Vannak az életben olyan pillanatok, amikor nem elég a megszokott, és valami magasztosabbra, különlegesebbre van szükségünk. A sikerekre való koccintások, évfordulók ünneplésének elengedhetetlen kelléke a sör. Nem mindig könnyű azonban eldönteni, hogy melyik is lenne az igazán alkalomhoz illő választás. Most segítünk eligazodni a sörkülönlegességek között!

Az elegáns búzasör

búzasör több szempontból is különleges. Már az elkészítése sem a hagyományos módon történik, hiszen bár alapból egy felsőerjesztésű sörfajta, de sokszor alsóerjesztésű élesztőt is hozzáadnak, hogy jobban érjen, így egyfajta hibriddé válik. Ahogy a neve is elárulja, a fő alapanyaga sem az árpa, és az abból készített maláta, hanem az elegáns ízért felelős búza.

A búzasör színe a világos szalmától egészen a nagyon sötét aranyig terjedhet. Vastag, hosszan tartó hab jellemzi, így még elegánsabbnak és különlegesebbnek hat. Ízvilág szempontjából is érdekes banános, szegfűszeges területeket lehet bejárni vele, de gyakori az élesztőből és a magas szénsavtartalomból eredő kesernyés, citrusos jelleg is. A különleges búzasör speciális szervírozást is igényel! Érdemes az italt hosszú, vékony poharakba kitölteni oly módon, hogy a pohár falán lassan végigfolyatjuk. Mint minden folyékony kenyér, a búzasör is behűtve az igazi. Ha odafigyelünk ezekre az apró részletekre, igazán fenséges élményben lehet részünk!

sör

A változatos belga sör

Ha különleges sörökről beszélgetünk, akkor sokunknak elsőként a belga sörök ugranak be. Nem is véletlenül! A belga sörök a legváltozatosabb formákban készülnek, a szokványos Lagertől az extra Lambic-ig, a fehér búzasöröktől a flamand vörösig minden típus megtalálható a palettán. A belga sörfőzés története egészen a középkorig nyúlik vissza, amikoris a kolostorokban kezdték el főzni az aranysárga nedűt. Az egyik különleges sörfőző szerzetesrend a trappista. A kolostoraikban szigorú előírásokat betartva készülnek az italok: a trappista sörfőzés elvárásainak jelenleg mindösszesen 7 kolostor tud megfelelni a világon, ezért is számítanak ezek az egyik legkülönlegesebb sörfajtának.

A másik egyedi és jellegzetes belga sörfajta a fehér sör, vagyis a witbier vagy biére blanche. Ennek a sörnek is az egyik alapanyaga a búza, csakúgy, mint a búzasörök esetében, de itt már használnak mellé árpát is. Az alapanyagként használt búzának köszönhetően nyeri el finoman édeskés ízét a fehér sör. Ezeknél a belga söröknél megengedett más fűszernövények használata is, ezért gyakoriak a korianderrel, vagy a narancshéjjal ízesített italok.

Kézműves és ízesített sörök

Hazánkban is egyre nagyobb teret hódítanak a kézműves sörök, sokunk nagy örömére! Éppen itt volt az ideje, hogy a sörkészítők azokra is gondoljanak, akik nem feltétlenül kedvelik a komló jellegzetes, kesernyés ízét. Számukra kiváló választás lehet egy édes meggy-, vagy egy hűsítő citromos sör. A hagyományos sörfőzési eljárás szerint, ha gyümölcsös sör készül, akkor a gyümölcsnek már a főzési folyamat során, az erjesztés előtt bele kell kerülnie az italba. A belga házi söröknél viszont előfordul, hogy a már megfőzött sört valódi gyümölcságyon érlelik tovább, ami a manufaktúrás előállítás során jól kivehető maradhat.  Ezek a kisüzemben készülő, kis mennyiségben előállított, különleges sörök remek kiegészítői lehetnek egy-egy ünnepi eseménynek is, mivel igazán ritka darabok.

Tudtad, hogy a GRoby-nál 48 márka sörei közül tudsz válogatni?

Nézd meg teljes kínálatunkat!

Kiemelt termékeink: