Az espresso a világ egyik legnépszerűbb kávéfélesége. Ez a koncentrált, krémes, sötét ital jelenti a kávékultúra alapjait, hiszen számos további típust éppen ehhez mérten határoznak meg. Lássuk, mi mindent kell tudni az olaszok büszkeségéről!

Az espresso elnevezésére több magyarázat is létezik, amelyek mind az elkészítés különböző aspektusaira utalnak. Egyesek úgy tartják, hogy a fogalom a lefőzés gyorsaságát őrzi (’expressz’), míg mások szerint a kávégépből nagy nyomással történő kipréselés (’press out’) utal az elnevezés.

Akárhogyan is, a presszókávé mindenekelőtt a mennyiségével tűnik ki a többiek közül, ugyanis ez a legkisebb, egyszersmind „legtöményebb” kávétípus. A klasszikus espresso körülbelül 25-35 milliliter vörösesbarna, zamatos folyadékot jelent, amely krémes állagának és erőteljes ízének köszönhetően édesítők nélkül is bátran fogyasztható. Az espresso további jellegzetessége a tetején képződő, cremának nevezett bársonyos habréteg, mely igazán különlegessé teszi az ízélményt.

Az espresso mint a kávézás olimpiai bajnoka

Ha azonban valaha is versenyt hirdetnének a kávéféleségek között, a presszókávé nem csak a kismennyiségi versenyszámokban indulhatna kiváló esélyekkel, hanem a lefőzési sebességben is köröket verne minden más kávés italra. Az espresso elkészítésének egyik sajátossága ugyanis éppen a rövid, 20-22 másodperces átfolyási sebessége (bár egyes szakértők megengedőbbek, és akár 28-30 másodperces lefőzési időt is elfogadnak).

presszókávé

A presszókávé koffeintartalma

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy ez a rövid és meglehetősen intenzív kávétípus igen magas koffeintartalommal rendelkezik, hiszen például az alkoholok esetében azok az italok, amelyekből kevés is elég, általában igen ütős, tömény típust képviselnek. Ezzel szemben a presszókávé azonban kifejezetten a gyengébb kávétípusok közé sorolható, hiszen a kotyogós vagy csepegtetős módszerrel főzött kávék akár háromszor annyi koffeint is tartalmazhatnak. Ezekben az elkészítési módokban ugyanis a lassabb (akár két-három perces) lefőzés mellett az is közös, hogy míg a presszókávé főzéséhez forráspont alatti vizet használunk, úgy más kávék készítésénél a víz már bőven 100 oC fokos hőmérsékletű, ami erősebben dolgozza át az őrölt kávészemeket.

Ezen kívül természetesen az alapanyag is befolyásolja a dolgot, hiszen a presszókávékhoz használt keverékekben gyakrabban találunk nagyobb arányban arabica kávét, mint a jóval magasabb koffeintartalmú robustát.

Ennek következtében, ha koffeinben nem is, íz- és illatélményben azonban minden bizonnyal az espresso az egyik legerősebb kávétípus. Ez pedig nem is baj az olasz kávék szerelmeseinek, hiszen legalább este is bűntudat nélkül fogyaszthatnak még többet a kedvencükből!

Egy jó presszó – nem csak a presszóban

Az elnevezés egy harmadik réteget is hozzáadott a kávé történetéhez, hiszen számos nyelven nevezik a koffeines italt árusító vendéglátóhelyeket egyszerűen presszónak. Bár egy hangulatos kávézóban még mindig különleges élményt jelenthet a kávénk elfogyasztása, szerencsére ma már nem muszáj kimozdulnunk otthonunk kényelméből, ha igazán jó presszóra vágyunk.

A tökéletes espresso elkészítéséhez nemcsak a megfelelő technikai ismeretekre, de egy jó minőségű kávéfőzőre is szükségünk lesz. Lehetőség szerint használjunk mindig minőségi alapanyagokat, és kerüljük a túl durva és a túl finom őrlésű kávét is. (Előbbi esetében a víz túl gyorsan folyik át, az aroma pedig nem tud ilyen rövid idő alatt kioldódni, míg az utóbbinál a víz csak nagyon nehezen tud átcsepegni, aminek köszönhetően kesernyés, cserszavas ízt kapunk végeredményként.)

A kávéfőzőgép legfontosabb tulajdonsága a presszókávé esetében a nyomás, melynek legalább 8-9 barosnak kell lennie. A magas nyomásnak köszönhetően érezzük a presszókávét krémesnek, és cukormentesen is édeskésnek, míg az alacsony nyomás következtében keserűbb, nem annyira finom kávét kaphatunk.

Az eszpresszó kávét a legjobb frissen őrölve, azonnal a lefőzést követően fogyasztani a maximális ízélmény elérése érdekében. Egészségünkre!

Nézd meg teljes kínálatunkat!

Kiemelt termékek: