A fehérje elengedhetetlen szervezetünk megfelelő működéséhez, egyike a nélkülözhetetlen tápanyagoknak, így napi szinten biztosítanunk kell bevitelét az étkezéseink során. A következő cikksorozatunkban először a fontosabb tápanyagokat fogjuk kicsit alaposabban megismerni, elsőként a fehérjéket.

Mi a fehérje szerepe?

Egyik legközismertebb feladata a táplálékkal elfogyasztott fehérjéknek a testünkben található izomzat felépítése. Nem véletlen, hogy a testépítők egy-egy komolyabb edzés után fokozottan figyelnek a fehérje pótlására, hiszen e nélkül nem tudna növekedni az izomzatuk. Azonban a fehérje nem csak a szép delták kialakításában játszik kulcsfontosságú szerepet, hanem számos egyéb, hasonlóan fontos, de kevésbé látványos feladatot is ellát.

Többek között ilyen funkciói lehetnek még:

  • Hormonok felépítése. Az egyes szerveink a hormonokon keresztül kommunikálnak egymással. Például a cukrokat a sejtekbe juttató inzulin is egy fehérje.
  • Immunsejteket épít fel. Jól működő védekező rendszerrel képesek lehetünk felvenni a harcot a kórokozók ellen, de ez sem megy fehérjék nélkül.
  • Sejtek vázát adja. Szintén egy fehérjéből álló rács gondoskodik arról, hogy a sejten belüli mozgásos folyamatok végbemenjenek, illetve az adott sejtszervecskéket rögzítsék.
  • Szállítóeszközök. Az oxigénszállításáért felelős hemoglobin „globin” része is fehérje.
  • Szerkezetépítés. A porcok felépítésében résztvevő kollagén is egy fehérje.

Mik azok az aminosavak?

A fehérjék „legókockái” az aminosavak. Összesen 20 féle aminosav létezik, ezekből minden fehérjét fel tud magának építeni szervezetünk.

Az aminosavak csoportjai:

  1. Esszenciális aminosavak: az a 9 aminosav, amit a szervezetünk nem képes magának összerakni, így kívülről, táplálék formájában kell pótolnunk őket.
  2. Szemiesszenciális aminosavak: amelyeket a szervezetünk ugyan képes előállítani, de túl lassan, és nem is elegendő mennyiségben.
  3. Nem esszenciális aminosavak: mi magunk is képesek vagyunk előállítani szénhidrátokból és nitrogénből a megfelelő enzimek és elegendő energia jelenlétében.

Peptidek és fehérjék

Az aminosavak először peptidekké állnak össze, majd az ezekből kialakuló a peptidláncok alkotják meg a fehérjéket. Összesen 4 szerkezeti szint létezik, az aminosavak sorrendjétől egészen a különböző peptidláncok kapcsolatáig. Ha mind a 4 szerkezet hibátlan, akkor a fehérjék megfelelően tudnak működni, és képesek ellátni szerteágazó feladataikat. Azonban ezek a szerkezetek könnyen megsérülhetnek például túlzott hőhatás vagy vegyi anyagok hatására. Ilyenkor funkcióvesztés következik be, és ezek a hatások általában visszafordíthatatlan változásokat eredményeznek.

fehérje

Milyen fehérjeforrások léteznek?

Állati forrásból származó fehérjék

Ezeket teljes értékű fehérjeforrásoknak tekintjük, mert az összes esszenciális aminosavat tartalmazzák a megfelelő mennyiségben. Ilyen fehérjék a különböző húsok, halak, a tej és tejtermékek, valamint a tojás.

Növényi forrásból származó fehérjék

Ide tartoznak a különböző gabonák, hüvelyesek, magvak és zöldségek. Ezek azonban nem egyforma arányban tartalmaznak fehérjéket, például a hüvelyesekben jelentősebb több található, mint a zöldségekben. Teljes értékű forrásoknak sem tekinthetőek, mivel az egyes növényi források általában nem tartalmazzák az összes esszenciális aminosavat. Ezért, ha valaki kizárólag növényi alapú étrendet követ, figyelnie kell arra, hogy a különböző csoportokat kombinálja, például a gabonákat a hüvelyesekkel.

Következő cikkünkben részletesebben megnézzük majd, vajon mennyi fehérjére van szükségünk egy nap, ezeket hogyan érdemes elosztani a napi étkezések között, és hogy mit is jelent a komplettálás fogalma.

A szükséges fehérjebevitel egy részének fedezésére kényelmes, gyors és finom megoldást nyújtanak a különböző fehérjeszeletek.

Nézd meg teljes kínálatunkat!

 

Kiemelt termékeink: