Kezdőoldal > Egészséges táplálkozás > Tápanyag tan > Ismerd meg a legfontosabb tápanyagokat! – A fehérje
Ismerd meg a legfontosabb tápanyagokat! – A fehérje
A fehérje elengedhetetlen szervezetünk megfelelő működéséhez, egyike a nélkülözhetetlen tápanyagoknak, így napi szinten biztosítanunk kell bevitelét az étkezéseink során. A következő cikksorozatunkban először a fontosabb tápanyagokat fogjuk kicsit alaposabban megismerni, elsőként a fehérjéket.
Mi a fehérje szerepe?
Egyik legközismertebb feladata a táplálékkal elfogyasztott fehérjéknek a testünkben található izomzat felépítése. Nem véletlen, hogy a testépítők egy-egy komolyabb edzés után fokozottan figyelnek a fehérje pótlására, hiszen e nélkül nem tudna növekedni az izomzatuk. Azonban a fehérje nem csak a szép delták kialakításában játszik kulcsfontosságú szerepet, hanem számos egyéb, hasonlóan fontos, de kevésbé látványos feladatot is ellát.
Többek között ilyen funkciói lehetnek még:
- Hormonok felépítése. Az egyes szerveink a hormonokon keresztül kommunikálnak egymással. Például a cukrokat a sejtekbe juttató inzulin is egy fehérje.
- Immunsejteket épít fel. Jól működő védekező rendszerrel képesek lehetünk felvenni a harcot a kórokozók ellen, de ez sem megy fehérjék nélkül.
- Sejtek vázát adja. Szintén egy fehérjéből álló rács gondoskodik arról, hogy a sejten belüli mozgásos folyamatok végbemenjenek, illetve az adott sejtszervecskéket rögzítsék.
- Szállítóeszközök. Az oxigénszállításáért felelős hemoglobin „globin” része is fehérje.
- Szerkezetépítés. A porcok felépítésében résztvevő kollagén is egy fehérje.
Mik azok az aminosavak?
A fehérjék „legókockái” az aminosavak. Összesen 20 féle aminosav létezik, ezekből minden fehérjét fel tud magának építeni szervezetünk.
Az aminosavak csoportjai:
- Esszenciális aminosavak: az a 9 aminosav, amit a szervezetünk nem képes magának összerakni, így kívülről, táplálék formájában kell pótolnunk őket.
- Szemiesszenciális aminosavak: amelyeket a szervezetünk ugyan képes előállítani, de túl lassan, és nem is elegendő mennyiségben.
- Nem esszenciális aminosavak: mi magunk is képesek vagyunk előállítani szénhidrátokból és nitrogénből a megfelelő enzimek és elegendő energia jelenlétében.
Peptidek és fehérjék
Az aminosavak először peptidekké állnak össze, majd az ezekből kialakuló a peptidláncok alkotják meg a fehérjéket. Összesen 4 szerkezeti szint létezik, az aminosavak sorrendjétől egészen a különböző peptidláncok kapcsolatáig. Ha mind a 4 szerkezet hibátlan, akkor a fehérjék megfelelően tudnak működni, és képesek ellátni szerteágazó feladataikat. Azonban ezek a szerkezetek könnyen megsérülhetnek például túlzott hőhatás vagy vegyi anyagok hatására. Ilyenkor funkcióvesztés következik be, és ezek a hatások általában visszafordíthatatlan változásokat eredményeznek.
Milyen fehérjeforrások léteznek?
Állati forrásból származó fehérjék
Ezeket teljes értékű fehérjeforrásoknak tekintjük, mert az összes esszenciális aminosavat tartalmazzák a megfelelő mennyiségben. Ilyen fehérjék a különböző húsok, halak, a tej és tejtermékek, valamint a tojás.
Növényi forrásból származó fehérjék
Ide tartoznak a különböző gabonák, hüvelyesek, magvak és zöldségek. Ezek azonban nem egyforma arányban tartalmaznak fehérjéket, például a hüvelyesekben jelentősebb több található, mint a zöldségekben. Teljes értékű forrásoknak sem tekinthetőek, mivel az egyes növényi források általában nem tartalmazzák az összes esszenciális aminosavat. Ezért, ha valaki kizárólag növényi alapú étrendet követ, figyelnie kell arra, hogy a különböző csoportokat kombinálja, például a gabonákat a hüvelyesekkel.
Következő cikkünkben részletesebben megnézzük majd, vajon mennyi fehérjére van szükségünk egy nap, ezeket hogyan érdemes elosztani a napi étkezések között, és hogy mit is jelent a komplettálás fogalma.
A szükséges fehérjebevitel egy részének fedezésére kényelmes, gyors és finom megoldást nyújtanak a különböző fehérjeszeletek.
Kiemelt termékeink:
Vélemény, hozzászólás?
Tovább a webshopra
Hírlevél
Népszerű bejegyzések
- A 7 leggyakoribb tévhit a kapszulás kávékkal kapcsolatban posted on 2018/10/31
- Jó a sör, ha barna? posted on 2018/12/18
- Az alkohol szervezetre gyakorolt negatív hatásai posted on 2018/07/01
- A tea legfontosabb összetevői posted on 2018/07/02
- Mit kell a hűtőben tárolni és mi kerülhet a kamra polcaira? posted on 2023/06/30