Te is álltál már kissé megszeppenten egy menő kávézó pultja előtt azon töprengve, hogy pontosan melyik italt is válaszd? Érezted már úgy, hogy alapfokú olasztudás híján esélyed sincs hozzájutni egy jó kis tejeskávéhoz? Cikkünkben neked is segítünk eligazodni a kávékülönlegességek érdekes világában!

Ha a kávéra gondolunk, általában három fő összetevő elegye jelenik meg lelki szemeink előtt: a kávé, a tej és a cukor (hogy a növényi tejes, alternatív kávés és édesítőszeres változatokról ne is beszéljünk). Ha túllépünk azon, hogy az igazi rajongók szerint a koncentrált ízélmény érdekében kizárólag feketén érdemes inni a kávénkat, számos új és érdekes kávéféleséggel ismerkedhetünk meg.

A tejeskávé ezer arca

Attól függően, hogy hogyan aránylik egymáshoz, illetve milyen sorrendben kerül a csészébe vagy a pohárba a kávé és a tej, illetve adódnak-e hozzájuk további rétegek (mint például tejhab), számos különböző kávétípusról beszélhetünk. Tekintsük is át a legnépszerűbbeket!

Az egyszerű Café Latte

A Café Latte egy igazi klasszikus, amely nem véletlenül vált sokak kedvencévé. A nálunk is jól ismert egyszerű tejeskávét egyharmad rész eszpresszó és kétharmad rész gőzölt tej alkotja, a tetején pedig krémes tejhab található. A rétegek itt nem válnak el egymástól élesen, a tej és a kávé szépen elkeveredik, homogén állagot és kellemes, világosbarna színt kölcsönözve az italnak.

A habos-babos Cappuccino

A Cappuccino nevének eredetével kapcsolatban több magyarázat is kering. Az egyik teória szerint a nevét onnan kapta, hogy a színe a kapucinus-rend szerzeteseinek jellegzetes ruhájára emlékeztet, és az ő tiszteletükre kezdték el így hívni a finom italt. Egy másik elmélet is ehhez a szerzetesrendhez kötődik; eszerint egy 17. századi kapucinus-szerzetes, név szerint Marco d’Avaiano készítette el a történelemben először ezt a kávéfajtát, ám ennek a magyarázatnak sincs semmilyen bizonyítéka.

Annyi bizonyos, hogy a Cappuccino elterjedéséhez szükség volt Luigi Bezzera 1901-es találmányára, vagyis az első kereskedelmi presszógépre is a nagy mennyiségben történő előállításhoz. A  Cappuccino ugyanis hármas felosztással épül fel: egyharmada presszókávé, egyharmada forró, felgőzölt tej, egyharmada pedig tejhab, amelyből manapság helyes kis díszítéseket is készítenek. A vendég kérésére ez a kávéfajta további fűszerekkel, kakaóval, fahéjjal vagy akár csokoládé-reszelékkel is gazdagítható.

A Cappuccino mennyisége a presszókávét, a tejet és a legalább 1 centiméter vastag tejhabot összeadva Európában ideális esetben körülbelül 150-180 ml, de Amerikában akár 350 ml-ig is terjedhet.

Érdekesség, hogy Olaszországban délelőtt 11:00 óra után már nem fogyasztanak Cappuccinot, mert véleményük szerint a nagyobb mennyiségű tejfogyasztás ezután az időpont után már akadályozza a megfelelő emésztést.

Az egzotikus Latte Macchiato

Szó szerinti jelentésében „foltos tejet” jelent, mely elnevezésből könnyen kitalálható, hogy ebben az italban a fő hangsúly bizony nem a kávén van. Hasonló, ugyanakkor nem összetévesztendő a Caffé Lattéval, hiszen ebben az esetben az eszpresszót adjuk hozzá a tejhez és a tejhabhoz, ez utóbbiból pedig jóval nagyobb mennyiséget teszünk a pohárba.

A Café Lattéhoz képest az alapvető különbséget pontosan ez a rétegzettség jelenti, itt ugyanis az eltérő sorrend miatt az espresso, a tej és a tejhab élesen elválnak egymástól. Ennek köszönhetően a Latte Macchiato-t bátran nevezhetnénk akár az instagram sztárjának is, hiszen a magas falú üvegpohárba töltött, a hófehér tejhabra lassan rácsorgatott espresso igen látványos, gusztusos kávét eredményez, ami kifejezetten népszerű a különböző közösségi média-felületeken is.

kávé-kisokos

Espresso Macchiato a kávéíz rajongóinak

Az Espresso Macchiato tulajdonképpen a Latte Macchiato reciprokaként értelmezhető, hiszen míg az ő esetében a kávé jelenti a foltot a tejen, itt pont fordítva van, és egy valódi espresso-t lazít a csak egy pöttyintésnyi tejhab. Tökéletes ébresztőként szolgálhat azoknak, akik imádják az intenzív aromákat, ám kora reggel nem csúszik jól az „üres” feketekávé.


A kávékészítés művészete

Különösen az elmúlt néhány évben vált népszerűvé a baristák között a latte art, vagyis a tejhab művészi igényű megfestése a kávéval. A kávéimádók természetesen rajonganak az ötletért, hiszen egy habos kávé így nem csupán gasztronómiai, hanem esztétikai élményt is nyújt. Legalább egy virágminta lassan mindenhol elvárás, a menőbb kávézókban pedig vadabbnál vadabb rajzokat kérhetnek a vásárlók.  Természetesen az igazán szép minták eléréséhez jó kézügyességre és rengeteg gyakorlásra van szükség, azért az egyszerűbb rajzokkal érdemes otthon is kísérletezni, ha szeretnénk lenyűgözni a vendégeinket.

Első lépésként vegyünk elő egy csúcsos orrú tejkiöntőt, és főzzünk le egy presszókávét. Öntsük a habosított tejet lassan, de folyamatosan a csésze közepére, az espresso tetejére, majd amikor félig megtelt, finoman rázzuk a tejkiöntőt oldalirányba, miközben lassan húzzuk vissza, magunk felé. A virágminta befejezéséhez keresztezzük a mintánkat a kancsó előretolásával a rajzunk közepén.

A tejhab művészete azonban nem áll meg holmi lapos rajzocskáknál, a háromdimenziós díszítések is rendkívül népszerűek. A csészékből előbújó kedves cicákkal és egyéb kisállatokkal pedig garantáltan jól indul a reggel!

Szokásaink rabjai

A legtöbben még a szemünket is nehezen nyitjuk ki reggelente egy erős kávé nélkül, és csak az ebéd utáni adag segíthet túlélni a délutáni munkát, így nem csoda, hogy sokunk számára a kávézás egyfajta szertartássá, társas tevékenységgé vált.

Bár szinte mindenkinél kialakul egy-egy kedvenc elkészítési mód, amiről csak nehezen mond le, azért nem érdemes mindig a megszokotthoz ragaszkodni a kávézásaink során.

Ahogy láttuk, számos elkészítési mód létezik, a kávéféleségeket pedig tovább variálhatjuk az alapanyagok, az őrlési technikák és a lefőzési idő szerint is. Ráadásul az idényjellegű, különleges fűszerezéseknek köszönhetően szinte naponta találnak ki újabb és újabb kávés italokat – nem árthat, ha olykor addig ismeretlen ízeket is megkóstolunk.

Legyünk hát bátrak, és legközelebb merjük akár rossz kiejtéssel is kikérni a legbonyolultabb nevű kávét a kedvenc kávézónkban, hiszen előfordulhat, hogy éppen így találunk rá legújabb kedvencünkre.   

 

Nézd meg teljes kínálatunkat!

Kiemelt termékek: