A gazdagon megrakott üzletpolc előtt ácsorogva egy átlagember számára komoly fejtörést tud okozni a megfelelő bor kiválasztása, különösen, ha jó házigazda módjára szeretnénk kifogástalanul megvendégelni a barátainkat, rokonainkat. Az alábbi összeállítással segítünk eligazodni a borpárosítás sokszor átláthatatlannak tűnő, ám nem is olyan ördöngös dilemmájában.

Az aperitif

Idehaza van egy igencsak makacs bevésődés, amely szerint aperitifként röviditalokat, abból is lehetőleg jó erős pálinkát, unicumot vagy esetleg likőröket kell felszolgálni, pedig ezek a magas alkoholtartalmú italok éppen szembemennek az aperitif tényleges funkciójával. Hiszen ezzel a „nyitó” itallal elsősorban az étvágygerjesztés, a gyomornedvek beindítása a cél, amihez a viszonylag magas savtartalmú, ám kevesebb alkoholt tartalmazó italok a legjobbak. 

Így aperitifként valójában elsősorban valamilyen borkészítményt illik (és célszerű) kínálni. Kiváló választás hozzá valamilyen könnyű száraz bor: ez lehet például chardonnay vagy irsai olivér, amit akár a hideg előételek mellé is kínálhatunk. Mindezek mellett önmagában fogyasztva még jobb szolgálatot tesznek a különböző habzóborok vagy egy pohár száraz pezsgő.

Bor a főétkezésekhez

A főételek mellé mindenképpen valamilyen finom, minőségi bor dukál, melynek fajtája attól függ, hogy milyen ételhez kínáljuk. Ebben elsősorban a húsok fajtája, másodsorban annak elkészítési módja a meghatározó – ehhez irányelvként szolgálhat, hogy minél könnyebb és szárazabb a húsféle, annál könnyebb bort kínálunk hozzá, és fordítva: a vörös húsból készült nehéz ételekhez jellemzően a testesebb (általában vörös) bor illik inkább.

A halételekhez kínált bor általában a száraz fehérek közül kerül ki.

Halakhoz

A fentiekből következően a könnyű halételekhez könnyű fehérborokat szokás kínálni, jó választás például a zöldveltelini vagy a chardonnay, de szinte bármilyen száraz fehérbor illik hozzá. Más kalap alá esnek azonban a magyaros, nehezebb halételek: a halászlé, a rácos ponty és harcsapörkölt. Ezek mellé valamivel testesebb, savas bor kívánkozik, így a határozott savú fehérek mellett a csersavban gazdagabb vörösborok is szóba jöhetnek, például a villányi vagy szekszárdi borvidék borai közül, a kadarkától kezdve a silleren át a kékfrankosig.

Szárnyasokhoz

A szárnyasokhoz is alapvetően fehérbor illik – főként, amennyiben valamilyen csirke- vagy pulykasültről van szó. Itt a száraz fehérborok játsszák a főszerepet, tökéletes például a zöldveltelini, a muskotály vagy a sauvignon blanc. Ellenben a nehezebb, barna húsú kacsához és libához ennél valamivel testesebb bor kívánkozik, ezért olyan vörösbor a legideálisabb hozzá, melynek jellege a fehérboréhoz áll közelebb, azaz tanninokban szegény. Jó választás lehet például a merlot, a kékfrankos vagy a pinot noir. Szintén vörösbor javasolható – általában véve, így a szárnyasból készült – pörköltekhez is: jó választás valamilyen könnyű, tanninokban szegény borfajta: a kadarka, portugieser vagy esetleg a pinot noir.

A marha, sertéshúshoz valamint vadételekhez a bor legyen vörös, az étel fajtájától függően könnyebb vagy testesebb, de mindenképpen száraz.

Sertéshúshoz

A sertésből készült ételek mellé jellemzően vörösbort szokás kínálni, bár a sültek mellé egy savban gazdag fehérbor sem isten ellen való vétek. A testesebb, csersavakban gazdagabb vörösborok jól illenek mind a sültekhez, mind a magyarosabb pörkölt vagy tokány módra készült fogásokhoz. Egy jóféle kékfrankossal vagy bikavérrel biztosan nem fogunk mellényúlni.

Marhához

A marhahúsból készült ételek bora egyértelműen a vörös. Itt jöhetnek a tanninokban gazdag fajták, egy steak mellé például kiváló a cabernet franc, a cabernet sauvignon, a merlot vagy a syrah. Ugyanezt kínálhatjuk a marhapörkölthöz is, sőt, a borból magába a pörköltbe is kerülhet 1-1 pohárkányi. A főtt vagy párolt fogásokhoz viszont válasszunk valamivel könnyedebb borfajtát, kadarkát vagy portugiesert például.

Vadhúsokhoz

A vadételek markáns ízvilágához szintén a testes, minőségi vörösborok illenek, hasonlóan a steakekhez: adjuk meg az étkezés módját egy igényes merlot, cabernet, syrah vagy pinot noir választásával.

Bor a desszertekhez

Ahogy az aperitiffel kapcsolatban, a desszertek mellé kínált italokat illetően is kicsit bizonytalanok a magyar gasztronómiai szokások. Pedig nem véletlenül alakult ki a desszertbor elnevezés: a nem túl édes desszertek, például a joghurtos vagy gyümölcsös édességek mellé kifejezetten jól illik egy-egy pohárka magas cukortartalmú, nem túl savas bor. Kiváló lehetőségeket kínálnak erre az aszúborok, mint a tokaji aszú, a jégbor vagy a szamorodni, de pikánsabb desszert mellé kínálhatunk egy pohárka félszáraz tokajit is.