A legenda szerint időszámításunk előtt 2700-ban Sen-nung kínai császár forralt vizet rendelt a szolgáitól. A víz forralása közben azonban észrevétlenül pár tealevél hullott a császárnak szánt edénybe, a szolgák pedig ezzel a vízzel járultak uruk elé. A barnás vizet a császár megkóstolta, és kimondottan ízletesnek találta. Innentől fogyasztunk teát, amely jótékony hatásának köszönhetően nagy népszerűségnek örvend a világ minden táján. Most körbejárjuk, mik ezek a hatások pontosan, és milyen összetevői vannak a teának!

Mi a tea?

Alapvetően kétféle teát különböztetünk meg. A klasszikus típus minden esetben a teacserje (Camellia sinensis) szárított leveléből vagy rügyeiből készített főzet. A cserje Ázsiában honos, ezen kívül Ausztráliában és Kenyában termesztik még. A másik típust plantateának nevezzük, mely nem tealevelet tartalmaz, hanem más szárított növények leveleiből, gyümölcseiből készül. Ilyenek például a gyógy- és a gyümölcsteák.

Zöld vagy fekete?

Ha minden tea a teacserjének a szárított leveléből készül, akkor hogyan lehet, hogy mégis annyi típus létezik? A választ a gyártási folyamatban való eltérésben kell keresnünk. A teacserjék leveleit leszedés után oxidáció éri, ami a tea levelek oxigénnek való kitettségét jelenti. Minél gyorsabb a feldolgozás, annál kevésbé tud a tealevél oxidálódni, így kevésbé barnul meg. A zöld teák esetében egyáltalán nem történik oxidáció, míg a feketék esetében épp, hogy jelentős megy végbe. Ennek köszönhető, hogy barnás a színűk és mélyebb, erősebb az ízük is.

Ha ilyen egyszerűen megkülönböztethető a teák alapanyaga, akkor hogyan lehet, hogy mégis annyi típus létezik? A választ a gyártási folyamatokban való eltérésben kell keresnünk. A teacserjék leveleit leszedés után oxidáció éri, ami a tealevelek oxigénnek való kitettségét jelenti. Minél gyorsabb a feldolgozás, annál kevésbé tud a tealevél oxidálódni, így kevésbé barnul meg. A zöld teák egyáltalán nem, míg a feketék jelentős mértékben oxidálódnak. Ennek köszönhető, hogy barnás a színük, és mélyebb, erősebb az ízük is.

A zöld tea leveleit leszedés után felmelegítik és megszárítják, amelynek hála nem tud oxidálódni. A zöld tea készítési folyamatából adódik, hogy ízében sokkal lágyabb és kevésbé keserű, mint a fekete tea.

fekete teák  gyártása ehhez képest jóval több időt vesz igénybe. A szedést követően hagyják a leveleket megfonnyadni és megszáradni, így nyerik el végső, barnás-feketés színüket. Száradás után a leveleket hengerlik. A fekete teák esetében nem minden esetben törik apró darabokra a végterméket, így a dobozokon találkozhatunk a tört levél és egész levél kifejezésekkel. A tört leveles teák több koffeint tartalmaznak, mint egész leveles társaik.

 

tea

Koffein vagy tein

Sokáig úgy gondolták, hogy a teában nem koffein, hanem valamilyen más vegyület van, ami hasonló hatású, mint a koffein, csak egészségesebb. Ezt nevezték el teinnek. Ezt viszont később alapos kémiai kutatások cáfolták, mivel kimutatták, hogy a teában a kávéhoz hasonlóan igenis koffein van, csak kisebb mennyiségben. Ebből kifolyólag míg a kávét magas vérnyomás esetén csak kis mennyiségben javallott inni, addig a teát nyugodtan fogyaszthatjuk. A teában található koffein, tannin és alkaloidok összessége egy nagyon gyors és hatékony, természetes stimulálószert eredményez, melynek köszönhetően a tea kiválóan tudja enyhíteni a fáradtságot, illetve serkenti az agyműködést is.

A teában lévő koffein és tannin olyan mennyiségű “méreg”, mely a szervezetünk számára nem ártalmas, viszont a kórokozókat kifejezetten hatékonyan pusztítja. Nem véletlen, hogy megfázás esetén már az ősidők óta a teafogyasztást javasolják, mert az fokozza az immunrendszerünk működését, azaz segít a vírusok legyőzésében és a láz csillapításában is.

A tea mindemellett egy antioxidánsokban gazdag ital. A rendszeres teafogyasztás így lassítja a test öregedését, mivel megköti az úgynevezett reaktív oxigént, melynek következtében szervezetünk lassabban „rozsdásodik be”. Nem csak a testi, de szellemi fittségünk megőrzésben is segít a tea, pontosabban a teában megtalálható L-theanin nevű vegyület, amely remekül segíti a koncentrációt.

A választás megkönnyítése érdekében a GRoby webáruházban elérhető több, mint 250  teát összesen 7 különböző csoportba soroltuk. Kóstold meg őket Te is!

 

Nézd meg teljes kínálatunkat!

Kiemelt termékek: