Alkalmanként egy-egy pohár bor még biztosan nem jelenthet gondot, de a rendszeres alkoholfogyasztás bizony megterheli a szervezetünket. Az alkohol már abban a pillanatban kifejti hatását, amint az első korty lecsúszik az ember torkán. A rendszeres ivászat számos olyan károsodást idéz elő a szervezetben, amire elsőre nem is gondolnánk. Az alábbiakban ezekbe a kellemetlen következményekbe nyerhettek némi betekintést.

Emésztési problémák

A túlzott alkoholfogyasztás a hasnyálmirigy által előállított enzimek túlzott termeléséhez vezethet, amely hosszabb távon akár krónikus hasnyálmirigy-gyulladást is okozhat.

Gyulladások

A máj az a szervünk, amely a káros anyagok kiszűréséért és lebontásáért felelős, beleértve természetesen az alkoholt is. Az alkohol ugyanakkor gátolhatja a tisztító folyamatokat, azaz növelheti a májgyulladás és a májzsugorodás kockázatát is. Amint a máj megsérül, kevésbé lesz képes ellátni a szervezet számára nélkülözhetetlen tisztító funkcióját.

Vércukorszint

A hasnyálmirigy felel az inzulin szintjének szabályozásáért a szervezetben, amely a cukor feldolgozása révén a vércukorszint beállításában játszik nélkülözhetetlen szerepet. A túlzott alkoholfogyasztás által okozott hasnyálmirigy-, illetve májkárosodás egyaránt vezethet túl alacsony vagy túl magas vércukorhoz is.

A diabéteszben szenvedők esetében kifejezetten kerülendő a túlzott alkoholfogyasztás!

alkohol hatásai

A központi idegrendszer károsodásai

A központi idegrendszerre gyakorolt hatás első jele a nehezen érthető beszéd, amit már 1-2 pohár ital is előidézhet. Az alkohol gátolja a kommunikációt az agy és a test többi része között, így nehézkessé, bizonytalanná válik a mozgás, aminek köszönhetően könnyen előfordulhat egyensúlyvesztés, szédülés is. A központi idegrendszer súlyosabb károsodása esetén az ember zsibbadtságot, illetve bizsergést érezhet a végtagjaiban.

 

Az alkohol emellett károsítja a hosszútávú memóriát is, akadályozza a tiszta gondolkodást és a racionális döntéshozatalt. Bizonyos idő elteltével károsítja a homloklebenyt, amely az érzelmi kontrollért, a rövidtávú memóriáért és a döntéshozatalért felelős. Hosszabb távon akár visszafordíthatatlan agykárosodás is kialakulhat, de már az előzőekben felsorolt problémák is az egészség olyan szintű megrongálódását okozhatják, ahonnan már nincs visszaút.

Függőség

Rendszeres, túlzott alkoholfogyasztás esetén kialakulhat érzelmi és fizikai függőség isEbben az esetben az alkohol megvonása súlyos következményekkel járhat. Az alkohol elvonási tünetei a következők lehetnek: szorongás, idegesség, hányinger, remegés, magas vérnyomás, abnormális szívritmus, erős izzadás. Súlyosabb esetben hallucinációk és delírium léphet fel.  Ilyenkor mindenképpen szakemberhez kell fordulni! A professzionális segítséggel irányított elvonókúra segíthet a páciensnek visszaszerezni az irányítást a saját élete felett.

Ha úgy érzed, hogy a fentiek ismeretében te bőven a felelős alkoholfogyasztók kategóriájába tartozol, a GRoby-ban mindig rendelkezésedre állnak az ízlésednek megfelelő röviditalok. Azt pedig mondanunk sem kell, hogy csak mértékkel, és vezetés előtt egy kortyot se!

 

Nézd meg teljes kínálatunkat!