A reggeli kávézás sokunknál egy szent rituálé. Minden nap hódolunk ennek a szenvedélynek, nincs indok, ami miatt kimaradhatna. A mozdulatok mindig a megszokott ritmusban követik egymást, és szinte percre pontosan ugyanakkor fogyasztjuk el az első kortyot, így igényli az agy és a test is. A legfontosabb azonban mégis az íz, hiszen ez garantálja, hogy a reggeli ébresztő, vagy egy jó vacsorát lezáró kávé aromája mindig tökéletes legyen a számunkra.

A kávéfajták

A jelenleg ismert több, mint 100 különböző kávécserje közül mindössze nagyjából 25 típus termése alkalmas az emberi fogyasztásra, ám ezek közül is csak kettőt érdemes igazán megjegyezni, az arabicát (Coffea arabica) és a robustát (Coffea canephora). Nézzük meg, milyen jellemzői vannak ennek a két népszerű fajtának!

 

A kávébab

Azt, hogy milyen lesz a csészénkbe kerülő kávé íze, nagyon sok minden befolyásolja. Függ attól, hogy milyen kávéfőzővel készítjük el, illetve természetesen a lefőzés sebességétől is. Sokan ízbeli különbséget éreznek attól függően is, ha a forró fekete ital porcelán csészébe, vagy egyszerű üvegpohárba kerül. A legnagyobb variációs lehetőséget mégis a kávébab kínálja, amelynek származási helye, termesztése, pörkölése, őrlése és csomagolása mind-mind befolyásolja a csészénk tartalmának ízvilágát. A kávébabokat a Föld két különböző területén termesztik. Ebből fakad, hogy ezeknek a fajtáknak más az aromája, valamint más a savasságuk, a cukor- és koffeintartalmuk is. A babkávé cserjének a két legismertebb fajtája az arabica és a robusta.

 

A, mint aromás arabica

Az arabica cserjéje érzékenyebb, törékenyebb fajta, ami sokkal kevésbé ellenálló mind a kártevőkkel és betegségekkel (például kávérozsda), mind pedig a hőingadozással szemben. Ez a cserje a hegyvidéken nő, 1000-2000 méteres magasságban. Nem tűri a tűző napfényt, nagy vízigényű, emellett pedig gazdag táptalajt is igényel, így viszonylag nehéz termeszteni. A legfőbb termőterületei Etiópiában, Guatemalában, Costa Ricán és Indiában találhatóak.

Az arabica kávébab termése ovális, kissé lapos, a kávébabok megéréséhez pedig 7-9 hónap szükséges. Savtartalma alacsonyabb, mint a robustáé, és a koffeintartalma is kevesebb.  Cserébe viszont magasabb cukortartalommal rendelkezik, aminek köszönhetően kap majd a pörkölés folyományaként karamellás utóízt a kávészem. Az arabica kávészemek az előkészítés során és a pörkölés után is megőrzik édeskés, gyümölcsös illatukat. Az arabica kávéból főzött eszpresszók vagy tejeskávék kevésbé irritálják a gyomrot, és sokkal kevésbé érezzük fanyarnak, kesernyésnek őket. Azért természetesen itt sem lehet általánosítani, hiszen az arabica kávék ízvilága egymástól igen eltérő is lehet, de a legtöbbször a selymes, lágy, puha, kiegyensúlyozott stb. jelzőkkel illetik őket.

Az édesszájúak biztos választása lehet ez a fajta, az alacsonyabb koffeintartalmából fakadóan viszont kevésbé dinamikusan tudja csak beindítani a reggelt.

kedvenc kávé

Az ellenálló robuszta

A robusta strapabíróbb, kevésbé igényes fajta, nevét is a robosztus cserjéjéről kapta, amely akár 10 méter magasra is megnőhet. Alacsonyabb területeken is megél, aminek köszönhetően sokkal nagyobb mennyiségben termesztik világszerte.

A babkávé-cserje nevét is onnan kapta, hogy jóval ellenállóbb a szárazságnak és az összes többi fizikai körülménynek is az arabicához képest. Ízében sokkal dominánsabb a kesernyés hatás. Mivel ellenállóbb a környezeti hatásoknak, ezért sokkal gazdaságosabban termeszthető, ez az árkülönbség pedig meg is jelenik a boltok polcain található kávék között. Az arabica kávészemekből készült kávék jellemzően drágábbak, mint a robusták. Érdekesség viszont, hogy a világ egyik legdrágábbnak tartott kávéja, az Indonéziában termő Kopi Luwak vagy Clevet Coffee éppen robusta típusú.

Melyiket válasszuk?

Arabicából közel háromszor annyi fogy el évente a világban, mint robustából. Olyan gyakran hallhatjuk, hogy ez az igazi nemes kávé, hogy a boltban sokszor már önmagában a „100% Arabica” felirat is elég ahhoz, hogy a kosarunkban landoljon a termék. Fontos azonban megérteni, hogy az arabica önmagában még nem egyenlő a minőséggel. Általában aromában és ízélményben valóban felülmúlja az olcsóbb robustát, ez viszont korántsem jelenti azt, hogy robustából ne lehetne igazán finom kávét készíteni. Testes aromája és magas koffeintartalma miatt például kiváló presszókávé főzhető belőle.

Emellett a robusta koffeintartalma ugyanis jóval magasabb az arabica-nál. Előbbi 1,5 és 4% között, utóbbi pedig 0,3 és 1,5% közötti mennyiségben tartalmazza, ami természetesen a kávé ízére is hatással van, hiszen a koffein keserű ízű.

A zsír és a cukor mennyiségét tekintve azonban pont fordított a helyzet, hiszen az arabica kétszer annyi cukrot, és közel 60%-kal több zsírt tartalmaz, mint a robusta, aminek krémes állagát és édeskés ízét köszönheti.

Amennyiben krémesebb, lágyabb kávéra vágyunk, vagy tudjuk, hogy a gyomrunk nem annyira szereti a túl erős és savas dolgokat, esetleg késő délután kívánunk meg egy finom kávét (de azért szeretnénk aludni is), akkor mindenképpen az arabicából készült kávékat válasszuk. Amennyiben viszont egy reggeli ébresztő kávét, vagy egy erőteljesebb eszpresszót kívánunk meg, amitől tényleg azt várjuk, hogy felpörögjön a nap, akkor mindenképpen a robustát válasszuk.

Azért, hogy mind robusta, mind az arabica előnyeit élvezhessék a fogyasztók, a kávézókban általában különböző keverékeket használnak a kávéfőzéshez. Nem véletlen, hogy a legnépszerűbb blendek együtt tartalmazzák mindkét  kávéfajtát, hiszen a robusta és az arabica tökéletesen kiegészítik egymást, harmonikus, gazdag aromát biztosítva kávénknak.

Tipp azoknak, akik szeretnek otthon kísérletezni

A kávézókban általában valamilyen keverék kávéból főzik a finomabbnál finomabb különlegességeket. Ezt otthon is ki lehet próbálni, ha az arabica kávé mellé 20%-nyi robustát keverünk. Így megmarad kávénkban az arabica kávétól származó karamellás lágyság, viszont a robusta egy kevés testességet kölcsönöz majd az eszpresszónak vagy a hosszúkávénak a tökéletes ízélmény jegyében. Egészségünkre!

Válogass arabica és robusta kávék között a GRoby kínálatában!

 

Nézze meg teljes kínálatunk!

 

Kiemelt termékeink: