A nyárban többek közt az a jó, hogy annyi friss gyümölcsöt ehetünk, amennyit csak akarunk. Használjuk ki a bőséges kínálatot, és készítsünk rendszeresen gyümölcssalátát is – nagy kánikulában akár főétkezés helyett, hűsítő energia-utánpótlásként is jólesik – ahogy például a turmix is – de a gyümölcssaláták fogyaszthatók desszertként vagy főétel mellé is. Ez csak tőlünk függ, mint ahogy az is, hogy miből állítjuk össze.

Frissítő ízharmónia

Igazából nincsenek szigorú szabályok  arra vonatkozóan, hogy a gyümölcssaláták elkészítéséhez milyen összetevőket használjunk. Készíthetjük egy- vagy kétféle gyümölcsből, de kerülhet bele akár négy-ötféle is. Sokkal inkább arra érdemes figyelni, hogy mely gyümölcsök passzolnak úgy igazán össze ízük és állaguk alapján. A ‘mindent, amit hirtelenjében találtunk’ módszer helyett inkább tudatosan válasszuk meg azt a maximum két-háromféle, textúrájában és ízvilágában is harmonizáló gyümölcsöt, amelyeknek az aromáit egy hozzá illő öntet üdítően fogja kiemelni. Összeállítás után érdemes 1-2 órára hűtőbe tenni: ilyenkor a gyümölcsök egy kis levet eresztenek, ami egymással és az öntettel elkeveredve hozza létre azt az új, jó esetben üdítő ízkombinációt, ami miatt egyáltalán érdemes gyümölcssalátát készíteni. Amikor összeválogatjuk a hozzávalókat, ez lebegjen a szemünk (és még inkább az ízlelőbimbóink) előtt, így biztosan nem marad el az eredmény!

Könnyű nyári gyümölcssaláták különböző kombinációkban

1. Jó párosítás lehet például az őszibarack vagy nektarin a piros bogyós gyümölcsökkel: áfonya, ribizli, málna, eper, szeder, josta, gránátalma stb. – ezekből akár többfélét is tehetünk bele, mert jellegükben hasonlóak, míg ha csak az egyiket választjuk, azzal nagyon letisztult, friss ízpárosítást fogunk kapni. Az őszibarack helyett használhatunk kajszit is, de lehetőleg keményebb állagút válasszunk, aminek még nagyobb a savtartalma, és nem löttyed meg egyből az öntet alatt. 

Jól illik ehhez az egyszerű, könnyű nyári salátához egy citromos vagy lime-os frissítő öntet, amit pár levél felaprított mentával vagy citromfűvel és reszelt (bio)citromhéjjal megbolondítunk. Megszórhatjuk még aprított mogyoróval vagy mandulával. Behűtve tökéletes nyári frissítő lesz egy forró napon. 

Ha pedig egy kicsit tartalmasabb variációra vágyunk, készítsünk hozzá görög joghurtból öntetet (akár laktózmentes is kapható belőle); az ízesítés lehet ugyanaz, vagy ha az intenzívebb ízkavalkádot szeretjük, használhatunk piros gyümölcsös joghurtot is. 

Joghurttal és tejszínnel is gazdagíthatók a gyümölcssaláták.

Ugyanebből a salátából varázsolhatunk ínycsiklandó desszertet is: egy adag habtejszínt egy kis cukorral felverünk, majd óvatosan összeforgatjuk a görög joghurttal, és tálaláskor ezt halmozzuk rá a citromlével-fűszerekkel összeérlelt gyümölcsökre.

2. A görögdinnye a nyári hűsítő gyümölcsök királynője, így feltétlenül érdemes a könnyű, frissítő gyümölcssaláták alapanyagai közé felvenni. A kis dinnyekockákat vagy -gömböket mentás lime-öntettel behűtve akár önmagában is fogyaszthatjuk, de izgalmasabb kombinációkat is érdemes kipróbálni. 

A szigorúan gyümölcssaláta vonalon maradva jó kiegészítője például a sárgadinnye és az ananász: a felkockázott gyümölcsöket öntsük le lime-lé, narancslé, juharszirup vagy méz és frissen aprított mentalevél keverékéből készült öntettel, hűtőben hagyjuk kicsit összeérni, majd tálalhatjuk bármelyik gyümölcs kivájt héjában (a félbevágott sárgadinnyének hagyjuk meg 1 cm vastagságban a húsát). Díszítésként és némi savas ellenpontként kerülhet bele gránátalma, ha pedig pikáns variációra vágyunk, édes helyett szervírozhatjuk sós-csípős öntettel: ez esetben mérsékeljük az édesítő és a narancslé mennyiségét, helyette tegyünk bele sót és chilipelyhet vagy Cayenne-borsot .

Sajtos-zöldséges gyümölcssaláták

Nemcsak frissítő desszertnek, de önálló fogásként is nagyon jólesnek nyáron a könnyű saláták, amit akár főétkezés gyanánt is szívesen fogyasztunk. Ilyenkor azonban a szervezetünknek nemcsak a gyümölcsök szénhidrát- és vitamintartalmára van szüksége, de nem árt némi fehérjeforrás, és a zöldlevelűekben lévő fitonutriensek is jótékony hatásúak.

A zöldségek és pikáns sajtok különleges ízt és aormát kölcsönöznek a gyümölcssalátáknak.

A görögdinnye az ilyen tartalmas nyári vegyes salátához is szuper alapanyag, sokféle variációt készíthetünk belőle. Jól illik hozzá az uborka, a fekete olajbogyó, a rukkola, a vékony sonkaszelet vagy prosciutto, a sajtok közül a feta, a kéksajtok vagy a mozzarella – bátran válogassunk ezekből ízlésünk szerint. De kiegészíthetjük továbbiakkal is: jöhetnek hozzá például a salátafélék (jégsaláta, madársaláta stb.), és még izgalmasabb összeállítást eredményez a koktélparadicsom–újhagyma vagy lilahagyma kombó. Mindenképpen sós pikáns öntet való hozzá, amit extra szűz olívaolajból és balzsamecetből borssal és egyéb tetszőleges fűszerekkel készíthetünk, de maradhatunk a lime-menta ízesítésnél is (szintén sóval-borssal).

A vegyes gyümölcssaláták másik kiváló alapanyaga a körte – ehhez kifejezetten fenséges párosítás a kéksajt (esetleg feta) és a dió meg a rukkola, jöhet hozzá egy kis vékonyra szelt prosciutto, és jól kiegészíti még az ízeket a gránátalma, amellett, hogy a szemet is gyönyörködteti. Készíthetjük nyers körtéből, ha friss ízekre vágyunk, de egy kis vajon előzetesen meg is futtathatjuk, majd a tűzről levéve dobjuk rá a sajtot, sonkát. Az öntethez felhasználhatjuk a keletkező levet, egyébként pedig balzsamecetes-mustáros pikáns mártást készítsünk olívaolajjal, sóval-borssal.