Szeretsz sütni, de nem szeretnél extra kalóriákat bevinni? Édesszájú vagy, de az egészséged is érdekel? Ha te is kíváncsi vagy, mi mindennel lehet megédesíteni az otthon készült süteményeket, turmixokat vagy egy jó kávét, ez a cikk neked szól!

A cukor mindig rossz?

Először is fontos tisztázni, hogy nem kell félnünk a cukortól! Mértékkel fogyasztva, bizonyos keretek között szerepelhet az étrendünkben. A dietetikai  ajánlások szerint napi energiaigényünk maximum 10%-át ajánlott hozzáadott cukorból bevinni, de természetesen ezt sem kötelező.

Mivel a kristálycukor nem más, mint egy egyszerű szénhidrát, az energián kívül semmit nem profitál a szervezetünk belőle. Edzés előtt, hosszútávfutás során persze hasznos lehet, hiszen gyorsan lebomlik, és könnyen energiához juthatunk belőle. Azonban ha kihagyjuk az étrendünkből, semmilyen fontos tápanyagot nem fogunk megvonni a szervezetünktől, hiszen sem ásványi anyagokat, sem pedig vitaminokat nem tartalmaz.

Barnacukor? Nádcukor? Kókuszvirágcukor?

Egészségesebb vajon az egyik, mint a másik? Nos, a válasz már a nevükben is ott rejlik. Hiába a sötétebb szín, összetételükben ők is csak cukrok. Kémiailag tekintve semmiben sem mások, mint a kristálycukor, azonban ízben eltérőek lehetnek, így ha szeretnénk mélyebb, karamellesebb ízvilágot csempészni a süteményekbe, bátran használhatjuk ezeket is.

édesítők

Agavészirup, juharfaszirup vagy méz?

Szinte minden sziruppal kapcsolatban elhangzott már, hogy „jó a cukorbetegeknek”, „antioxidánst tartalmaz”, és „alacsony glikémiás indexe van”. A valóság ezzel szemben azonban az, hogy ezek az édesítők, akárhogyan is nézzük, bizony továbbra is cukrok. Az agavészirup főként fruktózból, a méz és a juharfaszirup pedig főként szacharózból (azaz fruktózból és glükózból) áll, így a szervezetünkre gyakorolt hatásuk sem sokban különbözik a többi cukorfélétől. Közös jellemzőjük, hogy van energiatartalmuk, könnyen felszívódnak és hamar megemelik a vércukorszintünket. Mindebből következik, hogy rájuk is ugyanaz a szabály érvényes, mint a többi hozzáadott cukorra: mértékkel, a napi energia bevitelünk 10%-áig fogyaszthatjuk őket bűntudat nélkül, ezt a mennyiséget azonban nem ajánlott átlépni.

Cukoralkoholok

A cukoralkoholok közé tartozik például a xilit és az eritrit is, amik kitűnő cukorpótlók lehetnek, azonban karamell nem készíthető belőlük, és az ízérzetük is „hűvös”, mentolos, ha magukban kóstoljuk meg őket. Pontosan emiatt a tulajdonságuk miatt alkalmazzák őket gyakran rágók, jégkrémek édesítésére, példáuk a Gelatiamo Single Zero jégkrémei is cukoralkoholokat tartalmaznak. Ezek az édesítők az emésztőrendszerünkön keresztülhaladva nem, vagy csak kis mértékben szívódnak fel, így nem jut energiához belőle a szervezetünk. Ezenfelül az energiatartalmuk is kisebb, mint a hagyományos kristálycukornak, a vércukrot egyáltalán nem, vagy csak enyhén emelik meg, így cukorbetegek is bátran fogyaszthatják az ezekkel édesített termékeket.

A különböző édesítők felhasználása némileg eltérhet a kristálycukorétól. Például a GRoby-ban is kapható Süssina édesítő cseppek ciklamát és szacharin alapú édesítők, melyek közül a szacharin hőre lebomlik, aminek hatására kellemetlen, fémes mellékíz keletkezhet. Ezt az ízt általában a hőstabil ciklamátok elfedik, de a legoptimálisabb ízélmény érdekében inkább utólag édesítsünk velük.

Az energiatartalmuk mellett a cukoralkoholok másik nagy előnye a hagyományos kristálycukorral szemben, hogy nem okoznak fogszuvasodást. Ez annak köszönhető, hogy a cukoralkoholokat a szájban élő baktériumok nem bontják le, így nem termelnek savat sem, ami később a fogzománcot károsítaná. Érdemes viszont megjegyezni, hogy túlzottan nagy mennyiségben fogyasztva a cukoralkoholok hashajtó hatásúak lehetnek.

Mesterséges vagy természetes?

Sokan félnek a laborban előállított édesítőszerektől, azonban az eddigi kísérletek azt mutatják, hogy ezek nincsenek káros hatással a szervezetre. Ahhoz, hogy valamilyen mellékhatást észleljünk, akkora adagokban kellene fogyasztanunk, ami egy átlagos fogyasztó számára irreális.

Bátran kísérletezhetünk ezekkel az új ízekkel a mindennapokban. Kattints a képre alul, s próbáld ki valamelyik terméket!

 

Nézd meg teljes kínálatunkat!

Kiemelt termékek: