Tudtad, hogy egy felnőtt ember súlyának akár a 60 százaléka is lehet víz? Gyermekek esetében ez az arány még nagyobb, hiszen az idő előrehaladtával egyre csökken testünk víztartalma. A 10%-os, vagy afeletti folyadékveszteség akár halálhoz is vezethet, és míg élelem nélkül akár 3 hétig is kibírnánk, víz nélkül legjobb esetben is csak 10 napig tudnánk életben maradni.

A folyadékmennyiség fontos szerepet játszik a vértérfogat fenntartásában és testünk hőmérsékletének szabályozásában is (izzadás). Legnagyobb mennyiségben az izmokban található meg, ezért a megfelelő hidratáltság az izmok összehúzódásához, a legegyszerűbb mozgásokhoz is elengedhetetlen.

Mennyit és mit igyunk egy nap?

Az MDOSZ (Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége) által kiadott Okostányér szerint egy egészséges felnőttnek mintegy 8 pohár folyadékra van szüksége naponta. Ez 2-2,5 dl-es poharakkal számolva nagyjából 1,6-2 liter innivalót jelent. Lehetőség szerint a 8 pohárnyi ital több, mint a fele (nagyjából 5 pohár) víz legyen, és csak alkalmanként, kis mennyiségben fogyasszunk gyümölcs- és zöldségleveket, tejes italokat, turmixokat.

Ha a testsúlyunkhoz szeretnénk kiszámolni a napi folyadékszükségletünket, akkor 30-35 ml/testtömeg kg folyadékkal számolhatunk. Ez egy 70 kg-os felnőtt esetében napi 2,1-2,5 l vizet jelent, ennek egy része azonban származhat a különböző élelmiszerekből is.

Extrém melegben vagy sportolás közben ez a mennyiség természetesen nő, hiszen az izzadás során elvesztett folyadékot pótolnunk kell. Ha szeretnénk megbecsülni, hogy mennyi folyadékot kell visszapótolnunk, mérjük meg magunkat minimális ruházatban edzés előtt és után is; a különbség nagyrészt az izzadtságból fog származni. Érdekesség, hogy hogy a szoptató édesanyák folyadékszükséglete is növekszik, az ő esetükben körülbelül 700 ml-rel kell többet fogyasztani naponta.

Magas víztartalmú élelmiszerek

A megfelelő hidratáltsághoz a különböző, magas víztartalmú zöldségek, gyümölcsök és egyéb élelmiszerek fogyasztásával is hozzájárulhatunk. Legkevesebb (5% körüli) folyadék az olajos magvakban található.

zöldségek/gyümölcsök folyadéktartalom egyéb élelmiszerek folyadéktartalom
jégsaláta 96 % tej 91 %
kígyóuborka 95 % tojás 75 %
görögdinnye 92 % tőkehal 74 %
répa 88 % marha hátszín 59 %
narancs 82 % ementáli sajt 38 %
szőlő 81 % fehér kenyér 37 %

Ha nem szeretjük a vizet…

Sokan nem tudják meginni magában a vizet. Ilyenkor jó szolgálatot tehetnek a különböző ízesített ásványvizek is, hiszen alacsony energiatartalmuknak köszönhetően nem fogják nagymértékben megemelni a napi energiabevitelünket. 1 dl Vöslaur Balance ásványvízben mindössze 15 kcal van, míg ugyanennyi kóla ennek akár a háromszorosát is tartalmazhatja.

Ha érdekelnek az újdonságok, ízesített vizeket akár otthon is könnyedén készíthetünk. Biztosan nagy sikert arathatunk például az eper-menta-lime kombinációval, amihez minden alapanyagot megtalálhatunk a GRoby üzleteiben. Használhatunk alapként ásványvizet vagy csapvizet, illetve bátran kísérletezhetünk a különböző édesítőkkel és azok mennyiségével is. Izgalmas lehet akár a Naturganik kókuszvirág cukrát is kipróbálnunk egy-egy recept alkalmával, ami enyhén karamelles ízt kölcsönöz majd az italunknak.

 

Nézd meg teljes kínálatunkat!

Kiemelt termékek: