Melyik az az anyag, ami már közel 200 éve létezik, az elmúlt 100 évben pedig olyan népszerűvé vált, hogy szinte akármit le tudnak gyártani belőle? Bizony, a műanyag!

A műanyag az életünk minden területén körülvesz bennünket, ám legyen szó zacskóról, palackról, pohárról vagy épp tárolódobozról, mindegyik termék esetén több évtizedes, sőt, akár évszázados lebomlási idővel kell számolnunk.

Egy zacskó például legalább 200 év, míg egy palack 450 év alatt bomlik le. Éppen ezért válik egyre fontosabbá az újrahasznosítás; nem meglepő, hogy egyre több vállalat foglalkozik ezzel a területtel. De nem csak a nagy cégek, hanem mi magunk is tehetünk fontos lépéseket annak érdekében, hogy tisztuljon környezetünk! Első lépésként kezdjük el helyettesíteni a műanyag dolgainkat más anyagból készült termékekkel! Ebben az írásunkban adunk neked néhány hasznos tippet, hogy Te is tehess aktívan a környezetért!

 

Válts vászontáskára

Ahelyett, hogy mindenhol kérnél szatyrot, inkább tarts magadnál egyet: egy mindig veled lévő vászontáska nemcsak sok pénzt spórol (hiszen egy év alatt a szatyrok 40-50 forintos árából is szép összeg jöhet össze), hanem a környezetvédelem szempontjából is rendkívül hasznos. Ráadásul egy jó vászontáska igazán erős, így nem kell attól tartanod, hogy a bevásárlás után néhány üdítő bepakolásakor leszakad a zacskó.

 

Csomagolj máshogy

A környezetvédelem szempontjából rendkívül előnyös, ha elfelejted a műanyag csomagolótermékeket. Ahelyett, hogy műanyag fóliával csomagolnád el a szendvicsed, használj inkább papírt, szalvétát, vagy olyan tasakot, amelyet többször újra fel tudsz használni. A lényeg, hogy ne eldobható csomagolóanyaggal oldd meg a mindennapi ételszállítást. Amennyiben pedig gyakran jársz étterembe, és szeretnéd hazavinni a megmaradt ételt, vigyél magaddal egy papírdobozt, amibe beleteheted a finom falatokat. Így nincs is szükség műanyagra!

Keresd az újrahasznosított termékeket

Manapság egyre több gyártó büszke arra, hogy terméke újrahasznosított csomagolással kerül forgalomba, ezért ezt az információt jól látható módon fel is tüntetik. Bevásárláskor tehát jól nézd meg az adott termék adatait, és válassz olyat, ami újrahasznosított anyagból készült dobozban került a polcra.

 

Természetes anyagból készült ruhát vásárolj

Ugyan ez nem lesz mindig egyszerű, de a bőröd biztosan értékelni fogja! Ahelyett, hogy különféle poliészter vagy poliakril anyagokat tartalmazó ruhák mellett döntesz a vásárlás során, keress inkább olyat, amely természetes anyagból készült, vagy csak minimális műanyagtartalommal rendelkezik.

Ne dobj ki mindent

Ahogyan a bevezetőben említettük, igazán nehéz megkerülni a műanyagot. Ha védekezni nem is tudsz ellene, már önmagában azzal is sokat segíthetsz, ha nem dobsz ki mindent. Egy műanyag tányér vagy pohár később is jól jöhet, míg a többi műanyag terméknek új funkciót is kitalálhatsz. Használd a kreativitásod, hiszen néhány kis ötlet is sokat tesz a környezetvédelemért!

 

Válaszd ki a megfelelő dobozokat a GRoby non-food kínálatából!

 

Nézd meg teljes kínálatunkat!

Kiemelt termékek: