Kezdőoldal > Egészséges táplálkozás > Tápanyag tan > Ismerd meg a legfontosabb tápanyagokat! – A zsírok
Ismerd meg a legfontosabb tápanyagokat! – A zsírok
TE TUDOD, MENNYI ZSÍRRA VAN SZÜKSÉGED?
Szerencsére szakmai körökben már megdőlt az a vélekedés, hogy a zsír teljesen rossz. Sőt, a zsír kifejezetten jó is lehet!
Például amíg 1 gramm fehérje vagy szénhidrát elégetésével körülbelül 4 kalóriát nyer a szervezetünk, addig a zsírok elégetéséből ennek több, mint a duplájához, nagyjából 9,3 kalóriához tud hozzájutni. Így egy átlagos, 2000 kalóriaigényű egészséges, felnőttnek körülbelül 400-700 kalóriát, vagyis az összes energiaigényének 20-35%-át ajánlott zsiradékokból fedeznie. Ez pedig hozzávetőlegesen 43-75 grammnyi zsiradékot jelent naponta.
ITT SEM MINDEGY A MINŐSÉG
Az előző zsiradékokról szóló cikkünkben láthattuk, hogy a különböző zsiradékok. Azonban létezik egy másik csoportosítási mód is! Aszerint is kategorizálhatjuk őket, hogy a szervezetünk elő tudja-e állítani őket magának, vagy sem. Azokat a zsírsavakat, amiket nem tud előállítani magának, esszenciális zsírsavaknak nevezzük. (Zsírsavakból épülnek fel a különböző zsiradékok.)
ESSZENCIÁLIS ZSÍRSAVAK
Az omega-3 és omega-6 zsírsavakat a szervezetünk nem képes a semmiből felépíteni, így ezeket kívülről kell bejuttatnunk. Nincs pontosan meghatározott előírás a kettő egymáshoz képesti beviteli arányát illetően, de nem tévedhetünk nagyot, ha a körülbelül 1:4-hez vagy 1:5-höz próbáljuk magunkat tartani.
A linolsav (ami egy omega-6 zsírsav) ajánlott minimális beviteli értéke az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság szerint az összes napi energiaigény 4%-a. Tehát 2000 kcal esetén 80 kalória, ami nagyjából 8,6 grammnak felel meg. Az alábbi táblázatban látható értékek, főleg a készételek esetében, márkáktól függően eltérőek lehetnek.
Omega-6 forrás/100 g | növényi olajok | olajos magvak | készételek |
szójaolaj (≈55 g) | földimogyoró (≈9,7 g) | majonéz (≈14 g) | |
kukoricaolaj (≈53 g) | dió (≈38 g) | margarin (≈21 g) | |
napraforgóolaj (≈57) | sütőtökmag (≈20 g) | chips (≈15 g) | |
repceolaj (≈18 g) | napraforgómag (≈35 g) | pesto (≈20 g) |
Az alfa-linolénsav (ami egy omega-3 zsírsav) ajánlott minimális beviteli értékét az összes energiaigény 0,5%-ban határozták meg. Ez nagyjából 1 grammot jelent napi 2000 kalória esetén. Ebből a szervezetünk már elő tudja állítani a másik két esszenciális omega-3 zsírsavat is, amelyek főként csak különböző halakban található meg. Ez szerencsére azt is jelenti, hogy a vegetáriánusok is hozzá tudnak jutni minden esszenciális zsírsavhoz, akár növényi forrásokból is.
Omega-3 forrás/100 g | növényi olajok | olajos magvak | halak |
lenmagolaj (≈53 g) | chiamag (≈18 g) | makréla (≈5 g) | |
csukamájolaj (≈19 g) | dió (≈9 g) | lazac (≈2,5 g) | |
repceolaj (≈9 g) | busa (≈0,5 g) |
NEM ESSZENCIÁLIS ZSÍRSAVAK
A telített zsírsavakat a szervezetünk is elő tudja állítani, ezért az ő esetükben nincs ajánlott minimális beviteli érték. Ezek főként az állati eredetű, zsíros élelmiszerekben találhatók meg, mint például a kolbász, tepertő, majonéz, tejszínes sütemények, zsíros sajtok, mascarpone stb. Az MDOSZ által kiadott Okostányér ajánlás is ezen élelmiszerek fogyasztásának csökkentésére ösztönzi az embereket!
Ezzel ellentétben viszont az omega-9 zsírsav, amely például az olívaolajban is megtalálható, segít csökkenteni a vér „rossz” koleszterinszintjét. Mivel szervezetünk ezt is képes előállítani, alsó beviteli határértéket nem állapítottak meg rá, de az egészséges, kiegyensúlyozott étrend részét képezi.
A legjobbat szeretnéd bevinni a szervezetedbe? Válassz a termékkínálatunkban található olajok közül!
Kiemelt termékek:
Vélemény, hozzászólás?
Tovább a webshopra
Hírlevél
Népszerű bejegyzések
-
A 7 leggyakoribb tévhit a kapszulás kávékkal kapcsolatban posted on 2018/10/31
-
Jó a sör, ha barna? posted on 2018/12/18
-
A tea legfontosabb összetevői posted on 2018/07/02
-
Az alkohol szervezetre gyakorolt negatív hatásai posted on 2018/07/01
-
Mit kell a hűtőben tárolni és mi kerülhet a kamra polcaira? posted on 2023/06/30