A hűtőszekrény nélkülözhetetlen háztartási eszköz a konyhában. Segítségével frissen tarthatjuk az élelmiszereinket, és hosszabb ideig megőrizhetjük azok ízét, vitamintartalmát. Azonban sokan hajlamosak olyan élelmiszereket is a hűtőben tartani, amelyeknek nincs szüksége hűtésre. Nem csak a helyet foglalják, de a hideg minőségi romláshoz is vezet esetükben. Aminek a vége az, hogy tetemes mennyiségű élelmiszer végzi feleslegesen a szemetesben, holott helyes tárolással ezek megmenthetőek lennének. Az élelmiszerpazarlás pedig korunk egyik óriási problémája. Az EU-ban 88 millió tonna élelmiszer kerül kidobásra évente, míg hazánkban 1,8 millió tonna. Ennek 41%-a pedig a háztartásokban keletkezik. Helyes tárolással viszont nem csak kevesebb élelmiszer vész kárba, de anyagilag is jobban járunk. Ráadásul nem csak az élelmiszerek árán spórolhatunk, hanem a hűtőnk működését is hatékonyabbá tehetjük, ha tudjuk mit érdemes hűtőben, és mit a kamrában tárolni.

Ételek, amelyeknek kell a hideg

A nyers hús és hal, illetve a felvágottak, májkrémek hőmérséklet-érzékenyek, ezért mindig a hűtőben kell tárolni őket. A hűtés segít megelőzni a baktériumok szaporodását és a minőség romlást. Csomagoljuk be őket légmentesen, és tegyük a hűtő alsó polcára, hogy elkerüljük az esetleges lecsepegést más élelmiszerekre. Ha később szeretnénk felhasználni, akkor mehet egyből a fagyasztóba.

Bizonyos ételeket feltétlenül szükséges hűtőben tárolni, másoknak elég a kamra, vagy a pult. A hústermékeket soha ne felejtsük ki, egyből tegyük hűtőbe.

A tej, a joghurt, tejföl, a sajt és más tejtermékek szintén a hűtőben tárolandók. A tej esetében, míg az ESL tejet hűtőben kell tárolni felbontás előtt is, az UHT tejeket és mag- vagy növényi tejeket csak felbontás után szükséges a hűtőbe tenni.

Az elkészített, főtt ételeket is a hűtőben helyezzük el, különösen akkor, ha nem fogyasztjuk el azonnal. Várjunk, amíg teljesen kihűlnek, majd helyezzük őket légmentesen lezárt tárolóedényekbe vagy fóliába, hogy megőrizzék frissességüket, és hogy elkerüljük a többi élelmiszerrel való szennyeződést vagy a szagok átvitelét.

Bizonyos ételeket feltétlenül szükséges hűtőben tárolni, másoknak elég a kamra, vagy a pult. A bepácolt készételeket ne felejtsük kint, egyből tegyük hűtőbe.

A zöldségek közül a salátát, paprikát, gombát érdemes hűtőben tárolni, íg a gyümölcsök közül a bogyós gyümölcsöket. Csomagoljuk őket légáteresztő tasakokba vagy dobozokba, hogy elkerüljük a nedvesség felhalmozódását és a romlást. Azonban fontos megjegyezni, hogy nem minden zöldséget és gyümölcsöt kell a hűtőben tárolni. Például a banánt, citrusféléket és avokádót inkább szobahőmérsékleten érdemes elhelyezni, mivel a hideg hőmérséklet rontja az ízüket és textúrájukat.

A friss savanyúságot is tegyük a hűtőbe, hogy ezzel az erjedési folyamatot lelassítsuk. A hőkezelt savanyút viszont felbontásig tárolhatjuk a polcon is.

Élelmiszerek, amelyekről nem is gondolnánk, hogy hűtőben a helyük

Hova tegyük a tortilla lapokat, ha nem fogyott el az összes? Nehézkes visszacsomagolni, ráadásul hamar ki is szárad. A hűtőben viszont tovább megőrzi frissességét, ezért felbontás után tegyük egy nejlonzacskóba vagy dobozva és így tároljuk a hűtőben fogyasztásig.

A szószoknak, mint a ketchup, majonéz és a mustár felbontás után szintén a hűtőben a helyük. Viszont a csípős szószokat és a szójaszószt felbontás után is tárolhatjuk szobahőmérsékleten anélkül, hogy penészes lenne, köszönhetően magas sav- és sótartalmuknak.

A főtt csemegekukorica is mehet a hűtőbe, ha megmaradt, így még édesebb lesz.

Mehet a kamrába vagy a konyhapultra

Néhány élelmiszerről tévesen azt gondoljuk, hogy a hűtőben a helye, pedig bátran tárolhatjuk szobahőmérsékleten is. Sőt, néhányról nem is gondolnánk, hogy kifejezetten rosszat tesz számukra a túl alacsony hőmérséklet.

A hideg hőmérséklet kifejezetten ízetlenné és ikrás-pépessé teszi a paradicsomot. Még ha csak néhány szelet maradt is ki a szendvicsből, takarjuk le és tároljuk inkább a konyhapulton, ugyanis a hűtőből kivéve, sosem lesz már ugyanolyan édes, mint korábban.

Bizonyos ételeket feltétlenül szükséges hűtőben tárolni, másoknak elég a kamra, vagy a pult. Bizonyos zöldségek ízét kifejezetten rontja a hűtőben tárolás.

A tojás tárolása igencsak megosztó kérdés. Van, aki akkor érzi magát biztonságban, ha a hűtőben tárolja, mások szerint viszont szobahőmérsékleten sem lesz baja. Amíg a tojás héja sértetlen, addig nyugodtan tárolhatjuk a kamrapolcon saját dobozában, a lejárati határidőn belül.

A hagymát, fokhagymát és burgonyát szintén felesleges a hűtőbe préselni. Az alacsony hőmérsékleten való tárolás ronthatja az ízüket és textúrájukat. Hagyjuk őket száraz, hűvös és sötét helyen, mint például a kamra polca vagy egy jól szellőző kerámia edény. Ha nincs elegendő tárolóhelyünk, felesleges ezekből az élelmiszerekből nagyobb mennyiséget felhalmozni.

A déligyümölcsöknek, mint a banán, avokádó, mangó vagy az ananász és a citrusféléknek nincs szükségük a hűtött tárolásra. Hagyjuk őket szobahőmérsékleten, hogy az érési folyamatukat befejezzék. Ráadásul a hűtős tárolás ront az állagukon és az ízélményen.

A barackra, cseresznyére és a szilvára is sajnos ugyanaz a sors vár, mint a hűtött paradicsomra. Hamar elveszítik a zamatukat, ha hűtőbe tesszük őket, ezért egy jól szellőző gyümölcsöskosárban sokkal jobb helyük lesz, és még látványnak sem utolsók.

A hideg hőmérsékleten az olajok megdermedhetnek vagy megszilárdulhatnak, ami ronthatja a minőségüket. Ugyanez igaz a magvakra is, ezért tartsuk inkább mindkettőt a konyhapulton. Bár könnyen avasodhatnak, de ha hamar elfogyasztjuk, akkor felesleges a hűtőben tárolni.

Bizonyos ételeket feltétlenül szükséges hűtőben tárolni, másoknak elég a kamra, vagy a pult. A száraz magvak, tészták nem igényelnek hűtést, mehetnek a polcra.

A méz természeténél fogva tartós és nem igényel hűtést. Tartsuk száraz és hűvös helyen. A száraztészta, rizs, liszt és egyéb gabonafélék szintén nem igényelnek hűtést. Száraz, légmentesen lezárt üvegben vagy műanyag dobozban felbontás után például a konyhaszekrényben helyezzük el.

Végezetül egy nagy kedvenc, a csokoládé, amit semmiképpen se tartsunk a hűtőben. Megváltoztatja a színét, állagát és még a hűtőben lévő szagokat is magába szívja. Teljesen élvezhetetlenné válik a hűtős tárolás után.