Az emberiség egyre nagyobb ökológiai lábnyomot hagy maga után a Földön. Ezt a folyamatot azonban mi is befolyásoljuk a döntéseinkkel. Hogyan spóroljunk a bolygó tartalékaival, hogy még unokáink is örömüket leljék benne? Apróságnak tűnő dolgokkal, tudatos odafigyeléssel sokat segíthetünk a környezetünkön az élet bármely területén; mi most a bevásárláshoz szedtünk össze néhány hasznos tanácsot.

A csomagolás csomagolása

Hazánkban évente 400 kg szemetet termelünk fejenként, ennek java részét pedig a bevásárlásaink során visszük haza csomagolóanyagok formájában. Sok gyártó még a mai napig hiszi, hogy ha túlcsomagolja a termékét, akkor az exkluzívabb vagy trendibb benyomást kelt majd. Tudatos vásárlóként azonban nem dőlhetünk be ennek a régi trükknek! Válasszuk az egyszerűen csomagolt termékeket és kerüljük el, hogy rengeteg felesleges csomagolóanyaggal kelljen hazatérnünk a bevásárlásból. Egy kis tervezéssel pedig még tovább fokozhatjuk a környezettudatos vásárlást.

Kevesebb feleslegeset

Környezettudatos vásárlóként a legjobb barátunk az előre összeállított bevásárlólista lesz. Ha rászánjuk az időt, hogy összeírjuk a valóban szükséges termékeket, sok feleslegesen megvásárolt terméktől óvhatjuk meg magunkat és a háztartásunkat is.

Ha megtanulunk előre tervezni, akkor választhatjuk a nagyobb kiszerelésű árukat is, melyek arányosan sokkal kevesebb csomagolóanyagot jelentenek.

Az eldobható termékek helyett pedig, ha tehetjük, szavazzunk mindig a tartósra! Hosszú távon anyagilag és a környezet szempontjából is ez a legoptimálisabb választás.

 

Műanyag szatyor nélkül

Ha vásárolni indulunk, gondoljunk előre arra, hogyan fogjuk hazaszállítani a frissen beszerzett termékeket. Készítsünk be mindig egy újrahasznosított táskát, egy vászonszatyrot vagy dobozokat. Esetleg rendszeresíthetünk a csomagtartóban egy összecsukható műanyag ládát, melybe szükség szerint nyugodtan pakolhatunk. Amennyiben mégis a boltban jövünk rá, hogy nincs elegendő tároló eszköz a tarsolyunkban, a pénztárnál a nejlonból készült táskák helyett válasszuk a tartósabb és ökológiai szempontból is fenntarthatóbb megoldásokat.

A felhasznált műanyag mennyiségének csökkentése egyébként az Európai Unió napirendjén is előkelő helyen szerepel. Idén május végén adtak ki ezzel kapcsolatban egy új, szigorúbb javaslatot, amelyben szorgalmazzák, hogy a tagállamok dolgozzanak ki korlátozó intézkedéseket a műanyag termékek forgalmazásának visszaszorítására.

Az egyre tudatosabb vásárlóknak köszönhetően kijelenthetjük, hogy Magyarország jó példával jár elöl, hiszen 2012 óta sikerült közel a felére csökkentenünk az egyszer használatos szatyrok használatát. Sőt, a hazánkban jellemző, egy főre eső eldobható nejlonzacskók száma (évente átlagosan 90 darab/fő) szinte már meg is közelíti az EU által elvárt mennyiséget, amit 2019 év végéig kell elérniük a tagállamoknak.

Szelektíven

Bár egyre népszerűbbek ezek a kezdeményezések, egyelőre még messze vagyunk attól, hogy a teljesen csomagolásmentes vásárlás könnyen megvalósítható legyen a hétköznapokban. Azonban már akkor is tettünk egy jó nagy lépést a fenntartható jövő felé, ha a fenti trükkök segítségével lecsökkentjük a feleslegesen hazacipelt szemét mennyiségét! A háztartásunkban elkerülhetetlenül jelentkező hulladékot pedig gyűjtsük szelektíven. Szánjunk időt arra, hogy a papírt, a műanyagot, a fémet és az üveget szétválogatjuk, és a megfelelő kukába dobjuk. Kis feladat ez nekünk, de óriási könnyebbség a Földnek!

Nézd meg teljes kínálatunkat!

Kiemelt termékek: