Nem kell kizárólag a főzésről szólnia a karácsonynak! A különleges ünnepi menühöz nem feltétlenül szükséges hosszú órákat tölteni a konyhában azon izgulva, hogy vajon tökéletesen sikerül-e az agyafúrt recept minden buktatóján átmenni. A gyors és egyszerű ételek lehetnek éppen olyan kivételesen ínycsiklandóak, mindössze egy-két csipetnyi „csavar” kell hozzájuk. Az alábbiakban könnyen elkészíthető, verhetetlen sültekhez mutatunk néhány szuper ötletet.

Gyorsan különlegeset – a titok

Különleges karácsonyi sültet úgy varázsolhatunk gyorsan és egyszerűen az ünnepi asztalra:

  • ha valóban egyszerű és gyorsan elkészíthető a recept,
  • ha az előző nap(okban) már elő lehet készíteni, és az ünnepre csak a sütés marad;
  • a különlegességhez pedig tényleg csak annyi kell, hogy valami izgalmas, a mindennapi szokásainktól eltérő íz, összetevő vagy készítési mód kerüljön bele,
  • de néha az is elég, ha újszerű körettel vagy salátával kínáljuk. Ilyen lehet például az édesburgonya- vagy a zellerpüré, a kukoricadarából készülő polenta, a párolt spárga vagy édeskömény, a sült cékla és zeller, a hercegnőburgonya, a coleslaw saláta, a csőben sült kéksajtos brokkoli stb. 

És mutatjuk is hozzá a nem agyonbonyolított, mégis kissé megbolondított sülteket.

Zöldséges göngyölt csirkemell

A zöldséges töltelékkel göngyölt csirkemellfilé azért nagyszerű választás, mert a család ízlése szerint rengetegféle verzióban készíthető (akár egyszerre is csinálhatunk belőle többfélét – persze ez megnöveli az előkészítés időigényét). Ugyanakkor éppen az is jó benne, hogy a tölteléket már előző nap elkészíthetjük, sőt akár be is tölthetjük a hússzeleteket, így másnapra csak a sütés marad. 

A töltelékek variációinak tényleg csak a fantázia szab határt: klasszikus gombás, zöldborsós-répás, de lehet póréhagymás-kaliforniai paprikás, reszelt zelleres-répás, juhtúrós-spenótos és így tovább. A felaprított zöldséget dinsztelt hagymán egy kevés vízzel és ízlés szerinti fűszerekkel megpároljuk – friss zöldfűszerrel önmagában is mehet tölteléknek, de bármelyikhez tehetünk egy kis tejszínt vagy krémsajtot, reszelt sajtot, sonkát. A tölteléket a felszeletelt, kiklopfolt és tetszés szerint fűszerezett csirkemellfilébe töltjük, fogpiszkálóval vagy hústűvel megtűzzük, és sütésig hűtőben tartjuk. Egy kevés vízzel alufólia alatt közepes hőfokon nagyjából 20 percig pároljuk, majd a fedést levéve pirosra sütjük. Bármilyen köret és saláta jól illik hozzá.

Töltött csirkemell leveles tésztában

Klasszikusan gombás töltelékkel készül, de természetesen bármilyen zöldség jó hozzá. A fő különbség, hogy itt fél csirkemellet használunk: ebbe hosszában egy zsebet vágunk, és ebbe kanalazzuk bele a tölteléket. Majd a kinyújtott és kb. 3-5 cm széles, hosszú csíkokra vágott leveles tésztával körbetekerjük. Tojással megkenve közepes hőmérsékletű sütőben kb. fél óra alatt pirosra sütjük – nem kell aggódni, a tésztabundában belül is finom omlósra párolódik. Könnyű zöldségköret vagy ízletes saláta elegendő mellé.

Pikáns fűszeres kacsacomb szilvával

Bár a sütési idő hosszú, de a sütő nélkülünk is dolgozik, a fűszerezés pedig előző nap is elvégezhető. A megtisztított kacsacombokat sóval és keleties ízvilágú fűszerekkel (például kínai ötfűszer-keverékkel), narancslével és mézzel vagy juharsziruppal kenjük be, a sütőtálba mellé helyezünk még fokhagymát, vöröshagymát, rozmaringot és aszalt szilvát, majd kis vízzel, lefedve sütjük – először forró, előmelegített sütőben, majd gyenge tűzön, fedés nélkül, időnként a zsírjával locsolgatva pirítjuk. Közben elkészítjük a fűszeres szilvamártást: kis dinsztelt vöröshagymán megpároljuk vízzel, vörösborral és mézzel az aprított aszalt szilvát, szerecsendióval, sóval-borssal, fahéjjal fűszerezzük, a végén kerül bele balzsamecet, méz és egy kis vaj. A vajas krumplipüré jól illik hozzá.

Mézes-mustáros oldalas

A mustárban pácolt sülteknek a jellegzetes ízvilágon kívül két további előnyük is van: a savanykás pác előpuhítja a húst, amitől a sült omlósabb lesz, emellett pedig már előző nap előkészíthető, így a nagy napra csak a sütés marad. 

A páchoz azonos mennyiségű mustárt és mézet keverünk el, adunk hozzá egy kis olívaolajat, majd pár gerezd zúzott fokhagymával, sóval-borssal, szerecsendióval, esetleg őrölt római köménnyel ízesítjük, és alaposan bekenjük vele a feldarabolt oldalast. Másnap egy kevés vízzel alufólia alatt másfél órán át sütjük, majd a fóliát levéve, időnként saját zsírjával locsolgatva pirosra sütjük. 

Tarjából vagy sertésszűzből is készíthetjük. Burgonyás vagy édeskés ízvilágú köret (édesburgonya, sült zeller vagy cékla), illetve gyümölcskompót illik hozzá, de kínálhatjuk krumplipürével vagy párolt zöldségekkel is.