A popcorn története

A fellelhető bizonyítékok szerint az észak-amerikai indiánok voltak azok, akik feltalálták – vagy pontosabban felfedezték – a popcornt. A történet alátámasztja a véletlen felfedezés teóriáját, ami úgy hangzik, hogy kukoricaszemek kerültek a tűzbe és a nagy hő hatására elkezdtek kipattogni és mindenfelé szállni.

Az indiánok sokáig azt hitték, hogy gonosz lelkek szabadultak ki a tűz hatására. Mikor a kukoricaszemek hő hatására ”kipattogtak”, úgy vélték, hogy a lelkek annyira dühösek lettek, hogy “házaik” elkezdtek rázkódni. Amikor már túl nagy volt a forróság, kitörtek a házakból és haragjuk gőz formájában távozott. De idővel rájöttek, hogy nem így van, és „fehér arany”-ként kezdték emlegetni a popcornt, amit szívesen ajándékoztak az odalátogatóknak és vendégeik számára. Arról is szólnak írások, hogy Kolumbuszt meleg popcornnal vendégelték meg látogatása során. A történelmi hivatkozások szerint Kolumbusz Kristóf volt az, aki a 15. században megismertette a pattogatott kukoricát az Európaiakkal.

Ha még régebbre megyünk vissza az időben, akkor az archeológusok által bizonyított tény, hogy az inka indiánok Dél-Amerikában is fogyasztottak popcornt az akkori időkben. Mexikóban pedig ásatások során egy 1,700 éves temetkezési urnát fedeztek fel, amelyen egy kukorica-isten popcorn fejdíszt visel.

A popcorn napjainkban

Ha az északi és déli indiánok popcorn készítése nagy felfedezésnek bizonyult a régi időkben, akkor napjainkban a mikrohullámú sütőben készíthető popcorn kifejlesztése és gyártása közel olyan horderejű felfedezésnek számít.

A hetvenes években a kukoricapattogtató gép a háztartásokban nem volt elérhető, így megoldást kellett találni arra a problémára, hogy otthon is azonos minőségű popcornt lehessen fogyasztani, mint amit a filmszínházakban árusítottak.

Jim Watkins, a Popz Popcorn alapítója volt az, aki csomagolástechnológiai innovációja révén a 80-as évek elején elhozta a mikrós popcornt az otthonokba.

Gyakori kérdések és válaszok a popcornnal kapcsolatban

Egészséges-e a mikrohullámú popcorn fogyasztása?

A popcorn egészséges, mert a diétás étrendbe teljesen beleillő nassolnivalóról van szó. Teljes kiőrlésű gabonaféle, ezért teljes értékű szénhidrát, amely ráadásul még alacsony kalóriatartalmú is és rostanyagban, vasban, B-vitaminokban gazdag.

A popcorn több fehérjét tartalmaz, mint bármelyik gabonaféle. Emellett több vas található benne, mint a tojásban vagy a marhasültben és több rostot tartalmaz, mint a perec vagy a chipsfélék.

Melyek a popcorn hasznos egészségügyi tulajdonságai?

Mint tudjuk, a teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztása csökkenti a szív-, cukor- és egyes rákbetegségek kockázatát.

A teljes kiőrlésű gabonafélék alacsony glikémiás indexű szénhidrátokban gazdagok, ami alacsony vércukorszintet és kisebb inzulin-előállítást jelent, ezért a diétázóknak is ajánljuk. Rosttartalmuk az emésztést segíti elő, s a méreganyagokat is magával ragadja a bélrendszerből.

A pattogatott kukorica nagy mennyiségű fehérjét, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz. Segíti a csontok és az izomrostok építését és az anyagcserére is jó hatással van. A popcorn több antioxidánst tartalmaz, mint a zöldségek vagy a gyümölcsök. A legtöbb tápanyag a héjban található, nem pedig a fehér, bolyhos részben.

Miben különbözik a hagyományos kukorica a popcorn kukoricától?

A pattogatni való kukorica sokban különbözik az átlagos kukoricától, de a legfontosabb talán az, hogy 10-15%-os nedvességtartalommal kell rendelkeznie ahhoz, hogy kipattogjon és a héj sokkal erősebb, mint a hagyományos kukorica esetében.

Mitől pattog ki a popcorn?

Hő hatására a kukoricaszemekben található víz légneművé válik és kitágul. A belső nyomás megnövekedik, majd a zárt maghéj felrobban. A popcorn ekkor egy hangos pattanó hangot ad és a magasba repül. Eközben a vízgőz hatására felpuffadt kukoricakeményítő tovább tágul és kialakítja a pattogatott kukorica habszerű kinézetét.

A Popz popcornról

A POPZ márka a világ 40 országában van ma jelen, több kulcspiacon (mint például Olaszország, Dánia, Dél-Afrika és Kína) vezető pozíciót tudva magáénak. A csomagolástechnológiában a Popz alapítója által 1985-ben elért áttörés a mai napig minden mikrós popcorn csomagolás alapját képezi.

Forrás: Popz

 

Nézd meg teljes kínálatunkat!

Kiemelt termékek: