Ki ne álmodozott volna arról gyerekként, hogy megnyitja az amerikai filmekből jól ismert limonádé standját az utcában egy kis plusz zsebpénzért? Bár hazánkban nem igazán találkozunk ilyen standokkal, de azért ma már az éttermekben, bisztrókban és a kávézókban különböző ízesítésű és a klasszikus citromos limonádék gazdag variációi közül válogathatunk. Ha esetleg otthon mi magunk is elkészítenénk ezt az igazából pofonegyszerű italt, akkor érdemes különböző verziókat is kipróbálni és kísérletezni az új ízekkel.

Mire kell figyelni, ha tökéletes házi limonádét szeretnénk készíteni?

Az alapanyagokra.

Bár egyszerű az elkészítése, hiszen egy klasszikus limonádéhoz nem kell más, mint víz, cukor és citrom, de nem mindegy, hogy ezekből milyet és milyen arányban teszünk az italunkba. Nem kőbe vésett, de kiindulásként tegyük 6 citrom levét másfél liter vízhez, majd adjunk hozzá nagyjából 200 ml cukorszirupot és kész is a klasszikus limonádénk. Ettől persze nyugodtan térjünk el a saját szájízünk szerint.

Vízből ízlés szerint választhatunk szénsavas és szénsavmentes változatot egyaránt, de a citrom esetében érdemes inkább frissen facsart citromlevet használni. Ha így túl rostosnak találjuk a limonádét, egyszerűen csak szűrjük le a levet, majd adjuk a vízhez, ezután pedig cukorsziruppal vagy mézzel édesíthetjük. Cukorszirupot egyébként otthon is könnyedén készíthetünk, nem szükséges hozzá más, mint cukor és víz. 

A nyári szomjoltóként fogyasztott klasszikus limonádé hagyományosan citrusfélékből készül.

Limonádé variációk

El is érkeztünk a következő lépcsőfokhoz, hogy a gyerekek és felnőttek által egyaránt kedvelt frissítő nedűt a következő szintre emeljük, méghozzá nem mással, mint a limonádé további ízesítésével. Ami biztosan kéznél van, ha limonádét készítünk, azok a citromok és egyéb citrusok (például a lime vagy a narancs). Vágjunk fel pár darabot és dobjuk bele a kancsóba. Figyeljünk arra, hogy alaposan mossuk meg a gyümölcsöket, hiszen a héj is belekerül, ami további extra aromát ad az italnak. A gyümölcsök héját lereszelve is beletehetjük, így elkerülhetjük, hogy megkeseredjen, ha állni hagyjuk a limonádét.

További gyümölcsöket is használhatunk az ízesítéshez, például epret vagy málnát, ám ha ezeket egészben tesszük bele, akkor inkább csak a látványhoz fog hozzáadni, mintsem az ízesítéshez. Ezért érdemes kissé megtörni a friss gyümölcsöket, vagy lepürésíteni azokat. Ha fagyasztott gyümölcsöt használunk, még gyorsabban lehűthetjük a limonádét.

Gyümölcsös limonádé ötletek

A gyümölcsös vonalon maradva, használhatunk különböző szörpöket is az ízesítéshez, ehhez természetesen bármilyen szörp megfelelő, nem muszáj azokat házilag elkészíteni. A merészebb ízek kedvelői választhatnak például egy rózsa és levendula ízű szörpöt, amivel egy igazán egyedi ízvilágú limonádét készíthetnek. A szörp akár a cukorszirupot is kiválthatja, ezért édességtől függően adagoljuk, olykor megkóstolva, hogy elértük-e a számunkra megfelelő arányt.

Különleges, élénkítő, frissítő hatású limonádé készíthető bogyós gyümölcsök, kávé és fűszerek felhasználásával.

Egzotikus limonádék

A konyhában megtalálható fűszerek közül kipróbálhatjuk akár a gyömbért is, hiszen annak a citrommal karöltve még az immunerősítő hatása is jelentékeny. Kockázzunk fel egy kisebb darabot vagy reszeljük le, tegyük hozzá a cukorsziruphoz és főzzük össze. Kihűlés után már hozzá is adhatjuk a limonádéhoz. A bazsalikom, a rozmaring és a menta szintén pompásan kiegészíthetik az italunkat, ráadásul adnak neki egy kis plusz frissességet is.

Ha pedig ezeket már mind kipróbáltuk és még mindig valami új, igazán érdekes ízélményre vágyunk, akkor érdemes megkóstolni a manapság egyre divatosabb kávé limonádét is. Ehhez törjünk össze pár citrom darabot, adjunk hozzá egy kis cukorszirupot vagy mézet és öntsük fel egy espresso-val. Ezután vízzel, tonikkal, vagy akár gyümölcslével is ízesíthetjük.

Sokan részesítik előnyben a limonádéval szemben a jegesteát. Az elkészítése majdnem olyan egyszerű, mintha limonádét készítenénk. Választhatunk fekete, zöld vagy gyümölcsteát. Érdemes az ízesítést csak akkor elkezdeni, ha a tea már langyos vagy teljesen kihűlt.

A limonádé hűtéséhez mindenképp készítsünk jégkockát

Ez is egész egyszerűen hangzik, mégis egy kis odafigyeléssel lehet belőle plusz látványelem. Tegyünk a jégkockatartóba a víz mellé pár apróra vágott gyümölcsöt vagy zöld leveleket is, de választhatunk olyan jégkockatartót is, amiben a jég valamilyen formára fagy.

Hűsítő limonádé készíthető klasszikus kocka, vagy különleges formájú jégkocka és zöldségek, gyümölcsök hozzáadásával.

Bónusz tippek

Ha szeretnénk a koktélbárokból, reklámokból ismert kristálytiszta jégkockát készíteni, nincs más dolgunk, mint a sima csapvíz helyett desztillált vizet használni, és a fagyasztás előtt felforralni, hogy minden buborék biztosan távozzon. Az eredmény egy teljesen átlátszó jégkocka lehet, ami bár apróságnak tűnik, de igazán jól mutat minden italban. Azt azonban ne felejtsük el, hogy a sima desztillált víz nem azonos az ioncserélt vízzel!

A limonádé egy formabontó verziója nem más, mint a házi jégkrém. Készítsük el a klasszikus alap limonádét, öntsük bele a pálcikás jégkrém formába, helyezzünk bele karikára vágott citrom darabokat, vagy más apró gyümölcsöket és tegyük be a fagyasztóba egy éjszakára. Ezután már fogyasztható is ez az édes finomság.