugyanakkor mégis fontos a vitamin és rostbevitel miatt – de ez csakis pépes formában megfelelő. A megfelelő kalcium- és foszforbevitel miatt néha érdemes egy kis mennyiségű csontot is hozzá dobni, ami könnyen rágható, és nem akad el a belekben. 

Hogy mindez túl macerásan hangzik, mintha egy külön családtagra kéne „főznöd” minden áldott nap? Ez így van! Vagy nem szeretsz hússal foglalkozni, mert vegetáriánus vagy vegán életmódot követsz?  

A megoldás

Szerencsére van megoldás, hiszen már kaphatók a változatos húsokból készült, konyhakész, fagyasztott B.A.R.F menük, melyekkel semmi dolgod nincsen, csak elővenni, kiolvasztani, és tálalni. Előnyük, hogy tartalmaznak mindent megfelelő arányban, darálva, pépesítve, változatos hús alapanyagokból – neked nincs más dolgod, mint odaadni. Hátrányuk? A kutyád egyre kevésbé fogja megismerni az állatorvost, egyre kevesebbet kell levinni kakilni, fényesebb lesz a bundája, nem lesz kellemetlen kutya szaga, megfiatalodik és energikusabb lesz. 

A B.A.R.F menükkel kis kedvenced egészséges etetését úgy tudod megoldani, hogy sem extra időt, sem energiát nem kell ráfordítani.

(Forrás: BARF MAGYARORSZÁG)