Talán nincs is még egy olyan ital, amit ennyi különböző helyzetben, helyszínen és formában fogyasztanánk, mint a kávé.

Egy gyors espresso, hogy elinduljon a reggel, vagy lassú ébredezésre szavazol némi ábrándozással egy nagy bögre tejeskávé felett? Csak a hagyományos kotyogósban bízol, vagy a menő kapszulásra esküszöl, esetleg a sebtiben összekavart háromazegybent preferálod? De miközben elégedetten kortyolgatod kedvencedet, vajon tisztában vagy azzal, hogy pontosan mennyibe került az a csésze kávé? Cikkünkből most megtudhatod!

Mielőtt vad osztás-szorzásba kezdenénk, érdemes megegyeznünk néhány alapszabályban. Példáinkban presszókávéval számolunk, hiszen a sima, a laktózmentes és a különböző alternatív, növényi tejek nagyon eltérő árfekvésben érhetőek el. Hasonló megfontolásból a kávéfőzőket is kihagytuk az egyenletből, hiszen egy espresso-t ugyanúgy lefőzhetünk egy 3000 forintos kotyogóson, mint az egykaros, 58 milliméteres portafilterű professzionális kávéfőzőn, ami nagyjából 300 000 Ft-ot kóstál.  Végezetül pedig cikkünkben kizárólag az otthoni kávékészítés költségeire koncentráltunk, mert a kávézók elhelyezkedésétől és népszerűségétől függően szintén nagyon eltérőek lehetnek az árak.

Az instant kávé – 15 Ft/csésze

Bár a feketeöves kávérajongók nem is igazán ismerik el valódi kávéként, az instant kávé kétségkívül az egyik leggyorsabb és legolcsóbb megoldás. Egy jobb minőségű, 200 grammos instant kávéból 120 csészényi italt készíthetünk, ami 1800 Ft-os darabárral kalkulálva 15 forintos alkalmankénti összeget jelent.

kávé ára

Őrölt vagy szemes kávé – 23-28 Ft/csésze

A legtöbb háztartásban a kávé valamilyen lefőzős (kotyogós vagy gépi) módszerrel készül. Egy presszókávéhoz a szakértők szerint minimum 7 gramm őrölt kávéra van szükségünk, így a 250 grammos kiszerelés 800 forintos darabárával számolva igen kedvező, 23 forintos áron kortyolgathatjuk a feketét.

A minőséget és árakat tekintve is az őrölt kávé a leginkább változatos, hiszen a pörkölés, a termesztés helye, a kávébabok feldolgozási módja, illetve a csomagolás is befolyásolhatja a költségeket.

A szemes kávékat  nagyjából hasonló áron vásárolhatjuk meg, mint őrölt társaikat, 800-1000 forintért már kaphatunk 200 grammnyi, jó minőségű kávészemeket. Ebben az esetben az egy csészére jutó összeg is picit magasabb, 28 Ft lesz, ráadásul a külön eszközként beszerzendő darálóról még nem is értekeztünk. Ugyanakkor a frissen darált kávé mással össze nem téveszthető, bódító aromája biztosan kárpótol majd azért a néhány plusz forintért!

3in1 kávé – 60 Ft/csésze

Ahogy általában minden termék esetében, úgy a kávézásban is feláras az azonnaliság kényelme. A csupán forró vízzel készülő háromazegyben kávék közül az egyik legnépszerűbb márka 600 Ft-ba kerül. A számolással itt nagyon egyszerű dolgunk van, hiszen egy csomagban 10 tasak 3in1 kávé található, vagyis 60 forintunkba kerül ez az instant finomság egy csészével.

Kapszulás kávé – 106 Ft/csésze

Az otthoni kávékészítés divatját napjainkban a különféle kapszulás kávégépek dominálják. Érdekesség, hogy míg ezeknél a termékeknél maguk a kávéfőzők nem számítanak drágának (egy jobb típusra már 15 000 forintért szert tehetünk), a belevaló kapszulák ára mindenképpen magasabb, mint az eddig tárgyalt kávék esetében. Egy 16 darabos kapszulás kávé 1690 forintba kerül, így ennek a típusnak csészénkénti 106 forintos áron hódolhatunk.

Láthatjuk, hogy még ha a kávén kívül minden egyéb tényezőt ki is hagyunk a számításból, akkor is igen változatos árakon juthatunk kedvenc italunkhoz. Bár a legtöbben megrögzötten ragaszkodunk a megszokott ízekhez és a jól bevált módszerekhez, időről-időre érdemes azért az otthoni kávékészítésben is kipróbálni valami újat.

 

Nézd meg teljes kínálatunkat!

Kiemelt termékek: