A táplálkozási szakértők egybehangzó véleménye szerint naponta kellene gyümölcsöt, zöldséget fogyasztanunk. Ideális esetben ez két darab gyümölcsöt és három csésze zöldséget jelent, hogy egészséges, vitaminokban és rostokban gazdag étrendet kövessünk. A felnőttek nagy részének még mindig kínszenvedés kitalálni, hogyan és miként vigyen be az étrendjébe kellő mennyiségű zöldséget, nem beszélve a gyerekekről, akik gyakran kipiszkálják, kiválogatják a színes, oda nem illő falatokat a tányérról. Szeretnénk most néhány ötletet, tippet bemutatni, amellyel könnyedén tehetjük mindennapjaink részévé a zöldségek fogyasztását, így a családban minden korosztály élvezettel fogyaszthatja az elkészült finomságokat.

A táplálkozási szakértők véleménye szerint naponta kellene gyümölcsöt, zöldséget fogyasztanunk, így érdemes kreatívabb ételkülönlegességekhez fordulnunk.

Zöldséget tartalmazó ízletes levesek, krémek, főzelékek

A gyerekeket említve, talán az a legjobb, ha már egészen kicsi kortól (akár az első falatok bevezetésénél) elkezdődik a zöldségek kóstolása, mert ekkor még nem igazán alakul ki a később ovis korra oly jellemző válogatás. Érdemes mindent „bemutatni” és ez nekünk szülőknek is jó alkalom arra, hogy különféle zöldségek elkészítésével kísérletezzünk. Párolt répa, brokkoli, vagy zellerkrémleves, vegyes zöldségkrémleves bátran készíthető, de a kicsik nagyon szeretik az avokádót is, ami azon túl, hogy rendkívül sok vitamint tartalmaz, elkészítését tekintve is az egyszerűbb zöldségek közé tartozik. Az érett avokádót gyakorlatilag villával szét tudjuk nyomkodni, ha viszont még nem elég krémes, tehetünk hozzá egy kis joghurtot, pici lime-ot és kész is a finom natúr krém. Felnőttek persze a fűszeresebb hagymás változatot is elkészíthetik, egy kis friss korianderrel. A padlizsánból is rendkívül ízletes kencét lehet készíteni, ugyanakkor a kápia paprikából készült krém is nagyon finom; mindkét zöldséget érdemes előtte jól megsütni, hogy az ízek szépen érvényesüljenek. Na és persze ott van az örök mumus, a főzelék. Rendkívül sok előítélet övezi ezt a kifejezetten magyar ételt, pedig manapság már egészségesen is elkészíthetők a főzelékek, nem kell lisztezni, cukrozni ahhoz, hogy ízletesek legyenek. A borsófőzelék azért persze örök sláger a gyerekek körében, ellentétben a spenóttal, amit előszeretettel hagynak ott kóstolás nélkül. Erre lehet jó megoldás, ha spenótos tésztát kínálunk, hátha az beválik a főzelék helyett. Vagy elkészíthetjük a párolt változatát is például köretnek. Nyáron viszont isteni lehet egy jó kapros, savanykás tökfőzelék, amely sűrűségétől, elkészítési módjától függően köretként vagy főételként is megállja a helyét.

Ha kreatívan szeretnénk zöldségeket csempészni a mindennapi étkezéseinkbe, érdemes lehet különleges krémek, főzelékek és levesek kipróbálásával kezdeni.

Zöldségek sütve

Tudjuk, hogy nagy sláger a sültkrumpli és bizony egy egészségesen, kevés zsiradékkal, sütőben készült változat egyáltalán nem ördögtől való, hiszen a krumpliban is sok hasznos tápanyag található. De ha szeretnénk elrugaszkodni ettől a klasszikus körettől, akkor a sültkrumpli helyett paprikás lisztbe forgatott padlizsánkockákat vagy sült zellerhasábokat is készíthetünk. Liszt nélkül, natúr is megsüthetjük a zöldségeket, sózva, kevés olajban megforgatva szintén ropogósra sülnek a sütőben. A lehetőségek tárháza végtelen: cékla, répa, cukkíni és még számos zöldség elkészíthető ezzel a módszerrel.

Ha kreatívan szeretnénk zöldségeket csempészni a mindennapi étkezéseinkbe, a jól megszokott sültkrumpli mellett kipróbálhatjuk a sült répát, céklát és cukkinit.

Zöldségek a főételekben

A főételekbe is becsempészhetünk zöldségeket, vagy akár kizárólag zöldségből is elkészíthetjük őket. Ilyenek például a rakott ételek, amelyekbe jól passzol a cukkini, a padlizsán, a brokkoli, a karfiol. És ne feledkezzünk meg a különféle húsos ételek vega verziójáról sem, mint a lasagne (spenóttal), vagy a rizottó, amely szintén jó alap a zöldségekhez. A rizottó gombás, céklás változata kifejezetten laktató és egészséges is. A lasagnén kívül más tészta variációk is elkészíthetők zöldséges szószokkal: a klasszikus paradicsomszószon kívül nagyon finom a kápiaszósz, de készíthetünk vegyes, grillezett zöldségekből álló tésztaöntetet is.

Ha kreatívan szeretnénk zöldségeket csempészni a mindennapi étkezéseinkbe, a jól ismert főételeinket is feldobhatjuk zöldségek kreatív felhasználásával.

Egyszóval igazán változatos és egészséges ételek hozhatók össze zöldségekből, vagy zöldség hozzávalók segítségével. Azt is tartsuk szem előtt, hogy filmnézés közben a chips helyett nyers vagy sült zöldséget is lehet ropogtatni, ami nyilván sokkal egészségesebb. A gyerekeket pedig korán ismertessük meg a zöldségek széles palettájával, hiszen színben, formában még izgalmasabbak is, mint a húsételek. A felnőtteknek pedig készíthetünk egy fűszeresebb ízvilágot, vagy akár még külön mártogatós szószokat is a nyers vagy sült zöldségekhez. A legfontosabb, amire figyelnünk kell, az az alapanyagok minősége, mert kiváló, ízletes zöldségekkel már nyert ügyünk van, akár nyersen, főzve, vagy sütve készítjük el!