Néhány évvel ezelőtt még alig hallottunk róla, ám azóta az egyik legnépszerűbb kávétípussá nőtte ki magát. De vajon eleget tudunk a kapszulás kávéról? Mik a leggyakoribb tévedések? Cikkünkből kiderül!

1. Kapszulás kávé = avokádós pirítós

Manapság szinte bárhol találkozhatunk kapszulás kávéfőzőkkel, legyen szó irodáról, háztartásról, luxushotelekről vagy Michelin-csillagos éttermekről, de nem volt ez mindig így. Hajlamosak lehetünk azt hinni, hogy az Y-generáció legendás kedvencéhez, az avokádós pirítóshoz hasonlóan a kapszulás kávé is csak egy az új őrületek közül, pedig a történelme hosszú évtizedekre nyúlik vissza.

Eric Favre, a Nestlé alkalmazottja 1976-ban jegyeztette be a kapszulás kávé szabadalmát, ami azonban sajnálatos módon megelőzte a korát, és egyáltalán nem vált népszerűvé. Ez a szabadalom egyébként egészen 2012-ig maradt a birtokukban, aminek lejárta után már szinte bárki gyárthat ilyen termékeket, amely természetesen hozzájárult a kapszulák elterjedéséhez is.

2. A kapszulás kávé drága

Igaz, ami igaz, ha a kávézás legolcsóbb formáját keressük, nem feltétlenül a kapszulákért érdemes elsőként nyúlnunk a boltban, viszont a lejárt szabadalmaknak köszönhetően már igen széles választékból szemezgethetünk mind minőség, mind pedig az ár szempontjából. Érdemes megjegyezni, hogy a kapszulás kávék esetében sokkal kisebb mértékű a pazarlás, mint a hagyományos kávéfőzők használatakor, hiszen itt mindig pontosan annyi adagot főzhetünk le, amennyire szükségünk van.

Maga a kapszulás kávéfőző egyébként a legolcsóbb kávéfőző gépek közé tartozik, és ha a nagyobb kiszerelésű kapszulákat választjuk, a praktikus adagolásnak köszönhetően igazán jó áron hódolhatunk kedvenc kávénknak.

kávékapszula

3. Nem is valódi kávé

A kis kapszulák gyors és hatékony megoldást jelentenek, ha kávézni szeretnénk, hiszen nem kell bajlódnunk sem a víz, vagy a kávé adagolásával, sem pedig a zacc megfelelő kitakarításával. A kapszulák belsejében valódi kávébabokból származó őrleményt találunk, amelyet a legfrissebb állapotban, közvetlenül a darálást és a pörkölést követően csomagoltak be, így mindenképp valódi kávénak tekinthetjük. Ráadásul a hónapok óta a konyhaszekrényben lezáratlanul hánykolódó szemes kávé kétséges aromájával szemben a kapszulás kávé minden egyes lefőzéskor ugyanolyan ízélményt nyújt.

Természetesen azoknak sem kell lemondaniuk a kapszulás megoldásokról, akik nem fogyaszthatnak koffeint, hiszen kapszulás kávékból is létezik koffeinmentes változat.

4. Nem megfelelő minőség

A kapszulás kávék belsejében tehát ugyanolyan kávét találunk, mint az egyéb kiszerelésekben, és esetükben is az arabica és a robusta a leggyakoribb, általában 50-50%-os arányban keverve. Mivel a kapszulák alakja és csomagolása úgy került kialakításra, hogy a víz mindenhol ugyanolyan intenzitással haladjon át a kávén, az elkészült ital minősége gyakorlatilag vetekszik a kávézók frissen darált kínálatával.

5. Körülményes beszerezni

A szabadalom lejárta előtt valóban csak a hivatalos árusítóhelyeken lehetett hozzájutni a termékhez, ma azonban már igazán könnyen hozzáférhetők a kapszulás kávék. A legtöbb szupermarket maga is árul saját márkás kapszulás kávékat, ráadásul az interneten a különböző webshopokban is gazdag kínálat érhető el.

6. Nem praktikus

Ahogy azt már korábban említettük, a kapszulás kávé csomagolása és adagolása messze a legelőnyösebb, hiszen nem igényel sem különösebb előkészületet, sem komoly odafigyelést az elkészítés során, nincsen feleslegesen a kávéfőzőben poshadó maradék, vagy utólagos takarítani való. A kapszulás kávé lefőzése annyira egyszerű, hogy akár egy kisgyerek is meg tudja tanulni, így pedig kellemes meglepetést tud okozni a szüleinek egy-egy lusta vasárnap reggelen.

A kapszulás kávéfőzők olyan kisméretűek, hogy kényelmesen elférnek akár a munkahelyi íróasztalunkon is, így akkor sem kell lemondanunk kedvenc kávénkról, ha a kollégáink egyéb fajtákra esküsznek.

Ha nem szeretnénk azokban a tartódobozokban tárolni a kapszulákat, melyekben megvásároltuk őket, beszerezhetünk egy dizájnos kávékapszula-tartót is. Ilyen elrendezésben a sok színes tetejű kis kapszula garantáltan a konyhánk trendi dísze lesz, ráadásul a készletünket is könnyebb lesz figyelemmel követnünk.

7. Árt a környezetnek

A leggyakoribb ellenérv a kapszulás kávék mellett az, hogy mivel a csomagolásuk alumíniumot tartalmaz (ráadásul a kis kapszulák külön csomagolóanyagot igényelnek) nem igazán környezetkímélőek. Szerencsére ma már rengeteg megoldás közül választhat az, aki szeretné élvezni a kapszulás kávék kényelmét, de a Földnek sem akar ártani; egyrészt vásárolhat újratölthető kapszulákat, vagy támogathatja azokat a cégeket, amelyek gyorsabban lebomló anyagokból készítik el a termékeik csomagolását. Végső esetben pedig még mindig ott van a kreativitás, amivel a kapszulákat újrahasznosíthatjuk. Készülhetnek belőle gyönyörű ékszerek, meseszép nyakláncok, vagy akár helyes kis angyalkák vagy kedves babák is, a lehetőségek tárháza szinte végtelen.  Egy magyar tervező  jóvoltából kedvenc kávénkat pedig immár egyedi ékszerszettként is viselhetjük!

A kapszulás kávék tehát rengeteg előnyt rejtegetnek; atombiztos módon hozzák ugyanazt a kiváló minőséget minden alkalommal, gyorsan elkészíthetők és igen változatos ízekben és erősségi szintben juthatunk hozzájuk.

Érdemes minél több márkával kísérleteznünk, hiszen a korábban egyeduralkodó, Nestlé által gyártott Nespresso mellett már számos egyéb brand is elérhetővé vált a piacon. A szabadalmak lejártával a Tschibo, a Lavazza és az Illy is elárasztotta a boltokat a termékeivel, a verseny pedig igencsak kiéleződött az elmúlt években.

 

Találd meg kedvenceidet a GRoby kapszulás kávéi között!

 

Nézd meg teljes kínálatunkat!

Kiemelt termékek: