Az anyák napja nem a nagy és drága ajándékokról szól, sokkal inkább egy gesztus, amivel kifejezzük azt, hogy mennyire sokat jelent számunkra az édesanyánk, a szeretet, amivel körülvett és körülvesz minket, a támogatása, hogy mindig mellettünk áll.

Május első vasárnapja

Az első anyák napját az Egyesült Államokban ünnepelték 1908-ban. Azóta a világ számos pontján köszöntik az édesanyákat virággal, édességgel vagy saját készítésű apró ajándékokkal. Országonként eltérő, hogy mikor tartják: jellemzően május második vasárnapján, Magyarországon azonban május első vasárnapja a hivatalos ünnepnap.

Az anyák napja lehetőséget ad arra is, hogy ne csak az édesanyákat, de azokat is megünnepeljük, akik számunkra az anyai minőséget, gondoskodást képviselik. Ne feledkezzünk meg a nagymamákról, keresztanyákról sem.

Édesanyánk szeretetének méltó meghálálása érdekében érdemes lehet egy apró és ízletes aprósággal meglepnünk őt, melyet mi magunk készítettünk el neki.

Elég egy apró figyelmesség

Az ajándékozás rész ilyenkor nem a nagy dolgokról szól, sokkal inkább a figyelmességről. Elég egy gesztus szintű apróság is, amivel a rohanó hétköznapok során egy pillanatra megállunk és köszönetet mondunk. A virág és az édesség népszerű ajándékok ezen a napon, azonban, ha igazán különlegeset szeretnénk adni, készítsünk saját kezűleg valami meglepetést.

Egyszerű és finom édességek

Egy könnyen elkészíthető, finom édességgel ezt a napot még különlegesebbé tehetjük. Nem kell nagy dologra gondolni, már egy szívecske alakúra formázott kókuszgolyó is nagyon látványos lehet. Ugyanezt készíthetjük gesztenyemasszából is, a klasszikus cukrászdai gesztenyeszív mintájára. Ha cukrozott masszát vásárolunk, az ízesítéssel se nagyon kell már bíbelődni, bár a gesztenye és a rum vagy rumaroma nagyon jól kiegészítik egymást. A kész gesztenyeszívek egyik felét olvasztott csokoládéval leönthetjük vagy cukorszórással is díszíthetjük. Ezek az édességek igazán egyszerűek, akár egy nagyobb testvér segítségével is könnyen elkészíthetők.

Édesanyánk szeretetének méltó meghálálása érdekében érdemes lehet egy apró és ízletes aprósággal meglepnünk őt. A kókuszgolyó egyszerű és népszerű választás.

A gyümölcstorta vagy csokis piskóta is méltán kerülhet ebbe a kategóriába, hiszen gyorsan elkészíthető egyszerű és mindig finom meglepetés, különösen, ha már kész tortalapból készítjük. Sablonok segítségével különböző mintában szórhatunk rá porcukrot vagy kakaóport, esetleg fahéjat is. Az ügyesebbek akár dekor tollal személyre szóló üzeneteket is írhatnak az anyák napi tortára.

Édesanyánk szeretetének méltó meghálálása érdekében érdemes lehet egy apró és ízletes aprósággal meglepnünk őt. A gyümölcstorta személyre szabható kedvesség.

Használjuk a kiszúró formákat is. Segítségükkel szív vagy virág alakzatot is kivághatunk a piskótából, amit apróra szeletelt gyümölcsökkel, tejszínhabbal is díszíthetünk. A kis falatkák szinte etetik magukat a vasárnapi ebéd után.

A sütemény mellé készítsünk valamilyen különleges frissítőt is. Egy finom limonádé egyszerűen és gyorsan elkészíthető, amihez használhatjuk az anyukák, nagymamák kedvenc ízeit. Bodza, málna, de a klasszikus citromos limonádé is igazán jól tud esni egy meleg májusi napon. A különféle szirupok, ízesítők jól illenek nem csak a kávékhoz, hanem a limonádéba is. Használjuk bátran a virágos, gyümölcsös ízeket, mint a rózsa vagy levendula szirup, de akár a természetes édesítőket is, mint a juharszirup.

