Hasfájás? Puffadás?

Te is találkoztál már ezekkel a tünetekkel, miután valamilyen tejterméket fogyasztottál? Akkor lehet, hogy te is érzékeny vagy a tejcukorra.

De mi is az a laktóz?

A laktóz, vagy más néven a tejcukor egy olyan szénhidrát, mely minden tejtermékben megtalálható. Szerkezetét tekintve két molekulából áll, egy glükózból és egy galaktózból. Ez azért érdekes, mert miután a szervezetünkbe jutott, ahhoz, hogy felszívódhasson és hasznosulhasson a tejcukor, előbb ketté kell, hogy váljon erre a két monoszacharidra.

Ez a folyamat azonban nem tud végbemenni a laktózérzékeny személyek szervezetében, mivel náluk hiányzik a lebontáshoz szükséges eszközkészlet,

így a laktóz a bélrendszerükben továbbhaladva kellemetlen tüneteket okozhat.

Érzékenység vagy allergia?

Könnyű összetéveszteni ezt a két fogalmat, pedig néhány fontos különbség mentén egyszerűen eldönthető, melyikről is van szó. Érzékenység során főleg emésztőrendszeri tünetekről beszélhetünk, mint például a puffadás, hasfájás, görcsölés vagy a gyakori híg székletürítés, a fent említett okokból kifolyólag.

Allergia során viszont a szervezetünk védekezőrendszere aktiválódik, mivel egyes anyagokat – tévesen – károsnak minősít, így immunválasz alakul ki. Ebben az esetben ritkábbak az emésztőrendszeri panaszok, a tünetek pedig inkább a szervezet egyéb helyein jelentkeznek, például csalánkiütés formájában. Allergiát főként az élelmiszerekben található fehérje szokott kiváltani, melyet csökkenteni nem lehet, így annak, aki tejallergiás, az egyetlen „gyógyszere” a diéta, vagyis élete végéig mellőznie kell a különböző tej- és tejtermékek fogyasztását.

Annak azonban, aki „csak” tejcukorérzékeny, sokkal megengedőbb az étrendje.

laktóz

Okosan, laktózmentesen

Két dologra érdemes figyelni, ha valaki tejcukorérzékeny. Az egyik az egyéni érzékenység, hiszen nincs két egyforma szervezet, amit az egyik laktózérzékeny még éppen tolerál, egy másiknak már bőven sok lehet. Mindenkinél egyedi, hogy mennyi laktózt tud még lebontani a szervezete, így mindig figyeljünk a testünk jelzéseire. Lehet, hogy valaki meg tud inni pár korty tejet gond nélkül, de másnál már a péksüteményekben található tejpor is gondot okozhat.

A másik fontos dolog, amit érdemes észben tartanunk, az az élelmiszerek laktóztartalma. Ha valakinek a szervezete már a nagyon kis mennyiséget sem tolerálja, alaposan át kell böngészni az élelmiszercímkéket, hiszen nagyon sok olyan készétel is tartalmazhat tejet, melyről nem is gondolnánk. Ilyen szempont szerint is elemezzük hát étrendünket, és figyeljünk oda a különböző csokiszeletekre, péksüteményekre, likőrökre, szószokra, mártásokra, levesporokra és felvágottakra is, ha még nem sikerült teljes mértékben kizárni mindent, ami panaszt okozhat.

Egyes tejtermékeknek természetesen alacsony a laktóztartalma, így az egyéni tűrőképességet figyelembe véve akár a „rendes” tejtermékeket is fogyaszthatja egy laktózérzékeny ember. Jó példák erre a hosszú érlelésű, kemény sajtok, mint például a parmezán. Tehát minél frissebb egy sajt, annál több tejcukor lehet benne. De kefirből sem készítenek laktózmentes változatot, nem véletlenül.

Laktózmentes termékek

Fontos tisztázni, hogy csak attól, mert valamilyen termék „mentes”, még nem lesz diétásabb vagy egészségesebb, mint „rendes” társai. Így van ez a laktózmentes termékek esetében is. Minden laktózmentes tej- és tejtermék tartalmazza azokat az összetevőket, melyeket normál társaik, emellett viszont azt az enzimet is hozzáadják a gyártás során, melyből a tejcukorérzékenyek hiányt szenvednek. Energia-, fehérje-, szénhidrát- és zsírtartalma, valamint ásványi anyag- és vitamintartalma is megegyezik a kétféle tejnek, tejtermékeknek, az egyetlen különbséget a laktózban kell keresnünk.

Tudtad?

A laktózmentes tejek azért édesebbek, mert már bontott formában tartalmazzák a tejcukrot. Így a tejcukor helyett egy glükóz és egy galaktóz molekula lesz jelen, melyek a cukrok közül a legegyszerűbbek közé tartoznak, így édesebbek is. Ha te is kíváncsi vagy, milyen ízű a laktózmentes tej, a GRoby-nál kipróbálhatod!

 

Nézd meg teljes kínálatunkat!

Kiemelt termékek: