A kávét rengeteg okból szeretjük: élvezzük az ízét, imádjuk az illatát, és persze a pozitív élettani hatásait: hol felélénkít, hol megnyugtat, és a jó beszélgetések egyik szinte elengedhetetlen kelléke.  De mihez nyúljanak azok, akik például a magas vérnyomásuk miatt nem ihatnak kávét? Végleg le kell mondaniuk erről az élvezetről?

Szerencsére rengeteg alternatíva közül válogathatnak azok, akik valamilyen megfontolásból inkább kerülnék a klasszikus kávéfajtákat. Egyesek a koffeinmentes megoldásokra, mások pedig a különböző fekete vagy zöld teákra esküsznek. Az egyik legjobb választás azonban a cikóriakávé, hiszen az ebből készült italok nem emelik meg a vérnyomást, nem savasítják el a szervezetünket, és nem károsítják a fogainkat sem, ellentétben a klasszikus kávékkal. Az ízélmény nagyon hasonló a hagyományos kávékéhoz, az elkészítés módja pedig az instant kávéporok felhasználásával azonos.  A rozsból, árpából és cikóriából készült ital egy közkedvelt, cukrozott változata a Maci kávé, amit gyerekek és koffeinérzékenyek is bátran fogyaszthatnak.”

A cikóriakávé előnyei

A fent említett pozitív hatások mellett a gabonakávé további előnyökkel is a szolgálhat szervezetünk számára. Magyar kutatók vizsgálatai szerint a cikóriakávé rendszeres fogyasztásával csökkenhet a trombózis kockázata, vagyis az éren belüli kóros vérrögképződés. A Phytotherapy Research-ben publikált kutatásban huszonhét önkéntes vett részt, a feladatuk pedig az volt, hogy egy héten keresztül napi 3 dl cikóriakávét igyanak. A hét elején és végén részletes laborvizsgálatokra került sor, amelyekből az derült ki, hogy a vér sűrűsége alacsonyabb lett, vagyis a vér könnyebben áramolhatott az erekben, valamint a vérrögképződési és gyulladásos vegyületek szintje is mérséklődött.

cikória kávé

Ezen túl a cikóriakávé a kismamáknak is nagy segítséget jelent a szoptatás során, hiszen ez az alternatívkávé jól ismert tejserkentő hatásáról, ráadásul sem a baba, sem az anyuka szervezetét nem terheli meg.

Magas rosttartalmának köszönhetően a cikória támogatja az emésztést, ráadásul rengeteg értékes tápanyagot is tartalmaz, mint például a kalcium, foszfor, mész vagy a kálium, emellett pedig A-vitaminban és inulinban is gazdag.

Cikória – az értékes gyomnövény

A cikória vad őse a gyönyörű, kerekded, kék virágokat hozó gyomnövény, a mezei katáng vagy más néven katángkóró, mely hazánkban is igen elterjedt.  A nemesített cikóriának minden része kincset ér: magas inulintartalmú gyökeréből kávé készül, levelei pedig saláták és krémlevesek, csőben sült ételek alapjai lehetnek, de akár köretként vagy sütemények alapanyagaként is megállja a helyét. Érzékenyebb gyomrúaknak azonban érdemes odafigyelni arra is, hogy a cikórialevél enyhén hashajtó hatású.

A cikória a hobbikertészek számára is remek projekt lehet, hiszen cserépben lakásban is nevelhető, így pedig egész télen élvezhetjük friss és látványos vitaminforrásunkat.

Hol kapható?

A cikóriakávét most már a legtöbb bolt polcain megtalálhatjuk, illetve természetesen rendelni is lehet.  Érdemes  mindig tartanunk otthon egy-egy dobozzal, hiszen nemcsak a gyerekek imádják felnőttesen kavargatni a bögrében, de szervezetünk is meghálálja, ha időről-időre  cikóriatartalmú kávékat választunk.

Nézd meg teljes kínálatunkat!

Kiemelt termékek: