A fenntartható fejlődés egyik legegyszerűbben megvalósítható eleme a szelektív hulladékgyűjtés. Az így rendszerezett hulladék ugyanis – a megfelelő kezelést követően – alapanyagként válik újra felhasználhatóvá. A szelektív hulladékgyűjtéssel nemcsak a környezeti terhelést csökkentjük, hanem a saját pénztárcánknak is jót teszünk. Gondolkozzunk globálisan, cselekedjünk lokálisan!

Otthoni gyűjtés

Ha pontosan szeretnénk meghatározni a fogalmat, a szelektív hulladékgyűjtés alatt tulajdonképpen a szemét anyagfajta szerinti elkülönítését értjük. Háztartásunkban elsősorban a különféle termékek és azok csomagolása jelenti a legnagyobb hulladékforrást, ezeket viszont könnyen csoportosíthatjuk alapanyagaik szerint. Amennyiben a papírt, a műanyagot, a fémet és az üveget minden esetben külön gyűjtenénk, akkor a kommunális, vagy más néven háztartási szemétbe alig kerülne valami. Sajnos ettől az ideális állapottól még nagyon messze vagyunk, mert a felmérések szerint hazánkban mindössze az összes szemét 17%-át szelektáljuk.

Rendben, de mit tegyünk és hova?

A papírhoz mehet minden újság, füzet, karton- és hullámpapír, illetve a tejes- és gyümölcsleves dobozok is. Amikben ezek közül előzőleg élelmiszert tároltunk, azokat mindenképpen öblítsük el. Ez egyrészt segíti a későbbi feldolgozást, másrészt pedig megelőzhetjük vele a kellemetlen szagok kialakulását is. A szelektíven gyűjtött papírhoz semmiképp ne dobjunk használt szalvétát, papírzsebkendőt, hiszen ezek szennyezettségük miatt mind kommunális szemétnek minősülnek.

A dobozokat, kartonokat mindig nyomjuk alaposan össze, hogy minél kevesebb helyet foglaljanak. Ez nemcsak logikus, de még környezetvédelmi szempontból is szuper: ha jól összepréseljük a szemetünket, akkor nem a nagy helyet foglaló levegőt szállítják el drágán és környezetszennyezően, hanem csupán az „értékes” hulladékot.

 

A műanyagot és a fémet akár közös tárolóban is gyűjthetjük. Nyugodtan dobjuk ide az alaposan kiöblített PET palackokat, a kimosott háztartási flakonokat, műanyag joghurtos poharakat, valamint a kupakokat, szatyrokat és a csomagolófóliákat. A fémek közül a konzerveket és az üres dobozos üdítőitalokat helyezhetjük el itt, persze ezeket is gondosan elöblögetett állapotban.

Természetesen az üveg is gyűjthető szelektíven, ebben az esetben viszont egy kicsit aktívabb szerephez jutunk, hiszen ezt nekünk kell eljuttatni a hulladékgyűjtő szigetre. Fontos, hogy a fehér és a színes üvegeket mindig válasszuk külön, és öblítsük át őket bő folyóvízzel.

Szelektív hulladékszállítás

A hulladékszállítás

Sokan hiszik azt, hogy szelektíven gyűjteni teljesen felesleges, hiszen a szeméttelepen úgyis összeöntik az összes anyagot. Ez szerencsére egyáltalán nem igaz!

Hazánkban már több, mint száz cég foglalkozik azzal, hogy a szelektív hulladékból újrahasznosított termékek készüljenek.

A szelektíven gyűjtött papírt például az elszállítás után átválogatják és bálázzák, majd a papírgyárba viszik, ahol a pépesítést követően legtöbbször hullámkartonokat állítanak elő belőlük. Ebből az anyagból az egyszerű kartondoboztól egészen a különleges kartonbútorokig bármi elkészíthető.  A hullámkarton mellett készíthetnek belőle újra papírt is, amiből végállomásként füzet, boríték vagy fénymásolópapír is lehet, így az irodai munkánkat is környezettudatosabbá tehetjük.

A szelektíven gyűjtött műanyagok esetében a PET palackokat szín szerint válogatják, majd bálázzák. Ezt követően szállítják a feldolgozó üzembe, ahol a homogén műanyaghulladékból darálékot, illetve granulátumot készítenek. Ezekből utána bármilyen műanyag tárgy vagy csomagolás előállítható, így az újrahasznosított műanyag számos termék alkotóelemeként visszaköszönhet.

A modern gyártástechnológia lehetővé teszi, hogy az elhasznált, kidobott anyagok új és hasznos termékekként szülessenek újjá.

Tegyük hozzá a környezetvédelemhez a magunk kis szeletét, és gyűjtsük külön a szemetünket! Ha segítségre lenne szükséged a szelektív hulladékelszállításban, a GRoby ebben is a segítségedre lehet!

Ismerd meg a GRoby szelektív hulladékelszállítási szolgáltatását!