Kezdőoldal > Egészséges táplálkozás > Tápanyag tan > Ismerd meg a legfontosabb tápanyagokat! – Még többet a fehérjéről
Ismerd meg a legfontosabb tápanyagokat! – Még többet a fehérjéről
Előző cikkünkben megismerkedhettünk a fehérjék fogalmával. Kitértünk arra is, miért olyan fontosak a szervezetünk számára, és arra is, hogy pontosan hogyan is épülnek fel. Ezzel a tudással felvértezve eljött az idő, hogy összefoglaljuk, egy nap mennyi fehérjére van szükségünk, és hogyan juthatunk hozzá ezekhez a legkönnyebben a mindennapi étkezéseink során.
Mennyi fehérjére van szükségünk?
A napi fehérjeszükségletünk kiszámolását két oldalról is megközelíthetjük. Az egyszerűbb módja, hogy ha a testtömeg kilogrammunkhoz viszonyítjuk az igényünket. Egy átlagos, egészséges felnőttnek, aki nem végez extrém fizikai munkát, körülbelül 0,8-1g/testtömeg kilogramm fehérjére van szüksége egy nap. Ez egy 60 kg-os nő esetében hozzávetőlegesen 48-60 g fehérjét jelent.
A másik megközelítési mód, ha tudjuk a napi energiaszükségletünket, és ebből számoljuk ki, hány gramm fehérjét is kellene egy nap bevinnünk. Az előző példánál maradva, egy átlagos, egészséges felnőtt napi energiaigénye körülbelül 2000 kalória. Ennek nagyjából 10-12%-át kell fehérjékből fedeznünk, és 1 gramm fehérje elégetése 4,1 kalóriát szolgáltat. Ebből kiszámolhatjuk, hogy a mintaalanyunknak ezzel a logikával is körülbelül 48-58 g fehérjére van szüksége egy nap.
Hogyan osszuk fel ezt egy nap során?
Az MDOSZ (Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége) által kiadott Okostányér ajánlás szerint fogyasszunk minden főétkezésre (reggeli, ebéd, vacsora) komplett fehérjeforrást. Egy adag komplett fehérjeforrásnak számít például 2 dl tej, 1 tenyérnyi szelet hús, vagy 1 tojás.
Melyek a legjobb fehérjeforrások?
Az állati eredetű, komplett fehérjeforrások a legideálisabbak a napi fehérjeigényünk fedezésére, hiszen minden esszenciális aminosav megtalálható bennük, illetve a biológiai hasznosulásuk is igen nagyfokú. A tej és a tojás fehérjetartalma például 98-100%-ban hasznosul.
Komplett fehérjeforrás | Kb. 1 adag | Fehérjetartalom |
2 dl tej/joghurt/kefir | 1 bögre | ≈7 g |
5 dkg túró | 2 evőkanál | ≈8g |
3 dkg sajt | 2 vékonyabb szelet | ≈7,5-9 g * |
10 dkg hús | 1 tenyérnyi szelet | ≈20-24 g * |
15 dkg hal | 1 szelet | ≈22-30 g * |
1 db tojás | 1 közepes | ≈5,5 g |
* Zsírosabb sajtokban/húsokban/halakban általában kevesebb a fehérje, ezért válasszunk inkább zsírszegény változatokat ezekből az élelmiszerekből a magasabb fehérje tartalom érdekében!
De mit tehet egy vega?
A vegetáriánusok is hozzá tudnak jutni a magas biológiai értékű tejhez és tejtermékekhez, valamint a tojáshoz, azonban, ha valaki csak növényi alapú étrendet követ, akkor fontos, hogy figyeljen a komplettálásra. Mivel a növényi fehérjeforrások inkomplettnek számítanak, azaz nincs meg bennük minden esszenciális aminosav, fontos, hogy ezeket naponta egymással kombinálva fogyasszák. Illetve arra is fontos figyelni, hogy ezeknek a hasznosulása nem 100%-os, mivel egyéb, a felszívódást gátló anyagok is jelen lehetnek a növényekben (például rostok).
Inkomplett fehérjeforrás | Példa | Kb. 1 adag | Fehérjetartalom | Mivel komplettáljuk? |
Hüvelyesek | bab, lencse, csicseriborsó | 80 g főtt (fél bögre) | ≈7 g ** | Gabonafélékkel, olajos magvakkal |
Gabonák | zabpehely, rizs, tészta, kifli | 3 ek. zabpehely, fél bögre főtt rizs, 1 kifli | ≈ 5-6 g *** | Hüvelyesekkel, olajos magvakkal |
Olajos magvak | dió, mogyoró, mandula | kis maréknyi | ≈ 5-6 g ** | Hüvelyesekkel, gabonafélékkel |
** A hüvelyesek (és olajos magvak) ≈ 20% fehérje szárazon mérve, tehát 20 g/100 g.
*** A gabonák körülbelül 7-14%-a fehérje, tehát nagyjából 7-14 g/100 g.
Kiemelt termékek:
Vélemény, hozzászólás?
Tovább a webshopra
Hírlevél
Népszerű bejegyzések
- A 7 leggyakoribb tévhit a kapszulás kávékkal kapcsolatban posted on 2018/10/31
- Jó a sör, ha barna? posted on 2018/12/18
- Az alkohol szervezetre gyakorolt negatív hatásai posted on 2018/07/01
- A tea legfontosabb összetevői posted on 2018/07/02
- Mit kell a hűtőben tárolni és mi kerülhet a kamra polcaira? posted on 2023/06/30