A reggeli kávézás sokunknál egy szent rituálé. Minden nap hódolunk ennek a szenvedélynek, nincs indok, ami miatt kimaradhatna. A mozdulatok mindig a megszokott ritmusban követik egymást, és szinte percre pontosan ugyanakkor fogyasztjuk el az első kortyot, így igényli az agy és a test is. A legfontosabb azonban mégis az íz, hiszen ez garantálja, hogy a reggeli ébresztő, vagy egy jó vacsorát lezáró kávé aromája mindig tökéletes legyen a számunkra.

A kávébab

Azt, hogy milyen lesz a csészénkbe kerülő kávé íze, nagyon sok minden befolyásolja. Függ attól, hogy milyen kávéfőzővel készítjük el, illetve természetesen a lefőzés sebességétől is. Sokan ízbeli különbséget éreznek attól függően is, ha a forró fekete ital porcelán csészébe, vagy egyszerű üvegpohárba kerül. A legnagyobb variációs lehetőséget mégis a kávébab kínálja, amelynek származási helye, termesztése, pörkölése, őrölése és csomagolása mind-mind befolyásolja a csészénk tartalmának ízvilágát. A kávébabokat a Föld két különböző területén termesztik. Ebből fakad, hogy ezeknek a fajtáknak más az aromája, valamint más a savasságuk, a cukor- és koffeintartalmuk is. A babkávé cserjének a két legismertebb fajtája az arabica és a robusta.

.

A, mint aromás arabica

Az arabica kávébab termése ovális, kissé lapos. Savtartalma alacsonyabb, mint a robustáé, és a koffeintartalma is kevesebb.  Cserébe viszont magasabb cukortartalommal rendelkezik, aminek köszönhetően kap majd a pörkölés folyományaként karamellás utóízt a kávészem. Az arabica kávéból főzött eszpresszók vagy tejeskávék kevésbé irritálják a gyomrot, és sokkal kevésbé érezzük fanyarnak, kesernyésnek őket. Az édesszájúak biztos választása lehet ez a fajta, az alacsonyabb koffeintartalmából fakadóan viszont kevésbé dinamikusan tudja csak beindítani a reggelt.

kedvenc kávé

Az ellenálló robuszta

A babkávé-cserje nevét is onnan kapta, hogy jóval ellenállóbb a szárazságnak és az összes többi fizikai körülménynek is az arabicához képest. Ízében sokkal dominánsabb a kesernyés hatás. Mivel ellenállóbb a környezeti hatásoknak, ezért sokkal gazdaságosabban termeszthető, ez az árkülönbség pedig meg is jelenik a boltok polcain található kávék között. Az arabica kávészemekből készült kávék jellemzően drágábbak, mint a robusták. Érdekesség viszont, hogy a világ egyik legdrágábbnak tartott kávéja, az Indonéziában termő Kopi Luwak vagy Clevet Coffee éppen robusta típusú.

Melyiket válasszuk?

A boltokban általában kétféle kávét lehet kapni, vagy 100% arabica, vagy teljes mértékben robusta. Amennyiben krémesebb, lágyabb kávéra vágyunk, vagy tudjuk, hogy a gyomrunk nem annyira szereti a túl erős és savas dolgokat, vagy esetleg késő délután kívánunk meg egy finom kávét (de azért szeretnénk aludni is), akkor mindenképpen az arabicából készült kávékat válasszuk. Amennyiben viszont egy reggeli ébresztő kávét, vagy eszpresszót kívánunk meg, amitől tényleg azt várjuk, hogy felpörögjön a nap, akkor mindenképpen a robustát válasszuk.

Tipp azoknak, akik szeretnek otthon kísérletezni

A kávézókban általában valamilyen keverék kávéból főzik a finomabbnál finomabb különlegességeket. Ezt otthon is ki lehet próbálni, ha az arabica kávé mellé 20%-nyi robustát keverünk. Így megmarad kávénkban az arabica kávétól származó karamellás lágyság, viszont a robusta egy kevés testességet kölcsönöz majd az eszpresszónak vagy a hosszúkávénak a tökéletes ízélmény jegyében. Egészségünkre!

Válogass arabica és robusta kávék között a GRoby kínálatában!

 

Nézze meg teljes kínálatunk!

 

Kiemelt termékeink: