Tombol a nyári kánikula, és a nagy melegben mást sem kívánunk, csak a hideg ételeket és italokat, finom hűsítőket. Általában ezek sajnos dúskálnak a hozzáadott cukorban (és ennek köszönhetően az extra kalóriákban), elég csak a különböző fagylaltok, jégkásák ellenállhatatlan sorára gondolni.

Szerencsére létezik néhány kiváló nyári praktika, amivel egyszerűen lehűthetjük magunkat úgy, hogy közben értékes tápanyagokhoz is juttatjuk a szervezetünket. Mutatjuk a három leghatásosabbat!

Ha ennél is valamit, meg nem is

A nagy nyári melegben sokan nem kívánják az ételt, egyszerűen nem érzik éhesnek magukat, és kizárólag a különböző hűsítőkre tudnak gondolni. Ilyenkor nem feltétlenül a legjobb ötlet egyből a gyümölcsléért nyúlni, hiszen egy csomó egészséges élelmiszernek is nagyon magas a víztartalma!

A gyümölcsök közül az eper és a görögdinnye rendelkezik a legnagyobb víztartalommal (91-92 százalék). A grapefruit, a sárgadinnye, a körte, a barack és a szeder víztartalma is 88-90% körül mozog, így ezek a gyümölcsök hamar lehűthetők, és még a szervezetünket is hidratálják. Amíg szezonja van, fogyasszuk a görögdinnyét jól behűtve, az epret pedig akár fagyasztva is ehetjük. Hasonló nyári hűsítő snack lehet még más fagyasztott gyümölcs vagy a szőlő is, ha már érik.

szomjoltó technikák

Arra azonban érdemes vigyázni, hogy ne magukban fogyasszuk a gyümölcsöket, hiszen a gyümölcscukor is cukor. Hogy a vércukorszintünk kiegyensúlyozott maradhasson, fogyasszunk mellé valamilyen fehérje- vagy zsírforrást is, például, készítsünk fetás görögdinnye-salátát, vagy együnk pár szem mandulát a gyümölcssalátánk mellé. Ilyen módon értékes zsírsavakhoz is juttathatjuk a szervezetünket, és a vércukorszintünk sem változik őrült hullámvasúttá, megelőzve ezzel a farkaséhes állapotokat.

A zöldségek közül a kígyóuborkának és zellerszárnak a legmagasabb a víztartalma. Mindkettő kitűnő választás lehet például egy mentás tzatziki vagy paprikás humusz mellé.

Házi smoothiek, fagylaltok

A különböző gyümölcsök nagyszerű alapot adhatnak turmixoknak, házi fagylaltoknak, granitáknak is. Turmixok és fagylaltok esetén a nagy víztartalmú gyümölcsök mellé mindig tegyünk valamilyen alapot, ami krémesebb, kevésbé vizes. Erre tökéletes választás lehet az avokádó, ami a textúra mellett értékes zsírsavakkal is ellátja a szervezetünket, és segít laktatóbbá tenni a turmixunkat is. Ugyanezt az eredményt úgy is elérhetjük, ha 1-1 kanál magkrémet is hozzákeverünk az italhoz.

Ha fagylaltot készítünk házilag, érdemes az alapot sűrű, krémes állagúra hagyni, smoothie-k esetén azonban felönthetjük azt tejjel, joghurttal vagy akár kefirrel is, amelyek a napi kalciumbevitelről is gondoskodnak.

Házi limonádék nem csak citromból

A nyár nagy klasszikusa a limonádé, de gondoltál már arra, hogy citromon kívül mással is kipróbáld? Egy kevés narancslé és a szénsavas ásványvíz párosítása nagyszerű házi „fantát” eredményez, míg pár karika uborka vagy gyömbér a sima csapvizet is képes feldobni.

Íme, néhány nagyszerű ízkombináció, ami bárkinek jóleshet a nagy melegben, ráadásul hozzáadott cukrot sem igényelnek:

–          Eper, bazsalikom, citromlé

–          Málna, rózsavíz, vanília

–          Narancs, lime, uborka

–          Gyömbér, citromlé, alma

–          Görögdinnye, menta

 

Az intenzívebb ízhatásért egy kis tálkában „törjük össze” a hozzávalókat, mintha koktélt készítenénk, azaz egy fakanál segítségével, vagy bármilyen vastagabb tárggyal nyomkodjuk ki a gyümölcsök levét, illetve előtte a fűszereket is apró darabokra vághatjuk. Ha már nincs szezonja a gyümölcsnek, nyugodtan használhatunk fagyasztottat, legalább kevesebb jégkockára lesz szükségünk.

 

Nézd meg teljes kínálatunkat!

Kiemelt termékek: