Nagy melegben természetes, hogy jobban kívánjuk a hűsítő italokat. Sokan választanak ilyenkor a víz helyett különböző üdítőket, de belegondoltál már, hogy ez milyen hatással lehet a szervezetedre?

Igyunk! De mennyit?

A hidratáció fontos, különösen a melegben, amikor sokkal többet izzadunk, így több folyadékot is kell visszapótolnunk. Az azonban korántsem mindegy, hogy hogyan tesszük meg ezt!

Azt, hogy kinek mennyi folyadékra van szüksége, számos tényező befolyásolhatja. Ilyenek például a kor, a nem vagy az egészségügyi állapot, de az egyéni adottságok is rengeteget számítanak, ahogy az sem mindegy, hogy pontosan mit fogyasztunk. Mivel ez az intervallum elég tág, és személyenként változik nagyjából 1,5 és 3 liter között, ezért most az egyszerűség kedvéért számoljunk a sokszor elhangzó két liter, azaz körülbelül 8 pohárnyi folyadékkal. Az a legjobb, ha ebből a mennyiségből legalább 5 pohárnyi tiszta víz, amit kiegészíthetnek egyéb folyadékokok, például levesek, turmixok vagy üdítők.

De mit válasszunk, ha már unjuk a vizet? Sokan ilyenkor a 100%-os gyümölcslevekre, smoothie-kra szavaznak. Ha csak gyümölcsöt tartalmaz, bátran ihatjuk, hiszen az egészséges, nem?

egyszerű szénhidrát

Nos, ez attól függ. Ha szeretnénk vigyázni az alakunkra, vagy nem állandó aktív fizikai munkát végzünk, akkor bizony számíthat az a pár extra kalória, amit a különböző cukros üdítőknek köszönhetünk.  Ezért érdemes odafigyelni rá, hogy napi 1-2 pohárnál tényleg ne igyunk többet belőlük.

Gyümölcs mindenáron?

Gondoltad volna? Egy kis dobozos (2 dl) 100%-os narancslé nagyjából ugyanannyi cukrot tartalmaz, mint azonos mennyiségű narancsos Fanta.

Ez körülbelül 5 darab kockacukornak megfelelő mennyiségű cukrot jelent, ami nagyjából plusz 100 kalóriának felel meg a vízhez képest. Ha a napi 2 liternyi folyadéknak, akár csak a felét is gyümölcslevekből vagy egyéb cukrozott üdítőkből fedezzük, az ennek az ötszörösét jelenti, tehát már ≈500 kalória pluszban is lehetünk a nap végére.

Fruktóz mint egyszerű szénhidrát

De nem csak az extra kalóriák miatt nem ajánlott kizárólag gyümölcslevekből, cukros üdítőkből fedezni a szükséges folyadékmennyiséget! A gyümölcsökben található cukrok ugyanis egyszerű szénhidrátok, azaz nagyon könnyű őket lebontani, és hamar energiához jut belőle a szervezetünk, de pont ezért gyorsan le is esik fogyasztásuk után a vércukorszintünk. Minél alacsonyabb a vércukrunk, annál inkább fogjuk kívánni az egyszerű szénhidrátokat, cukros italokat, melyekből a szervezetünk az energián kívül semmit sem profitál.

Ezt a folyamatot megszakíthatjuk, ha rostosabb, zsírosabb vagy fehérjében dúsabb élelmiszerek fogyasztásával lassítjuk az egyszerű szénhidrátok (cukrok) felszívódását. Két dl narancslé mellé például együnk pár szem mandulát is, vagy egy szelet sajtot. Az is jó megoldás lehet, ha magát az egész gyümölcsöt választjuk az üdítők helyett, hiszen ilyenkor a gyümölcsöt nem fosztják meg a rostjaitól, melyek jelenléte már önmagában lassítja az egyszerű cukrok felszívódását.

Ezen kívül figyelhetünk arra is, hogy hozzáadott cukortól mentes, esetleg alternatív édesítőszereket tartalmazó üdítőket válasszunk, vagy részesítsünk előnyben olyan italokat, amelyeknek magasabb a víztartalma. Ha például a GRobynál kapható Sió Light rostos őszibarack gyümölcsitalt választjuk, ami 25%-os gyümölcstartalma mellett is csak 12 kcal/dl energiát tartalmaz, máris majdnem 400 kalóriát spóroltunk 1 doboz elfogyasztása után. Ez felér egy bő félórás futással vagy egy kisebb hamburgerrel. Te melyiket választanád?

Nézzd meg teljes kínálatunkat!

Kiemelt termékek: