Az egészségtudatos életmód fontos része lehet a rendszeres teafogyasztás, ezért nem árt, ha tisztában vagyunk az egyes fajták hatásaival és fogyasztási módjával. A klasszikus gyógyteák és gyümölcsteák mellett ma már egyre nagyobb népszerűségnek örvend a zöld- és a fekete tea, valamint a rooibos és a különböző fehér teák is. Érdekesség, hogy bár a tea megnevezés a teacserjéből készült italra utal, a feldolgozás módja alapján több, mint 3000-féle típust különböztethetünk meg. Mivel ezek mindegyikének részletes bemutatása beláthatatlan időt emésztene fel, ezért most csak a legismertebb teafajtákban mélyülünk el.


1. Zöld- és fekete tea

Érdemes tudni, hogy mind a fekete, mind a zöld tea ugyanazon növényből származik, ráadásul mindkettő tartalmaz koffeint. A két típus koffeintartalma tág határok között mozoghat, amely többek között a feldolgozás módjától, a cserje fajtájától és a levelek életkorától is függ. A fekete tea átlagos koffeintartalma 220 ml esetén 48.4 mg, a zöldé pedig 33.2 mg.

A fekete- és zöld tea fogyasztásának számos pozitív hozadéka van. Csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek, illetve egyes daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát, mindemellett antidepresszáns hatással bír, ráadásul hatékony eszköz az elhízás ellen is.

2. Gyógyteák

A gyógyteák a gyógynövény felhasználásának leginkább elterjedt módja. Bár maga a tea elkészítése nem egy bonyolult folyamat, a kívánt terápiás hatás eléréséhez ismernünk kell az adott gyógynövény felhasználásának a megfelelő módját. Az ital elkészítésnél mindig kövessük pontosan az útmutatót, és érdemes fejben tartani közben egyéb, a különböző fajtákra vonatkozó információkat is, mint például hogy az étvágyjavító teák nem ízesítendőek. Szintén fontos tudnunk, hogy az igazi gyógynövényteák koffeinmentesek.

A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztálya 2013 óta évente megválasztja az év gyógynövényét, tehát ha szeretnéd elmélyíteni a tudásod ezen a terepen is, kövesd nyomon ezeket a jelentéseket!

3. Rooibos

A rooibos tea őshazája Dél-Afrika, maga a szó azt jelenti: „vörös bokor”. Ez az elnevezés a vörös fokföldi rekettyére utal, amelyet minden év januárja és áprilisa között 45 cm-es magasságban nyírnak meg, majd a hosszúkás, lándzsaszerű leveleket 3-4 milliméteresre vágják és a feldolgozás módjától függően vörös vagy zöld rooibos teát készítenek belőle. A gyógynövényteákhoz hasonlóan a rooibos teák is koffeinmentesek.

teafajták 4. Gyümölcstea

A gyümölcsteák esetében érdemes rászánni az időt annak vizsgálatára, mennyi is az adott termék valódi gyümölcstartalma. A gyümölcstartalom a legtöbb esetben pár százalék körül fog mozogni, viszont ha találunk csipkebogyót vagy hibiszkuszvirágot az összetevők között, az határozottan jó jel, azok kedvező antioxidáns tartalma miatt.
A gyümölcsteák természetüknél fogva koffeinmentesek, és kiváló szomjoltók. Ihatjuk őket akár hidegen, akár melegen, mindössze arra érdemes odafigyelni, hogy nagyon forrón ne fogyasszuk őket, hogy megkíméljük a torkunkat.

5. Fehér tea

Általában azokat a teákat nevezzük fehér teának – vagy más nevén szűz teának – amelyet a legkevesebb emberi beavatkozással, sodrás nélkül állítanak elő. Ez a fajta a főzet színében is különbözik a korábban említett fajtáktól, sokkal világosabb, inkább emlékeztet egy könnyű fehérborra önmagában, mintsem teára. A fehér tea termőterülete szinte teljes egészében Kínában található.

Fogyasztásának jótékony hozadékai között érdemes megemlíteni a magas antioxidánstartalmat, valamint rákmegelőző, vérnyomás- és koleszterincsökkentő hatását. Szívbarát, erősíti a csontokat és koffeintartalma segíti az emésztést.

Ha kedved támadt egy jót teázni, nézz be hozzánk a GRoby-ba, ahol az ismertetett teafajták széles kínálatával várunk!

Nézd meg teljes kínálatunkat!

Kiemelt termékeink: