Az egyik üdítőitalgyártó felmérése szerint minden második magyar felnőtt jól ismeri az aranyszabályt, mely szerint az ajánlott folyadékfogyasztás napi 2-2,5 liter. Ennek ellenére sokaknál visszatérő probléma, hogy mégsem isznak elegendő folyadékot. Persze aki próbálta már csak vízből bevinni a két literes mennyiséget, az tapasztalatból tudhatja, hogy nem kevés elszántságra és tudatosságra van hozzá szükség. E probléma áthidalására kiváló megoldás a turmix.

Hogyan pótolhatjuk szervezetünkben a folyadék mennyiséget, ha besokalltunk a víztől?

A nyers gyümölcsök és zöldségek is rengeteg vizet tartalmaznak a számtalan vitamin mellett, nem utolsó sorban pedig magas rosttartalommal is rendelkeznek, ami nagyban segíti az egészséges bélműködést és támogatja a fogyókúrát.

Bár gyümölcsöket az emberek nagy többsége szívesen fogyaszt magában is, a zöldséggekkel már egészen más a helyzet. Igen kevesen tudják elképzelni magukat zellerszárat vagy uborkát ropogtatva, csak hogy a napi folyadékbevitel meglegyen.

Nagy könnyebbséget jelenthetnek ebből a szempontból is a manapság igen divatos smoothiek, turmixok vagy shakek. Sokan egymás szinonimájaként is használják ezt a három fogalmat, pedig nem teljesen fedik egymást. De mi is a különbség köztük?

Turmix

A turmixok bármilyen zöldségből, gyümölcsből, sőt még akár magokkal kiegészítve is készülhetnek. A dietetikusok és táplálkozási szakértők egyértelműen a friss alapanyagokat javasolják, sőt a legújabb kutatások szerint a hazai és idénygyümölcsök, zöldségek fogyasztása az optimális. A távoli országokból érkező, sokszor a szállítás során érlelt hozzávalók nem feltétlenül tesznek jót a szervezetnek, bár nehéz lenne magyar banánt vagy ananászt használni kedvenc turmixitalunkhoz.

Egy jó smoothie vagy turmix edzés után, vagy uzsonnára kiváló szénhidrátforrás.

Smoothie

Nagy az átfedés a turmixszal, de az eredeti smoothiet fagyasztott gyümölcsből és/vagy zöldségből készítik. A jeges hozzávalók adják meg jellegzetes sűrű, kásás állagát. Ráadásul a felolvadó jég miatt nem nagyon van szükség további higításra sem, de ez már ízlés kérdése.

A shake eredetileg fagylalttal készült, mára azonban elmosódott a határ a shake és a turmix között.

Shake – az igazi kakukktojás

A shakek eredetileg Amerikában terjedtek el az 1950-es években. Elkészítéséhez fagylaltot és tejet használtak. Emellett az összekeverés technikája is különleges volt, ugyanis nem turmixgépben készült, hanem rázva. Később már egyéb hozzávalókat is alkalmaztak, mint például a gyümölcsök, így egyre inkább elmosódott a határ a turmix és a shake között.

Mivel érdemes hígítani a turmixot?

A turmixok és smoothiek esetében a hozzávalókat turmixgépben vagy botmixerrel szokás összekeverni. Ha túl sűrűnek találjuk hígítsuk bátran ízlésünk szerint.

A klasszikus turmix alapösszetevője a gyümölcs vagy a zöldség és a tej vagy a tejszín.

A klasszikus turmixokat tejjel készítették, de ma már sokan vízzel hígítják a kevesebb kalóriatartalom vagy intolerancia miatt. Szerencsére ma már számos megoldást találunk a tej helyettesítésére, ha valaki allergia, túlérzékenység miatt nem fogyaszthatja. Kedveltek a növényi italok, mint a rizs, kókusz vagy szójatej és ezeknek ízesített variációi is. Egészen különleges magokból készült tejekkel is próbálkozhatunk, mint például a kesudióból készült ital.

A turmix elkészítéséhez édemes magtejeket hazsnálni, és ezek higításra is alkalmasak.

Mindezek mellett akár a citrom kifacsart leve is jó megoldás lehet vagy fermentált italok, mint a kombucha használata. Utóbbiakkal azonban óvatosan kísérletezzünk, jellegzetes ízük nem biztos, hogy passzol az italunkhoz, illetve a tejes hozzávalókkal sem ápolnak jó barátságot.

A turmix ízesítése

Ha édesíteni szeretnénk a turmixunkat, kézenfekvő megoldás lehet a méz vagy a stevia a cukor helyett, de akár datolyát is adhatunk a keverékhez.

Akik az egzotikusabb ízvilágot kedvelik, bátran kísérletezhetnek a gyömbér, fahéj vagy akár bors, chili kombinációkkal is.

Kinek és mikor ajánlott a turmixok fogyasztása?

A válasz nagyon egyszerű: bármikor és bárkinek, amikor csak kedvünk tartja. Azonban a kalóriabevitelre ügyelni kell, a gyümölcsök alapvetően magas cukortartalommal, a hozzáadott tej vagy növényi italok pedig magas kalóriatartalommal bírnak.

A gyermekeknek az édes üdítők helyett jó alternatívát jelent a turmix, főleg a nyári hőségben folyadékpótlásra is.

Viszont okosan vegyítve a hozzávalókat, kiváló kiegészítői lehetnek a diétáknak, időszakos böjtölésnek. Ráadásul ezek a természetes italok nem csak a folyadékbevitelt támogatják, hanem energia- és vitaminszintünk növelésében is nagy szerepet játszanak. Utóbbi különösen fontos a téli és tavaszi időszakban, amikor a szervezet vitaminigénye amúgy is magasabb.

Sőt, a gyerekek számára is „belépő” lehet a gyümölcsökhöz, zöldségekhez való szoktatás idején, vagy ha épp dackorszakukban nem hajlandók a nyers zöldséget, gyümölcsöt megenni.