“Egy emberre nem éri meg főzni…” Neked is ismerős ez a mondás? Van egy jó hírünk: főzz két, három vagy akár még több főre elegendő adagot, csak az elkészített fogások jelentős részét pakold a fagyasztóba! Ezek az ételek később is várni fognak rád, ha tartalmas és finom menüre vágysz. Adunk pár tippet, mire érdemes figyelni, ha a fagyasztás mellett döntesz!

1. Fagyasztóbarát élelmiszerek

Ha az ételt frissen akkor helyezed el a fagyasztóban, amikor számodra is a legvonzóbb, felengedett állapotban is ízletes lesz. Viszont amennyiben a lejárati időhöz közeledve, vagy esetleg csak utána fagyasztod le, a mélyhűtő nem fog csodát tenni, és a leolvasztás után sem lesz kívánatosabb.

Érdemes számba venni azt is, hogy melyek azok az ételek, amelyek kifejezetten alkalmasak a mélyhűtésre. Ilyenek a raguk és levesek, a pörkölt, a chili vagy a fasírt, ezeket nyugodtan elteheted későbbre.

2. Pihentesd

 

Közvetlenül az elkészítés után, még melegen lefagyasztani az ételt nem igazán nyerő ötlet. Ha elhelyezünk egy friss, még forró ételt a mélyhűtőben, az felmelegíti, sőt, akár le is olvasztja a környezetében lévő ételeket, amelyek idővel aztán visszafagynak. Ezt mindenképpen kerüljük el, mert jelentős minőségromláshoz vezethet. A frissen elkészült fogásokat mindig pihentessük, sőt, akár egy jeges fürdőnek is alávethetjük őket: helyezzük őket egy nagyobb méretű fémedénybe, majd töltsük meg félig vízzel, és csak ezután kerüljön a doboz hűtésre.

étel fagyasztás

3. A megfelelő csomagolás létfontosságú

Használjunk olyan zárható tasakokat, amelyekből a nedvesség és a levegő könnyen eltávolítható a mélyhűtés előtt. Porciózzuk ki kisebb adagokra azokat az ételeket, amelyek gyorsan megfagynak. Ez a későbbiekben is segítséget jelenthet, mivel pontosabban tudjuk majd meghatározni, mennyit szükséges kiolvasztani.

4. Gyorsaság = minőség

Minél gyorsabban fagy meg az étel, később annál jobb lesz. Ennek fényében nem érdemes telezsúfolni a mélyhűtőt, inkább hagyjunk egy kis helyet az adagok között, hogy a hideg levegő körbejárhasson, és gyorsabban megfagyaszthassa az elhelyezett fogásokat. Érdemes figyelni a mélyhűtő hőmérsékletét is, hogy biztosak lehessünk benne, nem kúszik-e 0o fok fölé, mert ha igen, sok minden megromolhat.

5. Kiolvasztás

Használjunk hűtőt vagy mikrohullámú sütőt ételeink kiolvasztásához. Ha a hűtőt választjuk, hagyjunk elég időt minderre, például fél kiló étel minimum öt órát igényel. A szennyeződés elkerülése érdekében sose hagyjuk szobahőmérsékleten kiolvadni, ennél keressünk vagy hidegebb, vagy melegebb helyszínt az optimális felengedéshez.

6. Nem minden étel fagyasztóbarát

Hiába remek fogás a fagyasztás sok esetben, sajnos vannak olyan élelmiszerek, melyeknél kiesik ez a lehetőség. A liszttel, kukoricaliszttel besűrített szószok és mártások például biztosan szétválnak majd a fagyasztás során, ezeket ezért érdemes olvasztás után besűríteni. A magas víztartalmú fagyasztott zöldségek és gyümölcsök fonnyadttá válhatnak fagypont alatt. Tésztát, főtt krumplit szintén nem érdemes a mélyhűtőbe tenni, akárcsak bizonyos tejtermékeket (joghurt, tejföl, tej), utóbbiak ugyanis nagyon darabossá és ízetlenné válhatnak így.

Felvértezve a fenti információkkal, várunk a legközelebbi GRoby-ban, ahol válogathatsz akár mélyhűtött, akár a jövőben fagyasztásra kerülő élelmiszerek között!

 

Nézd meg teljes kínálatunkat!