Legyen szó akár meccsnézésről, baráti összejövetelről vagy épp randevúról, egy biztos: a társasági élet során sokan, sokféle alkoholt fogyasztunk. Ez olyannyira igaz, hogy hazánk az alkoholfogyasztás tekintetében a világ élvonalában szerepel.

Csak mi, magyarok egy évben átlagosan 14 liternyi tiszta szeszt veszünk magunkhoz személyenként! Persze nem mindegy, mit fogyasztunk; van akinek a sör, másnak a bor vagy a pálinka a kedvence. De vajon hol a határ? Legújabb írásunkban a helyes alkoholfogyasztás kerül a középpontba, és  arra a kérdésre keressük a választ, amit egy-egy kemény másnap alkalmával már biztosan mindenki feltett magának: pontosan mennyi alkoholt szabad(ott volna) innunk?

Kis mértékben gyógyszer

Ahogyan az életben oly sok mindent, úgy az alkoholfogyasztást sem szabad túlzásba vinni. Fontos azonban megjegyezni, hogy önmagában az italozás még nem jelenti az egészséges életmód felrúgását, sőt! Vegyük csak példának a bort, amely segít különböző betegségek, keringési problémák és a szívroham megelőzésében, emellett pedig a benne lévő C- és B-vitamin is fontos szerepet játszik egészségünk megőrzésében. De említhetnénk például a pezsgőt is, amelyet szintén nem az egészséges életmóddal azonosítunk, holott a Readingi Egyetem 2013-ban végzett kutatása rávilágított: aki hetente 3 pohárral iszik belőle, annál lényegesen csökken az Alzheimer-kór kialakulásának esélye. A kis mennyiségű fogyasztás tehát eltávolíthatja a szervezetben felgyülemlett toxikus anyagokat, és csökkenti több komoly betegség kialakulásának esélyét is.

Természetesen a szakemberek is hangsúlyozzák a mértékletesség fontosságát. Amíg ugyanis a megfelelő mennyiségű alkoholfogyasztás kifejezetten jót tesz az egészségnek, addig a korlát nélküli alkoholfogyasztás nagyban károsíthatja a szervezetünket: demenciát, magas vérnyomást, diabéteszt és akár májbetegségeket is okozhat, illetve alkoholizmus is kialakulhat a rendszeres és mértéktelen fogyasztás következtében.

alkoholfogyasztás

De mégis mennyi az annyi?

A kutatóknak természetesen erre is van egy konkrét javaslata! Azt tanácsolják, hogy egy átlagos termetű férfi legfeljebb napi két, míg egy átlagos testalkatú nő maximum napi egy egységnyi alkoholos italt fogyasszon. Egy egység 10 ml tiszta szeszt jelent, ami gyakorlatilag egy pohár sörnek felel meg. Egy hölgynek tehát naponta egy pohár sört, vagy legfeljebb két deciliter bort, esetleg fél deci töményet szabadna innia. Ezt megerősítheti egy 102 éves asszony, Zelinda Paglieno is, aki, bár sohasem dohányzott, felnőttként minden ebéd mellé megivott 1-1,5 deciliter bort. Többek között ennek a szokásának is tulajdonítja hosszú életét.

A férfiak esetében nagyjából dupla mennyiségekkel számolhatunk, ők tehát két pohár sört, vagy négy deci bort, esetleg egy deci töményet fogyaszthatnak el bűntudat nélkül.

Természetesen ez a felső határ, vagyis ennyi a legfeljebb ajánlott, de elképzelhető, hogy a te szervezeted számára már ez is túl sok lenne. Ráadásul a májunknak minden ivászat után  legalább 48 órányi szünetre van szüksége a megfelelő méregtelenítéshez, tehát legalább heti két napon ajánlott kerülnöd az alkoholos italokat és ételeket.

Meglepett a pezsgős információ a cikkben? Ha igen, és szeretnél is vele tenni az egészségedért, nézz szét a GRoby pezsgőkínálatában!

 

Nézd meg teljes kínálatunkat!