Kevés jobb érzés van annál, mint amikor a tiszta otthonunkba érhetünk haza a fárasztó munkanap után. De vajon hogyan lesz a tisztaság a környezet számára is olyan jó élmény, mint amit neked jelent? A környezettudatos takarításról osztunk most meg pár gondolatot.

Vegyszerek nélkül

Az embernek igazán érdekes kapcsolata van a vegyszerekkel. Rengeteg van forgalomban, általában nagyon hatékonyak az adott problémára, és sok esetben az áruk is igen kedvező. Ugyanakkor a környezetre gyakorolt hatásuk miatt sokan idegenkednek tőlük, ráadásul akár az egészségünkre is ártalmasak lehetnek. Az ipari vegyszerek zömét nem is lehet környezettudatos módon felhasználni, így a legjobb, amit tehetsz, ha olyan házi tisztítószereket készítesz magadnak, amelyek hatékonysága vetekszik a vegyszerekével, de közben környezetbarátok is.

Környezettudatos takarítás

Melyek a bio tisztítószerek?

Szerencsére sok olyan anyag tudja helyettesíteni a vegyszereket, melyekről nem is gondolnád! Ráadásul ezek a legtöbb boltban széles kínálatban elérhetőek, ilyen például az ecet, az étolaj, a szódabikarbóna és a citromlé.

További jó hír, hogy a szokványos tisztítási feladatokat is meg tudod oldani velük. Nézd meg receptjeinket, és keverd ki magadnak a tuti tisztítószert bármilyen felülethez!

  • Általános tisztítószer: fél csésze ecet, vagy negyed csésze szódabikarbóna és fél csésze víz elegyéből egy sok felületen felhasználható tisztítószert kapsz. Sőt, ezek keverékéből akár fertőtlenítő mosószert is készíthetsz.
  • Ablak: 1 liter csapvízhez önts egy evőkanál ecetet, permetezd a létrejövő folyadékot az üvegtáblákra, majd újságpapírral töröld szárazra. Szebb lesz, mint újkorában!
  • Bútor: egy evőkanál citromlé és egy csésze étolaj keverékével akár közvetlenül is áttörölheted a bútorokat, hogy tiszták, fényesek és kellemes illatúak legyenek.
  • Lefolyó: egy csésze meleg ecetet egy csésze szódabikarbónával elkeverve önts a lefolyóba. Takard le egy konyharuhával, hagyd egy órán át hatni, majd öblítsd át alaposan vízzel, hogy a feloldott dugulás alkotóelemei szabadon távozhassanak.
  • Szőnyegtisztítás: törd össze egy csészébe a következő fűszernövényeket: 1 teáskanál őrölt szegfűszeg, 1 teáskanál fahéj, és adj hozzá 2 teáskanál szódabikarbónát, ezek elegye ugyanis egy igazán hatékony szőnyegtisztító szert ad ki. Szórd a szőnyegre a keveréket, majd egy óra múlva porszívózd fel és figyeld, ahogy új életre kelti az anyagot!
  • Penészedés: szórj egy nedves szivacsra szódabikarbónát, majd dörzsöld át vele a fürdőszobai felületeket, végezetül pedig öblítsd át őket vízzel. A penész nem fog örülni, azt viszont garantáljuk, hogy te igen!
  • Mosógép: a vízkövesedés ellen is tudsz védekezni környezetbarát módon! Ezekben az esetekben hatékony módszernek bizonyul a mosógép öblítőrészébe ecetet önteni, és azt megjáratni a gépben. Ha nem szeretnéd, hogy üres járat menjen, nyugodtan betehetsz egy adag ruhát is közben, nem fogja befolyásolni a mosást. A szabadban szárított ruháknak utána semleges illatuk lesz.

Ezeknek az anyagoknak a használatával úgy tudod tisztán tartani a lakást, hogy közben a belső és külső környezetedet sem terheled. Mi több, még spórolni is tudsz a drága vegyszereken, mivel a különböző bio-tisztítószereket fillérekért összeállíthatod pillanatok alatt!

Ismerd meg a GRoby tisztítószer kínálatát és válaszd ki közülük azokat, amik a környezetednek és a pénztárcádnak is a legmegfelelőbbek!

 

Nézd meg teljes kínálatunkat!

 

Kiemelt termékek: