A feketeöves kávérajongók általában mindig ugyanúgy isszák kedvencüket, és nem is szívesen kísérleteznek ilyen véres komolyságú dolgokkal, mint a kávé.  Pedig bőven van választék, szinte annyiféle kávét találhatunk, mint égen a csillag. Legutóbb áttekintettük a különböző kávétípusokat, most pedig nézzük át az elkészítési módok szerinti csoportosítást!

1. Préselős, avagy nyomás alapú módszerek

Az egyik legelterjedtebb kávékészítési mód egy egyszerű fizikai sajátosságon, a nyomáson alapszik. Ezekben az esetekben a víz alulra kerül, és (általában melegítés következtében) a megnövekvő nyomás hatására szinte átpréselődik a kávéőrleményen.

A kotyogós

Mi mással is kezdhetnénk, mint a Kárpát-medence sztárjával, a mai napig népszerű kotyogóssal, amely pont a nyomásnövekedés hatására kiadott jellegzetes hangjáról kapta magyar nevét. A kotyogóban a víz legalulra kerül, fölé egy szűrőben helyezzük el a kávét. Ahogy a kávéfőzőt a tűzre tesszük, vízgőz keletkezik, amely a nyomásnövekedés következtében felemeli a csőben található kis súlyt; a kávé így kifolyik a fenti tárolóba, majd a kis súly visszaesik eredeti helyére. Ezzel a módszerrel koffeintartalomban és aromában is igen erős kávét készíthetünk, nem is véletlen, hogy a kotyogósra esküdtek nagyanyáink.

A presszókávé

Akárcsak a divat világában, úgy a kávék között is örök klasszikusnak számít a kis fekete. Elkészítésének szigorú szabályrendszere van, a 88-92 oC-os vizet nagyjából 20-30 másodperc alatt, mintegy 9 bar nyomással kell átpréselnie a gépnek a finomra őrölt kávén. Ha mindent helyesen csináltunk, 20-30 ml kávét kaptunk, amelynek a tetején vastag, krémes hab, vagyis a finom crema illatozik.

A jó presszókávét kínáló kávégépek között találhatunk olcsóbb, egyszerű automata modelleket, illetve kávédarálóval felszerelt, karos vagy nyeles szuperkávéfőzőket is, amelyek számtalan választási lehetőséggel kecsegtetik az ital készítőjét. Érdemes a minőségi, csak kávégépeket gyártó cégek termékei közül választani, melyek első ránézésre drágábbnak tűnhetnek, de hosszú távon garantáltan megérik a befektetést.

Aeropress

Érdekes hibridje ez a kis szerkezet a magasnyomású, illetve a filteres vagy áztatásos kávéfőzési technikáknak. Az aeropress valójában egy rendkívül erős műanyagból készült henger, melynek az aljára egy szűrőt csavarunk, amelyben egy papírfilter kap helyet. A hengerbe beleöntjük a finomra darált kávét és a forró vizet, alaposan elkeverjük, majd pedig a dugattyút mozgatva légnyomást keltünk. Ennek köszönhetően a víz kiváló kioldódási hatékonyságot biztosítva préselődik át a papírfilteren.

Ez az elkészítési mód egyáltalán nem szab gátat a fantáziánknak, hiszen könnyedén formálhatjuk az elkészült italt a saját ízlésünkre. Ha erősebb ízélményre vágyunk, érdemes nagyobb mennyiségű és finomabbra őrölt kávét beletennünk, ha pedig inkább valami lágyabb ízt keresünk, egyszerűen növeljük meg a víz mennyiségét, vagy használjunk durvább őrleményt.

kotyogós kávé

2.  Áztatós (’steeping’) módszerek

Amikor nem a nyomás kap kiemelt szerepet a kávéfőzésben, akkor kerülnek elő a különböző áztatásos módszerek. Ezek során a víznek jóval hosszabb ideje van kiáztatni az értékes anyagokat az őrleményből, mint például egy eszpresszó esetén, így igen zamatos kávék készülhetnek el.

French press – avagy a francia dugattyús

Az egyik legnépszerűbb áztatást igénylő kávékészítési módszer, hiszen nagyon finom, aromás kávé készíthető el ezzel az egyszerű eszközzel. Az előmelegített kancsóba durvára őrölt kávét teszünk, majd forró vagy hideg vizet öntünk rá. Három-öt percig állni hagyjuk, majd a szűrőként működő dugattyút óvatosan lenyomva a zaccot alulra préseljük, a kávénkat pedig már önthetjük is a csészénkbe.

A legoptimálisabb ízélmény érdekében érdemes világosabb pörkölésű kávét használni, és figyeljünk oda arra is, hogy ne álljon sokáig „a zaccon” az ital, különben keserűvé válik.

Kávépárna (POD)

Hasonlóan a filteres teához, az őrölt és összetömörített kávét egy különleges szűrőpapírba csomagolják, és ezt kell behelyezni a kávéfőzőbe. Magyar és angol elnevezése is ennek az alakjára utal: hazánkban kávépárnaként, angolul pod, vagyis tokként hivatkoznak erre a típusra.

Akárcsak a kapszulás kávéknak, úgy a kávépárnás italoknak is a legfőbb előnye az állandó, egységes színvonal, ez utóbbi ráadásul még környezetkímélőbb és olcsóbb is (hiszen a papírcsomagolás olcsóbb, mint az alumínium és műanyag keveréke).

Vákuumszifonos vagy lombikos kávé

Ez az elkészítési mód a 19. század elejére nyúlik vissza, amikor felfedezték, hogy a két, egymásra helyezett hőálló üvegedény kiválóan alkalmas egy ízletes hosszúkávé elkészítésére (amennyiben az alsó tartályban lévő víz melegítés, majd a hőforrás elvétele után a vákuum hatására egy kis csövön és egy kávéval teli szűrőn keresztül a felsőbe vándorol).

Ezt a régies, egzotikus kávékészítési módot újra felfedezte magának a baristavilág, manapság az igényes kávézókban világszerte megtalálhatóak ezek az eszközök.  Külön érdekesség, hogy akár bolhapiacokon is rábukkanhatunk ilyen eszközökre, ezekkel azonban érdemes vigyázni, mert könnyű még nem hőálló üvegből készült példányokat kifogni.

3. Forralásos módszerek

Akkor sem kell kétségbe esnünk, ha nincs elérhető közelségben semmilyen kávéfőzőgép (például egy kemping vagy egy nyaralás során), ugyanis tábori körülmények között is lehet finom kávét készíteni.

A cowboy-módszer

Ehhez aztán igazán nincs szükség sok kellékre: a vízen és a kávén kívül mindössze tűzre és egy edényre lesz szükségünk.  Forraljunk fel 1-2 dl vizet, majd dobjuk bele az őrölt kávét, vegyük le a tűzről és hagyjuk állni néhány percig. Mikor a kávézacc szépen leülepedett az edény aljára, óvatosan öntsük át a kávét egy bögrébe, és már fogyaszthatjuk is.

Török kávé

A legősibbnek tartott kávékészítési mód, mely során a kávét egy hosszú nyelű, dzsezvának nevezett sárgaréz edényben teszik fel főni (egy csésze vízhez körülbelül egy teáskanálnyi kávét használnak fel). A kávéval együtt cukrot is helyeznek az edénybe, hiszen a csészébe kitöltött italt már nem keverik meg. Mielőtt a kávé teljesen felforrna, leveszik a tűzről, és hasonlóan a cowboy-módszerhez, itt is várni kell néhány percet, mielőtt a zacc leülepedését követően fogyaszthatóvá válik az ital. Érdekesség, hogy ezt a folyamatot a kávé tetejére öntött, egy cseppnyi hideg vízzel igyekeznek gyorsítani.

Szeretnél többet tudni a kávékészítés további titokzatos módjairól? Olvasd el következő cikkünket, amelyben további, hazánkban kevéssé ismert eljárásokat mutatunk majd be!

 

Nézd meg teljes kínálatunkat!

Kiemelt termékek: