Rend és rendszer. Ezt a jelmondatot egész életvitelünk kialakításánál érdemes követnünk, a nagy dolgoktól kezdve egészen az apróságokig. De ahhoz is nagyszerű útmutatást kínál, hogy hogyan rendezzük be a hűtőnket, hogy egyszerre praktikusan, könnyen elérhető legyen minden, és az ételek is a legtovább frissek és fogyaszthatóak maradjanak. Lássuk, miképp pakoljuk el a bevásárlás után a zöldséget, gyümölcsöt, húst és a tejtermékeket!

Felső polc

Miért, nem mindegy, hogy melyik polcra mit rakunk?  Nem bizony! A hűtőszekrényben ugyanis nem egyforma a hőmérséklet. A fizika törvényei miatt a legfelső polcon van a legmelegebb. A hideg viszont kulcsszerepet játszik abban, hogy az ételek sokáig eltarthatóak legyenek, mivel az alacsony hőmérséklet lelassítja a veszélyes mikrobák szaporodását. A felső polcokon nagyjából 8℃ fok van, ezért itt tarthatjuk az olyan termékeket, amelyek felbontás után hűtést igényelnek, illetve az ételmaradékokat is. Alapszabály, hogy forró ételt nem teszünk a hűtőbe! Várjuk meg, hogy szobahőmérsékletűre hűljön, ezután tegyük át egy műanyag tárolódobozba, és úgy tegyük a polcra. Kevesebb helyet is foglal, illetve lezárva nem veszi át a hűtő tartalmának illatát.

Középső polc

Itt körübelül 5 fok van, ezért ide kerülhetnek a tejtermékek, a felvágottak és a sütemények. felvágottakat is érdemes az eredeti csomagolásuk helyett többszintes tárolódobozban tartani, így tovább eltarthatóak, és a rendszerezésnek köszönhetően jobban látjuk, hogy milyen sonkák és szalámik sorakoznak a hűtőben.

Alsó polc

Közvetlenül a zöldségtároló fiókok felett van a leghidegebb, körülbelül 2-3 ℃ fok. Ezért erre a polcra kell rakni a legérzékenyebb élelmiszereket, a nyers húsokat és a halat. A nyers húst minél hamarabb dolgozzuk fel, hogy keveset álljon a hűtőben. Ha tudjuk, hogy pár napig nem lesz időnk megfőzni vagy megsütni a húst, akkor érdemes inkább lefagyasztani, így csökken a megromlásának az esélye. A húsokat mindig külön tárolódobozban érdemes tartani, mert így megakadályozhatjuk a szagok terjedését. Így könnyebb őket távol tartani a többi élelmiszertől is, amivel elkerülhető, hogy a levében felszaporodott baktériumok keresztszennyeződést okozzanak (például átkerülve a gyümölcsökre). Mielőtt a húst a tárolódobozba tesszük, érdemes jó alaposan lemosni, ezzel is növelhetjük az eltarthatóságát.

Zöldség – Gyümölcs a hűtőben

Sokan a bevásárlás után az összes zöldséget és gyümölcsöt is automatikusan bepakolják a hűtőbe. Ezt az esetek többségében nagyon is jól teszik, hiszen így a zöldségek-gyümölcsök, főleg a nagy melegben, tovább frissek maradnak. Viszont van néhány kivétel, amelyeket nem ajánlott a hűtőben tárolni. A burgonyát például, amely a sötét és hűvös helyeken sokáig eltartható, tilos hűtőben tartani, mert a fokozott hideg a krumpliban található keményítőt cukorrá alakítja. Ettől nem csak az íze lesz sokkal édesebb, de a fogyasztása is veszélyesebb lesz: a hűtőben tárolt burgonya kisütésekor ugyanis a cukor reakcióba léphet az aminosavakkal és akrilaimid képződhet, ami rákkeltő. A déligyümölcsök esetében pedig pont az ellenkezőjét tudjuk elérni azzal, hogy hűtőbe rakjuk, vagyis hamarabb romlanak meg, és az aromájuk is kevésbé lesz élvezhető, mint ha nem tennénk hideg helyre.

vásárlás

A hűtő ajtaja

Itt általában 10-15 C fok van, azaz ide a minimális hűtést igénylő termékeket helyezzük, például , lekvárt, vajat vagy mustárt. Egyesek szerint a tojást is lehet itt tárolni – a legtöbb hűtőben itt is vannak elhelyezve a beépített tojástartók –, de ha igazán biztosra szeretnénk menni, tegyük inkább az alsó, leghidegebb polcra.

 A rendszerezés nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a megvásárolt termékek ne romoljanak meg a hűtőnkben. amivel rengeteg pénzt spórolhatunk meg. Ne zsúfoljuk tele a hűtőnket, mert minél több mindent pakolunk bele, annál jobban csökken a hűtési hatékonyság. Alkalmazzunk tárolódobozokat, hogy átlátható legyen a hűtőnk tartalma, és amit frissen vásároltunk, azt pakoljuk hátrébb.

 

Kiemelt termékek: