Este van, jól esne egy finom kávé, de nem mersz rendelni attól tartva, hogy hajnalig kukorékolsz majd? A koffeinmentes kávé tökéletes megoldás lehet ilyenkor, hiszen azonos ízélmény mellett még a koffein káros hatásaitól sem kell tartanod, a jótékony faktorok közül viszont jónéhány benne is visszaköszön! Ha még ismeretlen számodra ez az ital, érdekesnek fogod találni az alábbi tényeket is!

Koffeinmentes? Majdnem…

A szabályozások szerint a kávé koffeintartalmának minimum 97 százalékát ki kell vonni ahhoz, hogy az ital koffeinmentes minősítést kaphasson. Ebből kifolyólag mindegyik típus tartalmaz valamennyit, bár ennek mértéke eltérő.  Ennek megfelelően, ha azt gondolod, hogy a koffeinmentes kávé hatása nem igazán mérhető az “igazi” kávéhoz, nem jársz messze az igazságtól. Persze ha nagyon kitartó vagy, a mentes verzióból is fogyaszthatsz olyan mennyiséget, amivel ugyanannyi koffein jut a szervezetedbe, mintha kevesebb, de hagyományos kávét ittál volna. Azaz nem érdemes nyakló nélkül inni ezt sem.

A kutatások szerint míg mindössze minden tizedik kávéimádóra jut egy koffeinmentes kávét preferáló fogyasztó, addig a világszinten eladott termékek 18 százaléka esik ebbe a termékkategóriába. Lehetséges, hogy a koffeinmentes kávé jobban itatja magát? A statisztikák alapján nagyjából 10 százalékos arány lenne indokolt, így látványosan kirajzolódik, hogy a koffeinmentes kávét fogyasztók nagyobb mennyiségben isszák kedvencüket.

Hogyan készül?

Bár számos eljárás létezik a koffeinmentes kávé előállítására, érdemes olyat választani, ahol vagy szén-dioxidos, vagy vizes módszert alkalmaztak, mivel ezek nemcsak vegyszermentesek, de organikusak is.  Az, hogy pörköléses vagy instant kávét iszik az ember, nem annyira perdöntő ebben a kérdésben. A pontos  információkért érdemes alaposan átolvasni a kávé hátoldali termékismertetőjét.

 

Az egészségre gyakorolt hatása

Kutatások szerint mindazok, akik 10 éven keresztül rendszeresen napi három csésze kávét fogyasztanak akár a koffeines, akár a mentes típusból, kisebb eséllyel szenvednek májkárosodást és alakul ki náluk májgyulladás. Szintén kimutatták, hogy napi 4 kávé elfogyasztása mintegy 33 százalékkal csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását azokkal szemben, akik egyáltalán nem kávéznak. A koffeinmentes fogyasztók örömére ezt a hatást ezek a termékek is előidézhetik szinte azonos mértékben: napi 1 csésze 6%-kal csökkenti ennek a veszélyes betegség kialakulásának az esélyét.

További jó hír a férfiaknak, hogy a prosztatára is jótékony hatással bír a koffeines és koffeinmentes kávé is! Harvardi tudósok szerint napi fél tucat mentes kávé elfogyasztása 18 százalékkal csökkenti a prosztatarák kialakulásának esélyét, azaz egy másik rettegett kór ellen is védelmet nyújthat a kávé. Mivel ebben az esetben nem a koffein-, hanem a magas antioxidáns tartalom számít, a mentes kávé is ugyanakkora hatásfokkal bír, mint hagyományos társa, nincs különbség kettejük között.

Miért is van ez így? Azért, mert a kávébab jelentős forrása a klorogénsavnak, ami az egyik legerősebb létező antioxidáns.

Most, hogy ennyi mindent megtudtál a koffeinmentes kávék áldásos hatásairól, már csak egy dolog van hátra: kóstold meg! Válogass a szuper koffeinmentes termékek között a GRoby kínálatából!

 

Nézd meg teljes kínálatunkat!

Kiemelt termékeink: