Immár 100 éve annak, hogy 1918-ban bemutatkozott az első elektromos hűtőszekrény. Azt gondolhatnánk, hogy ennyi idő alatt már minden fontos téma szóba került ezzel kapcsolatban, de ez korántsem így van! Sokan például a mai napig nem tudják, hogy mit és hogyan kell helyesen a hűtőben tartani. Reformáld meg otthoni ételtárolási szokásaidat te is tippjeink segítségével!

Egyáltalán mi az, amit a hűtőben kell tárolnunk?

A pakolás során mindenképpen dobd be a hűtőbe a bogyós gyümölcsöket, sonka-készítményeket (például gépsonka), a krémes süteményeket, a már felszeletelt gyümölcsöket, a bontott lekvárokat vagy konzerveket, a bontott szószokat (mint a mustár és a ketchup), illetve a gombát, a salátát és természetesen a tojást is.  Bár nem feltétlenül szükséges, de javasolt a kolbász és a szalonna hűtőben tárolása is, ahhoz ugyanis, hogy szabadon tárolhasd, meglehetősen hűvös hőmérsékletre van szükség, ami egy modern lakásban némileg nehezebben teremthető meg. Mindenképpen fagyasztóban van a helye a nyers húsoknak és a dióbélnek, valamint a leforrázott, előfőzött zöldségeknek is.

Ezeket nem kell hűvösre tenned

A hűtő helyett nyugodtan pakold a kamrába a burgonyát, a vörös- és a fokhagymát, illetve az olyan zöldségeket mint a paradicsom, a paprika, vagy a gyümölcsök közül a banán. Emellett a mézet, a kávét, a kenyeret és az olajakat sem kell hűtőbe tenned, az is mehet nyugodtan a kamrába vagy a spájzba.

Ételtárolás a hűtőn belül

Most hogy tisztáztuk, minek kell mindenképpen a hűtőben landolnia, vegyük sorra, hogyan érdemes rendszerezni a különböző gyümölcsöket, zöldségeket, édességeket és húsokat az optimális ételtárolás érdekében!

hűtő rendezés

Hűtőajtó

Haladjunk kintről befelé! A hűtőajtó ideális hely az olyan csomagolt, nagyobb méretű élelmiszerek és italok számára, mint az üdítők vagy a szószok (ketchup, mustár), esetleg a vajak és margarinok. A felbontott üdítők többsége hűtést igényel, ám nagy méretük miatt általában csak fektetve tudjuk őket elhelyezni a polcokon (ahol egy rosszul visszatekert kupak sok bosszúságot okozhat).

Fiókok, polcok

Szerencsére a modern hűtők már igazán jó helykihasználással rendelkeznek, így az ajtón kívül rengeteg, ügyes tárolási lehetőséget találunk. A belső polcrendszer ideális az olyan ételek tárolására, mint a saláták és gombák, illetve a sajtok és joghurtok. Ezek ideális esetben a középső polc egyikén foglalhatnak helyet. Nyugodtan mehet melléjük a kolbász is, illetve ha a súlyuk megfelelő, leveseket és más főtt ételeket is elhelyezhetünk itt.

Alsó polc

A nyers húsokat a legcélszerűbb az alsó polcon tárolni, hiszen ez a leginkább védett hely, így itt van a legkevesebb esély arra, hogy a hús kapcsolatba kerüljön a hűtő tartalmával. Ilyen módon az is könnyen elkerülhető, hogy a lecsöpögő lé beszennyezze a közelében lévő ételeket, és megkímél attól, hogy például sonkás dinnyét kelljen fogyasztanunk.

A szakértők a saláták és tojások optimálás tárolását is az alsó polcon határozzák meg. A gyártók azonban elébe mentek ennek a kérdésnek, így a legújabb hűtők tojás- és salátatartó dobozokkal felszerelve kerülnek piacra. Ezeket bátran használhatod, hiszen segítenek abban, hogy a termékek a lehető legtovább frissek maradjanak.

Szeretnéd kipróbálni a frissen megszerzett hűtő-pakolási tudásod? Akkor szemezgess a GRoby hűtött termékei közül!