A főzelék szó hallatán egyesek viszolyogva gondolnak vissza gyermekkoruk iskolai menzás élményeire. Pedig a finomfőzelék valóban lehet finom, a sárgaborsóról és a spenótról nem is beszélve.

Maga a főzelék mint ételtípus már csak azért is különleges, mivel más nemzetek konyhájában nem igazán találunk hasonlót. Talán az indiai dahl – amit jellemzően vöröslencséből vagy valamilyen hüvelyesből készítenek – közelíti meg az általunk ismert (sárgaborsó) főzelék állagát leginkább.

Mostanság azonban – az időszakos böjtnek és a nyers vagy félig főtt zöldségekre építő diétáknak köszönhetően – újra divatba jöttek a főzelékek,, hiszen ezekbe kiválóan beilleszthető egy-egy főzelék, ami nem terheli a gyomrot. Jól elkészítve nemcsak ízletes, de rostforrásként is kiváló. Kalóriatartalma alacsony, viszont a rostnak köszönhetően hosszabb időre eltelít. Mindemellett pedig könnyű elkészíteni, gyorsan kész van és még pénztárcabarát is. Sietős hétköznapokra például remek választás. Néhány izgalmas fűszerrel vagy feltéttel megbolondítva a gyerekek is szívesen fogyasztják. 

Klasszikusok modern formában

A tökfőzeléket sokan szeretik. Hogy ne legyen annyira unalmas, adjunk hozzá cukkinit. Ha zsenge cukkinit használunk, még a hámozással sem kell az időt tölteni. Izgalmasabbá tehetjük, ha a gyalult tök mellé a cukkinit durvábbra aprítva adjuk hozzá vagy zöldséghámozóval szeleteljük hajszálvékony csíkokra. Így színekben és textúrában is egészen eltérő lesz a megszokottól. A kapor jól illik mindkettőhöz, így használjuk bátran. Ha további újításokra is vevő a család, akkor kapor helyett adjunk hozzá koriandert, lime-ot és kókusztejet.

Tipp: rántás helyett inkább habarjuk a főzelékeket. Sokkal lágyabb, selymesebb ízeket csalogathatunk így elő. Ha kefirrel vagy tejföllel készítjük, még ízletesebb lesz a spenót, de a sóska is.

Ideje a répafőzeléket és a finomfőzeléket visszahelyezni az otthoni gasztrotérképre!

A szokásos hozzávalókon túl azonban adjunk hozzá citromlevet és frissen reszelt citromhéjat is. A citrusos ízvilág nagyon jól megy a répa és a borsó édeskés ízéhez (gondoljunk csak a tárkonyos ragulevesre). Rántás helyett ezt a főzeléket is tejjel készítsük, olaj helyett pedig használhatunk vajat a lágyabb ízek eléréséhez.

Nemszeretem zöldségek

A brokkoli a karfiol mostohatestvére, legalábbis külsőre. Bár a káposztafélék családjába tartozik, az érzékenyebb gyomrúak is bátran fogyaszthatják, mert a többi káposztafélénél sokkal könnyebben emészthető. C-vitaminban és antioxidánsokban gazdag, ezért immunvédő szerepe sem elhanyagolható, karotinoid tartalmának köszönhetően pedig megelőzhetjük vele az erek, artériák eltömődését.

Paradicsomos brokkolifőzelék mogyoróval

Hozzávalók:

  • 1,5 kg brokkoli vagy fagyasztott brokkoli,
  • 40 dkg paradicsom (kockázott konzerv is jó),
  • 1 nagy fej vöröshagyma,
  • 2 gerezd fokhagyma,
  • 4 evőkanál olaj,
  • 1 kávéskanál currypor,
  • 2 evőkanál vaj,
  • 2 evőkanál nem sózott, pörkölt mogyoró,
  • 1 csokor petrezselyem

Elkészítés:

1. A rózsáira szedett brokkolit leöblítjük. Ha a brokkoli szára zsenge, nem túl fás, akkor ezt is használhatjuk a főzelékhez. A paradicsomot apróra felkockázzuk, illetve a hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk.

2. Melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra. Az olajat egy kisebb edényben összekeverjük a curry porral és egy pici sóval. A brokkoli rózsákat nagy tálba tesszük és meglocsoljuk a fűszeres olajjal, alaposan összekeverjük, hogy mindenhol kellőképpen bevonja az ízletes olaj. Sütőpapírral bélelt tepsire öntjük a brokkolit és 15-20 perc alatt pirosra sütjük. 

3. Amíg a brokkoli sül, egy mélyebb serpenyőben felolvasztjuk a vajat, majd hozzáadjuk a hagymát, a fokhagymát, megsózzuk és üvegesre pároljuk, ezt követően lefedve nagyjából 15 perc alatt puhára főzzük. Hozzáadjuk a darabolt paradicsomot és együtt főzzük még további 10 percig, sóval, borssal ízesítjük. A paradicsomhoz hozzátesszük a brokkolit és botmixerrel pürésítjük.

4. A mogyorót durvára vágjuk és száraz serpenyőben megpirítjuk. Végül a főzeléket a pirított mogyoróval és az apróra vágott petrezselyemmel szórjuk meg.

Kókuszos sárgaborsó főzelék

Bolondítsuk meg a sárgaborsót fűszeres kókusztejjel és máris Indiában találhatjuk magunkat!

Hozzávalók:

  • 25 g vaj,
  • 25 dkg sárgaborsó,
  • 4 dl kókusztej,
  • 1 közepes fej vöröshagyma,
  • 1 teáskanál mustármag,
  • 1 evőkanál római kömény,
  • 1 evőkanál kurkuma,
  • 2 gerezd fokhagyma,
  • 1 teáskanál cayenne bors,
  • 2 db babérlevél,
  • 1 kávéskanál chili,
  •  só ízlés szerint,
  • 1 l víz 

Elkészítés:

A fűszereket először száraz serpenyőben „pattogtassuk” ki, hogy előcsalogassuk belőlük az aromákat. De vigyázzunk, nehogy odaégjenek! Ezután adjuk hozzá a vajat és az apróra vágott fokhagymát, hagymát. Az üvegesre párolt hagymához adjuk a sárgaborsót, jól összekeverjük, majd felöntjük vízzel. Addig főzzük, amíg megpuhult a borsó. A főzés végén adjuk hozzá a kókusztejet, ezután ha még szükséges ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és forraljunk rajta egyet. A tálaláshoz a főzeléket tovább ízesíthetjük még frissen aprított korianderrel vagy petrezselyemmel.