A mélyhűtött ételek legnagyobb előnye, hogy bármikor előkaphatjuk őket a hűtőből, ha éppen nincs időnk, erőnk boltba rohanni, esetleg nincs kedvünk főzni. A mirelit hasábburgonya vagy a rántott félkész húsok gyakorlatilag minden háztartásban megtalálhatóak. Az azonban nagyon nem mindegy, hogy miként készítjük el ezeket az ételeket és meddig tároljuk őket. Óriási tévhit, hogy a fagyasztott ételeket, alapanyagokat az idők végezetéig raktározhatjuk. Ezeknek a termékeknek ugyanúgy van lejárati ideje, akárcsak a friss alapanyagoknak vagy a készételeknek.

A sült krumpli gyorsan és könnyen elkészíthető, melyet például ketchuppal tálalhatunk.

A mirelit zöldségek, gyümölcsök és húsok eltarthatósága általában hat hónap, de mindig ellenőrizzük a gyártó ajánlását is. A fagyasztott félkész vagy készételek esetében ez jóval rövidebb is lehet. Ezért ha gyakran vásárolunk például mirelit pizzát, hasábburgonyát vagy panírozott húskészítményeket, nem árt egy pillantást vetni az eltarthatóságra, mielőtt a kosárba tesszük.

Süssük vagy mikrózzuk?

A legtöbb mirelit készételt sütőben vagy mikróban is elkészíthetjük. A gyártók az elkészítési módnak megfelelően mindig jelölik a csomagoláson az ajánlott hőmérsékletet és a hozzá tartozó sütési időt is.

Olvasszuk fel vagy mehet egyből a sütőbe?

A termékek kiolvasztott vagy fagyott állapotú felhasználás teljesen eltérő lehet. Míg a fagyasztott félkész és készételeket nem szükséges felolvasztani elkészítés előtt, a nyers húsokat mindig ki kell olvasztani, mielőtt felhasználnánk. Ökölszabályként az alábbiakat alkalmazhatjuk:

  • A mirelit zöldségeket levesbe vagy főzeléknek, de akár köretként is készíthetjük. Egyik ételhez sem szükséges a fagyott zöldségeket felolvasztani, rögtön dobhatjuk is őket a forrásban lévő vízbe. Ha párolt zöldséget szeretnénk köretnek vagy francia saláta alapnak, akkor figyeljünk oda, hogy nehogy túlfőzzük, mivel a fagyasztott zöldségeket rövidebb ideig is elegendő főzni, nem úgy, mint nyers formájukban.
  • A fagyasztott gyümölcsöket bátran használhatjuk gyümölcsleveshez, smoothiehoz vagy akár süteményekhez is. A leveshez és a smoothiehoz nem szükséges kiolvasztani, gyakorlatilag azonnal használhatjuk is. Mivel a gyümölcsöket frissen, előfőzés nélkül, cukrozatlanul fagyasztják, így a főzés során magunk adhatjuk hozzá az általunk preferált fűszereket, ízesítőket.
  • A sütemények esetén a gyümölcsöket mindenképp olvasszuk fel használat előtt. A legjobb, ha szobahőmérsékleten engedjük fel, általában 1-2 óra alatt már megfelelő állagot kapunk. Mikróban viszont nem érdemes kísérletezni vele, mivel az eredmény szottyos, szirupos lesz, amit aligha tudunk a gyümölcstortánkhoz felhasználni. Fontos, hogy a felolvasztott gyümölcsöt csepegtessük le, (akár lisztbe is forgathatjuk) mielőtt a süteménybe tennénk, így biztosan nem áztatja el a tésztát vagy hígítja fel a krémet.
  • És ha már a sütésnél tartunk, nem árt félkész réteslapot, fagyasztott leveles tésztát is tartani otthon. A réteslapot akár azonnal is bevethetjük, a fagyasztott tésztát viszont fel kell engedni felhasználás előtt. Édes vagy sós töltelékkel, 30 perc alatt ételt varázsolhatunk az asztalra.
Egy fárasztó nap után tökéletes választás egy mirelit pizza, melyet megsütve kész ételt kapunk.

Turbózzuk fel a mélyhűtött félkész vagy készételeket!

Időnként életmentő lehet egy-egy mélyhűtött pizza vagy wok zöldség, esetleg egy adag félkész rizottó vagy tortellini. De azért lássuk be, hamar rá lehet unni ezekre is. Ha szeretnénk kicsit feldobni az ízeket vagy esetleg több tápértéket csempészni az ilyen típusú ételekbe, akkor a következő néhány tippünk biztosan jól fog jönni:

  • Mi az, amiből a mirelit pizzán sosincs elég? A feltét. Turbózzuk fel maradék szalámival, extra sajttal vagy csípős paprikával fagyasztott pizzánkat. Kísérletezzünk bátran az ízekkel, tehetünk rá friss zöldfűszereket is a sütés vége felé, így például a bazsalikomlevél épp hogy csak megpirul rajta, de az ízén rengeteget dob. Bár mirelit pizza tesztet most nem végeztünk, de azért általánosságban elmondható, hogy a tészta kissé száraz szokott lenni, ezért könnyíthetünk az ételen, ha friss salátát is készítünk mellé.
  • A wok zöldséget ehetjük magában vagy adhatunk hozzá egy kis fehérjét is. Ha fagyasztott rákkal vagy tofuval készítjük, gyakorlatilag főzhetjük egyszerre a zöldséggel, mivel ezek amúgy is hamar elkészülnek. A csirkét, marhát vagy sertést azonban mindenképp főzzük-süssük át a szokásos módon, mielőtt a mirelit wok zöldségekkel összekevernénk. Ezután már csak egy rottyantás, és kész is a vacsora.
    A panírozott halrudacska, nuggets és dínó falatkák a gyerekek nagy kedvencei. Ha egy szabadban töltött tikkasztó nap után mi sem szeretnénk a konyhában ácsorogni még órákig, jó szolgálatot tehetnek ezek a félkész ételek. Natúr vagy ízesített (például sajttal-sonkával töltött) formában is kaphatóak, sőt már egyre több gyártó készít különböző panírral terméket, mint sokmagvas, medvehagymás vagy borsos fűszerezéssel. Utóbbit kisebb gyerekek esetében még érdemes mellőzni.  
Hétköznapokra kíváló megoldása lehet az elfogyasztása például rizzsel vagy sült krumplival.

Mivel ezek az ételek a tartósítás miatt amúgy is magasabb sótartalommal bírnak, érdemes melléjük friss salátát, zöldséget is tálalni. Ha már unjuk a ketchup-majonéz kombinációt, kísérletezzünk új szószokkal! A gyártók választéka folyamatosan bővül, így idővel kitapasztalhatjuk, hogy például a BBQ, borsos vagy hagymás ízű szószok közül melyik lesz a család kedvence, de akár készíthetünk házilag is chutneyt a befőzési időszakban, amit később bármikor felhasználhatunk.