Édesanyánk szeretetének méltó meghálálása érdekében érdemes lehet egy apró és ízletes aprósággal meglepnünk őt. Egy egyszerű limonádé gyorsan elkészíthető.

Ráadásként a tálalásról se feledkezzünk meg. A limonádé jól mutat a rusztikus poharakban, csavaros tetejű befőttes üvegekben. Alaposan mossuk ki az üveget, áztassuk le a régi címkét. Készítsünk személyre szóló matricát vagy üvegre használható filccel is írhatunk rá, így már valóban tökéletes, látványos és szívhez szóló ajándék válik belőle.

Japán gyümölcsös szendvics

A japán konyhaművészet igazán szemet gyönyörködtető, szinte szó szerint művészi alkotásokkal rukkol elő. A japánból útjára indult és azóta már sok országban hódító gyümölcs vagy virágszendvicsek elkészítése némi kézügyességet ugyan igényel, de korántsem annyira bonyolult, mint amennyire első látásra tűnhet. Ha valami igazán különlegessel szeretnénk meglepni az édesanyánkat, készítsünk neki gyümölcs szendvicseket reggelire.

Hozzávalók:

  • 30 gramm cukor
  • 12 db toast kenyér (szeletelt) – érdemes fehér kenyeret választani vagy esetleg vékonyra szeletelt vajas kalácsot
  • 200 ml tejszín
  • 200 gramm mascarpone
  • Gyümölcsök: szőlő (mag nélküli), eper, mandarin, kivi, banán – inkább olyan gyümölcsöket válasszunk, amelyeket könnyű szeletelni és nem túl lédúsak, hogy ne áztassák el a szendvicseket. Friss gyümölcsöt használjunk, a fagyasztott ennél az édességnél nem célszerű.

Elkészítés:

A fenti hozzávalókból 6 szendvics készíthető, amiket még felezni kell, tehát végül 12 db szendvicsünk lesz.

A tejszínt és a kristálycukrot verjük kemény habbá, majd adjuk hozzá a mascarponét és jól keverjük össze.

A gyümölcsök előkészítése: hámozzuk meg és vágjuk fel a őket vékony szeletekre.

Virágfej: a banánból, kiviből vagy mangóból kiszúró forma segítségével vagy egy kisebb éles késsel formázhatunk virág vagy szív alakot. Az eper formája önmagában is hasonlít egy szívre, így azt elég csak felszeletelni. Három szelet eperből például tulipánt formázhatunk.

Levelek, szárak: a kivi és a szőlő szeletek adhatják a levél és szár mintákat. Ehhez a szőlőszemeket vágjuk félbe, a kivit pedig szeleteljük fel.

Összeállítás:

Az egyik kenyérszeletet kenjük meg a mascarpones krémmel jó vastagon. Erre jöhetnek a gyümölcsök virág alakzatban: virágfej, szár, levelek. Bátran lehetünk kreatívak, engedjük szabadjára a fantáziánkat. Ahhoz, hogy térben kicsit látványosabb legyen a virág formánk érdemes a virágfej és levél közé még egy réteg mascarponét kenni, így jobban elkülönülnek majd szeleteléskor, életszerűbb lesz a virágforma. Végül borítsuk be egy utolsó réteg mascarponéval a szendvicsünket és helyezzünk rá a fedő szelet kenyeret. Csomagoljuk szorosan alufóliába és helyezzük néhány órára a hűtőbe. Ezután átlósan vágjuk félbe és már tálalhatjuk is. Aki még nem érzi magát készen ahhoz, hogy virágmintával próbálkozzon, annak sem kell feladnia, hiszen a színes gyümölcs darabokból egy egyszerű sorminta is nagyon látványos tud lenni.

Mint minden ajándékozásnál, most is az a legfontosabb, hogy a meglepetésünk szívből jöjjön és személyre szóló legyen. Felejtsük el egy kicsit a hasznos és praktikus ajándékokat, még csak a tökéletességre sem kell törekednünk, fókuszáljunk inkább arra, hogy örömmel készítsük, és hogy mekkora örömöt fogunk vele szerezni.