Ősszel minden a színekről szól: a lehulló falevelek narancsban, bordóban, sárgában pompáznak, és ezt a színkavalkádot szívesen látjuk viszont a tányérunkon is. Kiváló választás erre a szezon sztárja, egy igazi vitaminbomba, vagyis a sütőtök!
Ismerjük meg mélyebben is ezt a tápláló, finom és szuperegészséges alapanyagot, melyből – csalóka nevétől eltérően – nem csak sütve készülhetnek finomságok.
Tökkalauz
A sütőtök egyesek szerint Közép- és Dél-Amerikából, mások szerint Észak-Amerikából származik. Magyarországon az első államilag is elismert fajta a Nagydobosi sütőtök volt. Szürke héja és vastag, kemény narancssárga húsa van, átlagosan 5-10 kg tömegűre nő, és ebből készíthetők a legfinomabb sült tökös ételek.
A kanadai sütőtököt hosszúkás körtealakja miatt sonkatöknek is nevezik. Sima héjáról, élénk narancssárga színéről és 2-4 kg-os tömegéről ismerhetjük fel. Húsa szinte krémes állagú, könnyen feldolgozható, ezért levesek, saláták, ivólevek és főzelékek elkészítéséhez kiváló alapanyag.
A legtöbbet talán a Halloween-tökkel találkozhatunk, melyből könnyen faragható héja miatt nagyszerű lámpásokat lehet készíteni. Ízre ugyanakkor meglehetősen jellegtelen, ezért étkezésre nem igazán alkalmas, inkább esztétikai, mint gasztronómiai élményt várhatunk tőle.
A gyógyító tök
A sütőtök egészségmegőrző, gyógyító hatását kiemelkedően magas tápanyagtartalmának köszönhetjük: a kalcium, réz, foszfor, mangán, vas, karotin, biotin és folsav mellett számos vitamin (A, B1,B2,B6) is megtalálható benne.
Gyulladásos megbetegedések, illetve az ebben az időszakban igen gyakori megfázásos, meghűléses tünetek megfékezésére is kiváló módszer, hiszen enyhíti a köhögést, tüsszögést, csökkenti az asztmarohamok előfordulását, és őrzi a szemeink egészségét is.
A sütőtök fogyasztása széppé teszi a bőrünket, a népi gyógyászatban a szeplők és pattanások eltüntetésére, illetve égési sérülések kezelésére használták. Ezen kívül az emésztési problémákra is jótékony hatással van, serkenti a máj működését, illetve kiválóan működik vízhajtóként és béltisztítóként is.
Nyersen fogyasztva, vagy préselt léként jelentős mennyiségű C-vitaminhoz juthatunk általa. Húsa mellett a magját is érdemes fogyasztani, hiszen vértisztító hatásának köszönhetően könnyedén veszi fel a harcot a köszvénnyel, esszenciális olaja pedig fokozza az A-vitamin felszívódását. Hidegen sajtolt olaja csökkenti a vérben a rossz koleszterin mennyiségét, amivel csökkenti az infarktus kialakulásának kockázatát.
A tök méltó párja – az édesburgonya
A sütőtökön kívül az édesburgonya is értékes szereplője lehet őszi étrendünknek, hiszen alacsony glikémiás indexe miatt cukorbetegek és fogyni vágyók is bátran fogyaszthatják. Emellett sok benne az antioxidáns, rostban gazdag, illetve a karotin és mangántartalma is magas. Könnyű darabolhatósága és finom íze pedig már csak hab a tortán!
Süssünk tököt!
A kanadai és a nagydobosi sütőtök is kiválóan alkalmas a sütésre. Először nagyon alaposan mossuk meg a héját, majd papírtörlővel szárítsuk fel. A kanadai sütőtök esetében mindkét végét ujjnyi vastagon távolítsuk el, majd kétszer egymás után vágjuk félbe. A magok kivájása után már mehet is a sütőbe!
A nagydobosi sütőtököt először vágjuk félbe, majd a két darabot ismét felezzük el. A magok és a tök szárának eltávolítása után daraboljuk további kis szeletekre. Süssük legalább két órán át, míg meg nem pirul a teteje, hiszen a vastagsága miatt ez a fajta lassabban sül át.
Nagyon kevés olyan étel van, ami egyszerre felel meg a tudatosan étkezők három legfőbb kritériumának: olcsó, finom és egészséges, a sütőtök viszont pontosan ilyen. Élvezzük hát ki a szezont, és együnk belőle minél többet!
Kiemelt termékek:
Vélemény, hozzászólás?
Tovább a webshopra
Hírlevél
Népszerű bejegyzések
-
A 7 leggyakoribb tévhit a kapszulás kávékkal kapcsolatban posted on 2018/10/31
-
Jó a sör, ha barna? posted on 2018/12/18
-
A tea legfontosabb összetevői posted on 2018/07/02
-
Az alkohol szervezetre gyakorolt negatív hatásai posted on 2018/07/01
-
Mit kell a hűtőben tárolni és mi kerülhet a kamra polcaira? posted on 2023/06/30