Ahogy megállíthatatlanul közeledünk a tél felé, egyre kevesebb friss zöldség áll a rendelkezésünkre. Pedig nem kell ilyenkor sem lemondanunk a változatos zöldségételekről, csak némi újító szemlélet és kreativitás szükséges hozzá. A tökfélék, a burgonya és a gyökérzöldségek mellett ott vannak például a méltatlanul egysíkúan használt hagymafélék, amelyekben a hagyományos pörköltalap és rántáskészítés mellett számtalan kiaknázatlan potenciál rejtőzik, amire legtöbben nem is gondolunk. Nagy előnyük, hogy minimum a vöröshagymából garantáltan mindig van otthon, emellett olcsó, egészséges, és tényleg meglepően változatos fogásokat készíthetünk belőlük.

A fokhagyma nagyon jól illik salátákba, akár sült húsokhoz is, de ehetjük pirítóssal is ha éppen ahhoz van kedvünk.

Nem csak vörös- és fokhagyma létezik!

Kezdjük azzal, hogy a hagyma fogalma nem merül ki a magyar konyha alfájának és omegájának számító vöröshagymánál, sőt, az utóbbi évtizedekben feltörekvő lila- és póréhagyma is csak szűk metszetét adja a ténylegesen létező és nálunk is elérhető hagymaféléknek. Vegyük hát sorra a különböző hagymafajtákat és jellemzőiket, valamint az is, hogy melyiket mi mindenre használhatjuk.

A levesek főleg télen nagyon jól tud esni egy hűvösebb napon.

Vöröshagyma

Ezt a hagymafajtát Magyarországon senkinek nem kell bemutatni: a rozsdavörös héjú, markánsan csípős ízű és könnyfacsaró illóanyaggal rendelkező hagyma szinte minden magyar húsétel alapját képezi dinsztelt formában. Ezenkívül legfeljebb nyersen felaprítva körözöttbe és egyes salátákba használjuk még, annak ellenére, hogy számtalan további kreatív fogás készíthető belőle. Sok háziasszony kacérkodik már a francia hagymalevessel, mely nem összekeverendő a póréhagymalevessel: ez szigorúan vöröshagymából készül egy kis fokhagymával. Végeredményként egy jó sűrű levest kapunk, melyben a hagyma karamellizálása, némi fehérbor, sajt, esetleg tejszín vagy nyers tojás és a szerecsendió meg a fehérbors játssza a főszerepet. Aki nem próbálta még, éppen itt az ideje, hogy felvegye a repertoárba! 

De piríthatjuk és süthetjük is a hagymát: a karikákra vágott és lisztbe forgatott hagymacsíkokat zsiradékban kisütve csodásan roppanós végeredményt kapunk, ami önmagában vagy köretként is fogyasztható. A sütőben, héjában fűszeres vajjal (például rozmaringgal) egyben sült hagyma pedig hihetetlenül omlós és ízletes lesz, mentesen eredendő csípősségétől illetve erőteljes szagától, és szintén fogyaszthatjuk főételnek vagy köretként.

A hagymákból rengeteg étel készülthet, akár egy pörkölt is.

Lilahagyma

Ez a kívül sötétlila színű hagymafajta édeskésebb a vöröshagymánál. Általában salátába, körözöttbe, lángosra vagy juhtúrós sztrapacskára szoktuk tenni, pedig itt is bőven akadnak kreatív variációk. Ott van például a vöröshagymával vegyesen is készíthető karamellizált hagymalekvár, mely leginkább sült húsok mellé ajánlható, és felbontás után a hűtőben hosszú ideig eláll. Készülhet natúran vagy tetszés szerint fűszerezve. Még izgalmasabb az indiai fűszeres édes-savanyú-csípős változata, a hagymacsatni vagy chutney – szintén jó vöröshagymából is –, melybe cukor vagy méz és ecet is kerül, plusz tetszőleg zöldségfélék és akár gyümölcsök, keleti fűszerekkel ízlés szerint bőven megbolondítva. A húsok és párolt zöldségek kiváló társa, de simán a rizst vagy egy-egy lepényt is feldobhatunk vele.

A lilahagyma nagyon sok étel alapja, illetve salátákhoz is kiváló.

Póréhagyma

A hosszúra növő, zöldes-fehér, kevésbé erős, inkább kissé édeskés póréhagymából isteni krémleves készíthető sajttal, tejszínnel és krutonnal. Nyersen a legkülönfélébb (akár gyümölcsöt is tartalmazó, például banános-vodkás) saláták tökéletes alkotóeleme. Emellett párolva is felhasználhatjuk köretek részeként: rizshez, párolt zöldségekhez vagy akár krumplipüréhez is adhatjuk ízesítőként.

Fehérhagyma

Méretre, formára a vöröshagymára hasonlít, csak kívül hófehér, és egyáltalán nem csípős, inkább édes, ezért kényesebb gyomrúak is bátran fogyaszthatják. Felhasználása változatos: nyersen salátákba vagy kenyérre, főve-párolva pedig húsok mellé, levesbe vagy köretekbe is kiváló.

Sonkahagyma

Kevésbé ismert ez a kissé lilás színezetű, hosszúkás alakú hagymaféle. Ezt is – a vörös és lila változataihoz hasonlóan – sokféleképpen használhatjuk a salátáktól a párolt életeken át egészen a köretekig.

Mogyoróhagyma

A mogyoróhagyma vagy más néven salottahagyma apró gerezdes jellegű, héja szürkés lila. Mivel íze édeskés és egyáltalán nem csíp, a gyomorbántalmakkal küzdők is fogyaszthatják. Nyersen kiváló salátákba, jó alap savanyúságokhoz, de főzésre is változatosan használható.

Gyöngyhagyma

Az apró, gömb alakú, fehér héjú gyöngyhagyma a fokhagyma rokona, jellegében mégis jobban emlékeztet a vöröshagymafélékre, viszont nem csíp, hanem inkább édeskés. Tipikusan a közkedvelt téli savanyúság-eltevésre használjuk, pedig „barátságos” ízvilága miatt nyersen is kiváló összetevője a legkülönfélébb zöldségételeknek (például vegyes bulgursalátának), egyéb salátáknak, továbbá párolt raguknak.