A kávét rengeteg okból szeretjük: élvezzük az ízét, imádjuk az illatát, és persze a pozitív élettani hatásait: hol felélénkít, hol megnyugtat, és a jó beszélgetések egyik szinte elengedhetetlen kelléke. De mihez nyúljanak azok, akik például a magas vérnyomásuk miatt nem ihatnak kávét? Végleg le kell mondaniuk erről az élvezetről?
Szerencsére rengeteg alternatíva közül válogathatnak azok, akik valamilyen megfontolásból inkább kerülnék a klasszikus kávéfajtákat. Egyesek a koffeinmentes megoldásokra, mások pedig a különböző fekete vagy zöld teákra esküsznek. Az egyik legjobb választás azonban a cikóriakávé, hiszen az ebből készült italok nem emelik meg a vérnyomást, nem savasítják el a szervezetünket, és nem károsítják a fogainkat sem, ellentétben a klasszikus kávékkal. Az ízélmény nagyon hasonló a hagyományos kávékéhoz, az elkészítés módja pedig az instant kávéporok felhasználásával azonos. A rozsból, árpából és cikóriából készült ital egy közkedvelt, cukrozott változata a Maci kávé, amit gyerekek és koffeinérzékenyek is bátran fogyaszthatnak.”
A cikóriakávé előnyei
A fent említett pozitív hatások mellett a gabonakávé további előnyökkel is a szolgálhat szervezetünk számára. Magyar kutatók vizsgálatai szerint a cikóriakávé rendszeres fogyasztásával csökkenhet a trombózis kockázata, vagyis az éren belüli kóros vérrögképződés. A Phytotherapy Research-ben publikált kutatásban huszonhét önkéntes vett részt, a feladatuk pedig az volt, hogy egy héten keresztül napi 3 dl cikóriakávét igyanak. A hét elején és végén részletes laborvizsgálatokra került sor, amelyekből az derült ki, hogy a vér sűrűsége alacsonyabb lett, vagyis a vér könnyebben áramolhatott az erekben, valamint a vérrögképződési és gyulladásos vegyületek szintje is mérséklődött.
Ezen túl a cikóriakávé a kismamáknak is nagy segítséget jelent a szoptatás során, hiszen ez az alternatívkávé jól ismert tejserkentő hatásáról, ráadásul sem a baba, sem az anyuka szervezetét nem terheli meg.
Magas rosttartalmának köszönhetően a cikória támogatja az emésztést, ráadásul rengeteg értékes tápanyagot is tartalmaz, mint például a kalcium, foszfor, mész vagy a kálium, emellett pedig A-vitaminban és inulinban is gazdag.
Cikória – az értékes gyomnövény
A cikória vad őse a gyönyörű, kerekded, kék virágokat hozó gyomnövény, a mezei katáng vagy más néven katángkóró, mely hazánkban is igen elterjedt. A nemesített cikóriának minden része kincset ér: magas inulintartalmú gyökeréből kávé készül, levelei pedig saláták és krémlevesek, csőben sült ételek alapjai lehetnek, de akár köretként vagy sütemények alapanyagaként is megállja a helyét. Érzékenyebb gyomrúaknak azonban érdemes odafigyelni arra is, hogy a cikórialevél enyhén hashajtó hatású.
A cikória a hobbikertészek számára is remek projekt lehet, hiszen cserépben lakásban is nevelhető, így pedig egész télen élvezhetjük friss és látványos vitaminforrásunkat.
Hol kapható?
A cikóriakávét most már a legtöbb bolt polcain megtalálhatjuk, illetve természetesen rendelni is lehet. Érdemes mindig tartanunk otthon egy-egy dobozzal, hiszen nemcsak a gyerekek imádják felnőttesen kavargatni a bögrében, de szervezetünk is meghálálja, ha időről-időre cikóriatartalmú kávékat választunk.
Kiemelt termékek:
Vélemény, hozzászólás?
Tovább a webshopra
Hírlevél
Népszerű bejegyzések
- A 7 leggyakoribb tévhit a kapszulás kávékkal kapcsolatban posted on 2018/10/31
- Jó a sör, ha barna? posted on 2018/12/18
- Az alkohol szervezetre gyakorolt negatív hatásai posted on 2018/07/01
- A tea legfontosabb összetevői posted on 2018/07/02
- Mit kell a hűtőben tárolni és mi kerülhet a kamra polcaira? posted on 2023/06/30