A sok csomagolóanyag használata nem csak helytakarékossági szempontból előnytelen, de a környezet számára is megterhelő. Hogyan tudod minimalizálni a felesleges hulladékot bevásárlásaid során azért, hogy az neked és a bolygónak is jó legyen?

A polc előtt dől el

Triviálisnak hathat, de sokan nem gondolják át, milyen mértékben befolyásolja háztartási szemetük mennyiségét az, hogy milyen kiszerelésű termékeket választanak. A boltban válogatva természetesen egyszerre több szempontot is észben kell tartanunk, de az ár és a minőség mellé harmadikként nyugodtan odatehetjük a csomagolóanyag kérdését is.
A jó hír az, hogy sok esetben a kényelmi és az anyagi érdekek egyaránt a környezetbarátabb megoldások irányába mutatnak. Remek példa erre a WC-papír, aminek a jelenléte kevésbé, a hiánya viszont annál hangsúlyosabban jelentkezik a háztartásban. Egy 4 gurigás kiszereléssel még nem vagyunk kint a vízből, a 16 darabos változat viszont sokáig kitart, és a fajlagos költsége is jóval alacsonyabb. Ráadásul mindössze feleannyi csomagolóanyag szükséges az előállításához, mint a négyes verzió esetében. Minden jel arra mutat: minél nagyobb, annál jobb!

Kimért és csomagolt termékek

A legtöbb szupermarketben találkozhatunk helyben kimért élelmiszerekkel is, így felmerülhet a kérdés, hogy inkább ezeket, vagy az előre csomagolt társaikat részesítsük előnyben. Ez különösen a felvágottak és a sajtok esetében érdekes, hiszen gazdag választék érhető el mindkét kategóriából. Általánosságban elmondható, hogy az előre csomagolt árucikkek kényelmesebb megoldást jelenthetnek, a kimért termékek viszont gyakran frissebbnek bizonyulnak. Ha pedig hazaérve betesszük őket egy műanyag ételtárolóba, a felhasználási jellemzőik pontosan ugyanolyanok lesznek, mintha a csomagból húznánk elő őket.

 

újrahasznosítás

Gyűjtsd szelektíven!

Szerencsére ma már számos kampány célozza a szelektív hulladékgyűjtés népszerűsítését, így ennek az ügynek a fontossága már beépült a mindennapjainkba.  A környezet szempontjából főleg a PET palackok kezelése kulcsfontosságú, mivel ezek rettentő hosszú idő, átlagosan 450 év alatt bomlanak le maguktól. Ugyanakkor, ha a szemétdomb helyett a megfelelő gyűjtőhelyen végzi, az újrahasznosítása után remek szolgálatot tehet nekünk egy második életciklus során. Ha segítségre lenne szükséged a szelektív hulladékelszállításban, a GRoby ebben is a segítségedre lehet!

 

A legrosszabb csomagolóanyag

Végezetül ismerjük meg a kártékony csomagolóanyagok koronázatlan királyát: az alufóliát. Ez az anyag ugyanis nem elég, hogy kifejezetten lassan bomlik le, emellett nehezen is hasznosítható újra, és energiát nyerni belőle sem egyszerű feladat. Mi több, az étellel érintkezve oxidációs folyamatokat is elindít, amely során akaratlanul is beszennyeződik az ebbe csomagolt szendvics vagy zöldség, így mindenképpen ajánlott inkább papír alapú csomagolást alkalmazni helyette.

Szerencsére ma már a különböző áruházak is igyekeznek odafigyelni a környezettudatos csomagolásra. Felejtsd el a rémes nejlonszatyrokat, és ha legközelebb a GRoby-ban jársz, csapj le egy környezetbarát öko-bevásárlótáskára!

Ismerd meg a GRoby szelektív hulladékelszállítási szolgáltatását!