“Egy emberre nem éri meg főzni…” Neked is ismerős ez a mondás? Van egy jó hírünk: főzz két, három vagy akár még több főre elegendő adagot, csak az elkészített fogások jelentős részét pakold a fagyasztóba! Ezek az ételek később is várni fognak rád, ha tartalmas és finom menüre vágysz. Adunk pár tippet, mire érdemes figyelni, ha a fagyasztás mellett döntesz!
1. Fagyasztóbarát élelmiszerek
Ha az ételt frissen akkor helyezed el a fagyasztóban, amikor számodra is a legvonzóbb, felengedett állapotban is ízletes lesz. Viszont amennyiben a lejárati időhöz közeledve, vagy esetleg csak utána fagyasztod le, a mélyhűtő nem fog csodát tenni, és a leolvasztás után sem lesz kívánatosabb.
Érdemes számba venni azt is, hogy melyek azok az ételek, amelyek kifejezetten alkalmasak a mélyhűtésre. Ilyenek a raguk és levesek, a pörkölt, a chili vagy a fasírt, ezeket nyugodtan elteheted későbbre.
2. Pihentesd
Közvetlenül az elkészítés után, még melegen lefagyasztani az ételt nem igazán nyerő ötlet. Ha elhelyezünk egy friss, még forró ételt a mélyhűtőben, az felmelegíti, sőt, akár le is olvasztja a környezetében lévő ételeket, amelyek idővel aztán visszafagynak. Ezt mindenképpen kerüljük el, mert jelentős minőségromláshoz vezethet. A frissen elkészült fogásokat mindig pihentessük, sőt, akár egy jeges fürdőnek is alávethetjük őket: helyezzük őket egy nagyobb méretű fémedénybe, majd töltsük meg félig vízzel, és csak ezután kerüljön a doboz hűtésre.
3. A megfelelő csomagolás létfontosságú
Használjunk olyan zárható tasakokat, amelyekből a nedvesség és a levegő könnyen eltávolítható a mélyhűtés előtt. Porciózzuk ki kisebb adagokra azokat az ételeket, amelyek gyorsan megfagynak. Ez a későbbiekben is segítséget jelenthet, mivel pontosabban tudjuk majd meghatározni, mennyit szükséges kiolvasztani.
4. Gyorsaság = minőség
Minél gyorsabban fagy meg az étel, később annál jobb lesz. Ennek fényében nem érdemes telezsúfolni a mélyhűtőt, inkább hagyjunk egy kis helyet az adagok között, hogy a hideg levegő körbejárhasson, és gyorsabban megfagyaszthassa az elhelyezett fogásokat. Érdemes figyelni a mélyhűtő hőmérsékletét is, hogy biztosak lehessünk benne, nem kúszik-e 0o fok fölé, mert ha igen, sok minden megromolhat.
5. Kiolvasztás
Használjunk hűtőt vagy mikrohullámú sütőt ételeink kiolvasztásához. Ha a hűtőt választjuk, hagyjunk elég időt minderre, például fél kiló étel minimum öt órát igényel. A szennyeződés elkerülése érdekében sose hagyjuk szobahőmérsékleten kiolvadni, ennél keressünk vagy hidegebb, vagy melegebb helyszínt az optimális felengedéshez.
6. Nem minden étel fagyasztóbarát
Hiába remek fogás a fagyasztás sok esetben, sajnos vannak olyan élelmiszerek, melyeknél kiesik ez a lehetőség. A liszttel, kukoricaliszttel besűrített szószok és mártások például biztosan szétválnak majd a fagyasztás során, ezeket ezért érdemes olvasztás után besűríteni. A magas víztartalmú fagyasztott zöldségek és gyümölcsök fonnyadttá válhatnak fagypont alatt. Tésztát, főtt krumplit szintén nem érdemes a mélyhűtőbe tenni, akárcsak bizonyos tejtermékeket (joghurt, tejföl, tej), utóbbiak ugyanis nagyon darabossá és ízetlenné válhatnak így.
Felvértezve a fenti információkkal, várunk a legközelebbi GRoby-ban, ahol válogathatsz akár mélyhűtött, akár a jövőben fagyasztásra kerülő élelmiszerek között!
Vélemény, hozzászólás?
Tovább a webshopra
Hírlevél
Népszerű bejegyzések
-
A 7 leggyakoribb tévhit a kapszulás kávékkal kapcsolatban posted on 2018/10/31
-
Jó a sör, ha barna? posted on 2018/12/18
-
A tea legfontosabb összetevői posted on 2018/07/02
-
Az alkohol szervezetre gyakorolt negatív hatásai posted on 2018/07/01
-
Mit kell a hűtőben tárolni és mi kerülhet a kamra polcaira? posted on 2023/06/30