Ősszel minden a színekről szól: a lehulló falevelek narancsban, bordóban, sárgában pompáznak, és ezt a színkavalkádot szívesen látjuk viszont a tányérunkon is. Kiváló választás erre a szezon sztárja, egy igazi vitaminbomba, vagyis a sütőtök!

Ismerjük meg mélyebben is ezt a tápláló, finom és szuperegészséges alapanyagot, melyből – csalóka nevétől eltérően – nem csak sütve készülhetnek finomságok.

Tökkalauz

A sütőtök egyesek szerint Közép- és Dél-Amerikából, mások szerint Észak-Amerikából származik. Magyarországon az első államilag is elismert fajta a Nagydobosi sütőtök volt. Szürke héja és vastag, kemény narancssárga húsa van, átlagosan 5-10 kg tömegűre nő, és ebből készíthetők a legfinomabb sült tökös ételek.

A kanadai sütőtököt hosszúkás körtealakja miatt sonkatöknek is nevezik. Sima héjáról, élénk narancssárga színéről és 2-4 kg-os tömegéről ismerhetjük fel. Húsa szinte krémes állagú, könnyen feldolgozható, ezért levesek, saláták, ivólevek és főzelékek elkészítéséhez kiváló alapanyag.

A legtöbbet talán a Halloween-tökkel találkozhatunk, melyből könnyen faragható héja miatt nagyszerű lámpásokat lehet készíteni. Ízre ugyanakkor meglehetősen jellegtelen, ezért étkezésre  nem igazán alkalmas, inkább esztétikai, mint gasztronómiai élményt várhatunk tőle.

 

A gyógyító tök

A sütőtök egészségmegőrző, gyógyító hatását kiemelkedően magas tápanyagtartalmának köszönhetjük: a kalcium, réz, foszfor, mangán, vas, karotin, biotin és folsav mellett számos vitamin (A, B1,B2,B6) is megtalálható benne.

Gyulladásos megbetegedések, illetve az ebben az időszakban igen gyakori megfázásos, meghűléses tünetek megfékezésére is kiváló módszer, hiszen enyhíti a köhögést, tüsszögést, csökkenti az asztmarohamok előfordulását, és őrzi a szemeink egészségét is.

tök

A sütőtök fogyasztása széppé teszi a bőrünket, a népi gyógyászatban a szeplők és pattanások eltüntetésére, illetve égési sérülések kezelésére használták. Ezen kívül az emésztési problémákra is jótékony hatással van, serkenti a máj működését, illetve kiválóan működik vízhajtóként és béltisztítóként is.

Nyersen fogyasztva, vagy préselt léként jelentős mennyiségű C-vitaminhoz juthatunk általa. Húsa mellett a magját is érdemes fogyasztani, hiszen vértisztító hatásának köszönhetően könnyedén veszi fel a harcot a köszvénnyel, esszenciális olaja pedig fokozza az A-vitamin felszívódását.  Hidegen sajtolt olaja csökkenti a vérben a rossz koleszterin mennyiségét, amivel csökkenti az infarktus kialakulásának kockázatát.

A tök méltó párja – az édesburgonya

A sütőtökön kívül az édesburgonya is értékes szereplője lehet őszi étrendünknek, hiszen alacsony glikémiás indexe miatt cukorbetegek és fogyni vágyók is bátran fogyaszthatják. Emellett sok benne az antioxidáns, rostban gazdag, illetve a karotin és mangántartalma is magas.  Könnyű darabolhatósága és finom íze pedig már csak hab a tortán!

Süssünk tököt!

A kanadai és a nagydobosi sütőtök is kiválóan alkalmas a sütésre. Először nagyon alaposan mossuk meg a héját, majd papírtörlővel szárítsuk fel. A kanadai sütőtök esetében mindkét végét ujjnyi vastagon távolítsuk el, majd kétszer egymás után vágjuk félbe. A magok kivájása után már mehet is a sütőbe!

A nagydobosi sütőtököt először vágjuk félbe, majd a két darabot ismét felezzük el. A magok és a tök szárának eltávolítása után daraboljuk további kis szeletekre. Süssük legalább két órán át, míg meg nem pirul a teteje, hiszen a vastagsága miatt ez a fajta lassabban sül át.

Nagyon kevés olyan étel van, ami egyszerre felel meg a tudatosan étkezők három legfőbb kritériumának: olcsó, finom és egészséges, a sütőtök viszont pontosan ilyen. Élvezzük hát ki a szezont, és együnk belőle minél többet!

 

Nézd meg teljes kínálatunkat!

Kiemelt termékek: