A kávék szerelmesei szerint kétféle embertípus létezik. Vannak, akiknek az élete elképzelhetetlen rendszeres kávéfogyasztás nélkül és naponta több alkalommal is áldoznak a „kávé fogyasztás oltárán”, míg vannak azok, akik ugyan szeretik a kávék aromáját, éppen ezért ha lehetőségük van rá, akár egy jó beszélgetés, vagy egyéb program velejárójaként szívesen kortyolnak a bizonyítottan élénkítő hatású italból, de nem rendszeres fogyasztói. Természetesen kicsit sarkított a társadalom kávé “fanatizmussal” történő ilyen jellegű felosztása. Viszont bizonyított tény, hogy egyre nagyobb népszerűségnek örvend világszerte a kávéfogyasztás, de különösen a gazdaságilag és ezért elvárás tekintetében is a felgyorsult életvitelű társadalmakban.

Miért egészséges a kávéfogyasztás?

A kávéfogyasztás népszerűségi indexének folyamatos emelkedése nem véletlen. Számos orvosi kutatás és tudományos megnyilvánulás ma már bizonyított tényként fogadja el, hogy az egészségre kedvező hatásai vannak a rendszeres és mértékletes kávézásnak. Ami viszonylag köztudomású, hogy a kávéban található koffeinnek szervezetünkre élénkítő hatása van, amely kb. 30-45 perc alatt szívódik fel, majd fejti ki a hatását, mielőtt nagyjából három óra múlva távozik a szervezetünkből. Amit viszont talán kevesebben tudnak, hogy a kávénak nagyon magas az antioxidáns tartalma. Ez különösen igaz az olyan szemes kávékra, mint például a Segafredo, a Lavazza, a Dallmayr, vagy éppen a Douwe Egberts Omnia. Az ezekben megtalálható antioxidánsok pedig védik sejtjeinket a szabadgyökök káros támadásaitól, így a rákos megbetegedések kockázatának csökkentésében is jelentős szerepet játszanak a kávékban erősen jelen lévő klorogénsavak, amelyek talán a legerősebb szabadgyök megkötő hatással rendelkeznek.

A kávéfogyasztás ma már leggyakrabban aromazáras csomagolású őrölt kávéból történik.

Az igazi ínyenceknek nemcsak mennyiségi, de minőségi elvárásai is vannak a kávéval szemben, éppen ezért az alábbiakban szeretnénk felhívni néhány olyan nüanszra a figyelmet, amelyek segíthetnek bennünket elsősorban a kávék vásárlásának és tárolásának kulisszatitkaiban történő eligazodásban.

Örök dilemma: pörkölten, vagy pörköletlenül?

Azok a zöld kávébabok, amelyek pörköletlenül kerülnek a kosarunkba, kevesebb gondot okoznak, hiszen akár három évig is tárolhatjuk őket meghatározó minőségi romlás nélkül. Ugyanez sajnos azonban nem mondható el a pörkölésen már átesett kávészemekről. Ezáltal ugyanis alapjaiban a kávészem belső szerkezete változik meg, ahogy a szakemberek mondani szokták, szivacsossá válik. Ennek következtében pedig a korábbi, még pörköletlen állapotához képest nagyobb felületen érintkezik a levegővel, amely sajnos nagyon rossz hatással van a kávészem eredeti aromájára.

Ha pedig már a pörkölésnél tartunk, akkor mindenképpen érdemes megemlíteni, hogy minél tovább, minél sötétebbre pörkölünk egy kávét, az annál inkább válik szivacsos szerkezetűvé és annál inkább veszít gyorsabban az aromájából. 

Ha tökéletes minőségben szeretnénk a kávét fogyasztani, akkor mindenképpen szükséges megemlíteni azokat a tényezőket, amelyek ártalmasak a kávészemeknek, ezért érdemes elkerülnünk tárolásuk során, a kifogástalan élvezeti élmény érdekében. Érdekes, hogy pont az a két elem a legnagyobb ellensége a kávészemeknek, amelyek az embereknek nélkülözhetetlenek, mégpedig a víz és a levegő. A levegő elősegíti a kávé oxidációját, ami alapvetően előnytelen hatást vált ki a kávé eredeti aromáját illetően, a vizet pedig – ahogy azt már korábban említettük, éppen a kávészem szivacsos szerkezetének köszönhetően – magába szívja, ami szintén az aroma elvesztéséhez vezethet.

A kávéfogyasztáshoz őrölt, pörkölt vagy pörköletlen szemeskávét választhatunk.

Őrölt kávé – őrült nehéz aroma stabilitás

Az igazi ínyencek kizárólag a legnagyobb rohanásban fogyasztanak őrölt kávét, és nem is véletlenül. Miután ugyanis ledaráljuk a kávét, szinte azonnal elveszíti aromájának nagy százalékát, mivel szerkezetéből adódóan az őrlést követően az apró kávészemcsék még több levegővel érintkeznek, ami az aroma néhány percen belüli elillanásához vezethet. A vákuumcsomagolás ezt a problémát hivatott kiküszöbölni, azonban a felbontása után sajnos ekkor is ugyanezzel a hatással szembesülünk. Marad tehát a szemes kávé mindazok számára, akik igazi gasztronómiai élményre vágynak a kávéfogyasztás során.

Mire érdemes odafigyelni kávé vásárlásakor?

A gyártás időpontja mindenképpen az egyik legalapvetőbb információ, amit egy kávé vásárlásakor figyelembe kell vennünk, ami nem is csoda, hiszen még megfelelő tárolás esetén is az idő múlásával bizony romlik a kávé minősége. Emellett érdemes olyan kiszerelést választani, amelyről feltételezzük, hogy viszonylag rövid időn belül elfogyasztásra kerül, hiszen bármilyen körültekintően is csomagoljuk vissza a még fel nem használt kávét, az bizony minden esetben veszíteni fog valamennyit az aromájából.

Amennyiben ezekre az apróságokra odafigyelünk kávékészítés és tárolás közben, akkor biztosak lehetünk abban, hogy minden egyes korttyal közelebb kerülhetünk a kávé valódi ízéhez és a kávéfogyasztás még teljesebb élményéhez.